«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user likar
лікар-анестезіолог

6 фактів про всезнайок медицини – анестезіологів

Фото зі сторінки Павла Сільковського у Facebook 

16 жовтня – День анестезіолога. Замість стандартних чи навіть оригінальних фраз привітання, пропоную вам кілька цікавих фактів про анестезію і лікарів-анестезіологів.

Зі свого досвіду знаю, що багато людей не лише погано вимовляють назву нашої посади, але й дуже туманно уявляють, навіщо ми і що робимо. Отож:

1. В Україні анестезіолог – це лікар, який забезпечує підготовку пацієнта до операції, проводить загальне знеболення (наркоз) під час операції і лікує дитину в ранньому післяопераційному періоді. Усіх важкохворих пацієнтів у реанімації лікують саме анестезіологи (!).

2. Анестезіолог – це найбільш інтелектуальна лікарська спеціальність. Будь-який вузький спеціаліст займається патологіями одного профілю. Натомість, анестезіологи лікують усіх важкохворих, незалежно від діагнозу. Вони мусять добре знати і токсикологію, і пульмонологію, ендокринологію, неврологію і т.д.

Кількість практичних навичок, якими володіють анестезіологи, перевершує лікарів інших спеціальностей. Час на обдумування в анестезіологів набагато менший, ніж в інших лікарів. Часто ми маємо для цього лічені секунди. Затримка з прийняттям правильного рішення і чіткими діями може коштувати пацієнту життя.

3. Враховуючи вищенаписане, стане зрозуміло, чому в нашій лікарні головний лікар – анестезіолог, його заступник з лікувальної роботи – також анестезіолог.

4. У США анестезіологи – найбільш високооплачувані, порівняно з іншими лікарями. За рік вони отримують 150-300 тисяч доларів, щоправда це до вирахування усіх податків. Така зарплата – це оцінка їх знань і відповідальності.

5. У багатьох людей побутує міф: анестезіолог під час операції вводить укол (наркоз), а далі працюють лише хірурги. Анестезіолог позіхає або п’є каву. Це міф. Наркоз – це безперервний процес, під час якого змінюється робота серця, стрибає артеріальний тиск, відбувається крововтрата тощо. Весь час ці показники потрібно корегувати. Пацієнт повинен не лише заснути, але й проснутися. А це зробити не так просто, як може здатися на перший погляд.

6. 16 жовтня 1846 року Уіль’ям Мортон вперше провів ефірний наркоз під час операції. Саме тому цей день став міжнародним днем анестезіолога. Хоча першу операцію під наркозом в історії людства виконав Бог, коли творив Єву з ребра Адама. Але Біблія не зазначає точної дати цього оперативного втручання.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте