Як досягти своїх цілей у 2013 році

Джерело
Ілюстраційне фото з сайту editor.ru

На початку року багато хто з нас ставить собі цілі на весь рік. Вихідні дні ми використовуємо для того, щоб відпочити, навести порядок у справах і поставити собі нові (або «реанімувати» старі) цілі.

Часто такі починання закінчуються нічим: ми ставимо собі занадто багато цілей, які важко постійно тримати в голові. У результаті до першого лютого ми знову скочуємося в рутину. І все ж є один спосіб, який дозволяє постійно тримати свої цілі в голові і спрощує їх досягнення, пише Олександр Гришин для editor.ru.

Початок року подібно до великого понеділка: так і хочеться внести щось нове в своє життя саме в перших числах січня. Багато хто хоче поліпшити свою фізичну форму (записатися в спортзал і почати готувати собі їжу, а не харчуватися в McDonalds), почати відкладати гроші з кожної зарплати чи іншого доходу (щоб сформувати «фінансову подушку») і відкрити, нарешті, свою власну справу і припинити «горбатитися» на дядю чи тьотю.

Все це, звичайно, здорово. Тільки заявити про свій намір мало. Потрібно скласти кілька планів, визначити проміжні цілі і постійно контролювати своє просування до мети. Так, ще потрібно щодня робити хоча б невеликий крок у бік поставлених цілей.

Ось ці дії виконати набагато складніше. Тому, як щоденні кроки не завжди так привабливі, як поставлена ціль. Мало того, часто вони бувають неприємними і навіть болючими. Доводиться постійно візуалізувати свою кінцеву мету, щоб мотивація не згасала.

І ще мені завжди не вистачало «лакмусового» папірця, за допомогою якого можна було б з ходу визначати, чи підходить справа, якою я хочу зараз зайнятися, до моїх цілей чи ні. Я перечитав безліч книг по мотивації, плануванні і продуктивності, але не знайшов у них нічого такого, що зміг би використовувати кожен день.

Тоді я скористався прийомом, який застосовував при плануванні публікацій. Мені він допоміг навести порядок в голові і в справах, і я пропоную вам взяти його на озброєння.

Випишіть всі свої цілі на аркуш паперу одним списком. Це мають бути великі цілі, бажано, щоб їх було не більше трьох-п´яти.

Підберіть три слова, які б характеризували всі ваші цілі. Ці слова не повинні описувати кожну мету, вони повинні пов´язувати всі ваші цілі воєдино.

Приділіть цьому стільки часу, скільки потрібно. В результаті у вас повинні залишитися три слова, які й стануть одночасно і орієнтиром, і «лакмусовим папірцем».

Для прикладу наведу свої три слова, які я вибрав в якості орієнтирів у 2013 році: надихати, писати, подорожувати.

Надихати для мене означає допомагати іншим людям розкривати свої здібності, проявляти себе з кращого боку. Для мене це актуально як для керівника і редактора.

Писати для мене означає більше часу проводити саме за процесом письма, а не за програмуванням, як, наприклад, було в 2012 році. Для мене це актуально як для автора.

Подорожувати для мене означає отримання нових вражень. 2012 багато в чому був для мене «книжковим» роком - я прочитав більше ста нових книг. У 2013 році я планую зробити акцент на практику, тому слово «подорожі» замкнули мій список.

Цікаво, а які три слова ви вибрали для себе в якості орієнтира в 2013 році? Напишіть їх у коментарях.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте