«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user stasiukiren
Регіональна координаторка в Рівненській області ГО "Centre UA", тренерка-практик громадського бюджету

Вирішення проблем на користь містян, або як працюють публічні консультації

1

За рік команді громадської організації «Центр UA» (співзасновники ЧЕСНО, платформи Реанімаційний Пакет Реформ) вдалось залучити до розробки та втілення реформ національного рівня декілька тисяч лікарів, освітян, представників органів місцевого самоврядування, активістів і журналістів.

Громади Рівненщини також взяли участь у публічних консультаціях, під час яких долучились до напрацювання рішень у медичній, освітній та політичній сферах. Після перших результатів роботи запит на вирішення проблем шляхом публічних консультацій серед рівнян підвищився – громадяни хочуть брати участь у напрацюванні змін, які вплинуть на їхню якість життя.

Наприкінці 2017 року громадські активісти Рівненщини повідомили, що працюють над розробкою проекту Положення «Про публічні консультації», який має започаткувати підхід пошуку способів вирішення місцевих проблем у форматі діалогу між владою та спільнотами, на які вплине ухвалене рішення. Це відкрите обговорення актуальної для громади проблеми, в рамках якого представники органу прийняття рішень виносять на обговорення своє бачення проблеми та способів її вирішення, а учасники консультації пропонують власні альтернативні рішення й аргументують їх доцільність.

Вже в січні цього року місцева влада почала випробувати цей інструмент, ініціювавши публічні консультації щодо змін в облаштуванні громадського простору Рівного. Вперше до напрацювання рішень були залучені представники архітектурно-урбаністичної сфери, будівельної галузі та журналісти. Результатом заходу стало розуміння, що звичний для розвинених демократій інструмент публічних консультації дає можливість виявити ризики впровадження змін та зняти непорозуміння, які виникають через ухвалення конкретного рішення.

Тому місцева влада має намір залучити всі заінтересовані сторони для доопрацювання положення «Про громадський бюджет у м.Рівне». Через невідповідність окремих статей сучасним вимогам формуванню та реалізації бюджету участі досі 17 проектів-переможців 2016 року не отримали фінансування на втілення змін у сферах житлово-комунального господарства та благоустрою міста. Ця проблема підриває довіру рівнян до справедливого розподілу коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та голосування за них.

Тому 14 лютого в приміщенні інформаційно-освітнього простору «InfoHub» (м. Рівне, вул. Словацького, 3а) депутати та управлінці міської ради спільно з авторами проекту, активістами та мешканцями міста обговорять першочергові проблеми реалізації громадського бюджету. В учасників також буде можливість озвучити власні пропозиції для напрацювання змін до Положення про громадський бюджет у Рівному. Всі заінтересовані сторони зможуть взяти участь у розробці та виробленні місцевої політики стосовно бюджету участі. Адже справжні зміни можливі тільки тоді, коли їх розуміють безпосередні виконавці і ті, на кого ці зміни вплинуть.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте