Шість жорстоких істин, які зроблять вас кращими

Джерело
Ілюстративне фото з illustrators.ru

Ця стаття виб`є у вас грунт з-під ніг і змусить вашу голову працювати.

Стаття про те, що насправді потрібно від нас світу і що ми повинні робити, отримала майже 300 тисяч лайків та майже 8 тисяч коментарів. І це при тому, що обсяг у тексту значний, і пише американський автор Девід Вонг не про найприємніші речі.

Те, про що він говорить, викликає душевний дискомфорт, протест, обурення, але разом з тим усвідомлення, що він говорить речі, які дійсно допомогли б нам змінитися, стати кращими, кориснішеими, успішнішими.

AdMe.ru переклав статтю.

Зрозумійте вже, нарешті, дещо важливе у своєму житті

Можете не читати далі, якщо ваша кар`єра йде в гору, вас захоплює власне життя, і у вас щасливі стосунки. Гарного дня тобі, друже, ця стаття не для тебе, ми всі тобою пишаємося.

Що стосується інших, то я хочу, щоб ви дещо спробували: назвіть п`ять вражаючих фактів про себе. Запишіть їх або просто викрикуючи на всю кімнату. Якщо виникли труднощі, стаття для вас, і вона вас роздратує.

№ 6. Світ хвилює тільки те, що він може отримати від вас

Ілюстраційне фото kuulpeeps.com

Давайте припустимо, що людину, яку ви любите більше всього на світі, тільки що підстрелили. Лежить на вулиці, стікаючи кров’ю і кричачи. Підходить хлопець і говорить вам «Відійди». Він оглядає рану вашого коханого і дістає складаний ножик – збирається оперувати прямо на вулиці.

Ви запитуєте: «Ти лікар?»

Він відповідає: «Ні».

Ви говорите: «Але ти ж знаєш, що робиш, так?»

У цей момент хлопець виходить з себе. Він каже, що він хороший, чесний, що він завжди приходить вчасно. Він повідомляє, що він відмінний син, його життя повне захоплюючих хобі, і ще він пишається тим, що ніколи не лається матом.

Ви збентежені: «Яке значення має це все, коли моя любов лежить тут і спливає кров’ю! Мені потрібен хтось, хто знає, як оперувати вогнепальні поранення! Ти можеш чи ні?!?»

І тепер хлопець починає агітувати – чого ти такий поверхневий і егоїстичний? Тебе що не хвилюють всі ці його відмінні якості? Ти не чув, що він сказав тобі, що він завжди пам’ятає день народження своєї дівчини? І в світлі всіх цих крутих штук, невже дійсно має значення, чи вміє він оперувати?

У цей момент ви схопитеся, хапайте його своїми закривавленими руками за плечі, струсоне і закричите: «Так, нічого з цього лайна не має значення, тому що це особлива ситуація, і мені потрібен хтось, хто може зупинити кровотечу, ти хворий виблюдок».

І ось вона, моя жахлива річ про дорослий світ: Ви в точно такій же ситуації кожен окремо взятий день. І ви на місці того хлопця з складаним ножем, а суспільство – закривавлена жертва стрілянини.

Якщо ви хочете знати, чому суспільство, схоже, вас уникає, або чому вас не поважають, так це тому що суспільство повне людей, яким щось потрібно. Їм потрібні побудовані будинки, їм потрібна їжа, їм потрібні розваги, їм потрібні задовільні сексуальні зв’язки.

А ви прибули на місце надзвичайної ситуації з складаним ножиком в руках, просто в силу свого народження – у момент, коли ви приходите в цей світ, ви стаєте частиною системи, розробленої строго для того, щоб прислухатися до потреб людей.

Або ви заморочитеся на завданні «прислухатися до потреб людей» і заробите унікальний набір навичок, чи світ випхне вас під зад. І неважливо, наскільки ви добрі, щедрі та ввічливі. Ви будете бідні, ви будете самотні, вас виставлять на мороз.

Це здається жорстоким, примітивним або матеріалістичним? Як щодо любові і доброти – невже вони нічого не значать? Звичайно, означають. До тих пір поки вони – наслідок того, що ви робите людям щось, що вони не можуть отримати в іншому місці.

№ 5. Хіппі помилялися

Ілюстраційне фото nesposoben.livejournal.com

Ось найбільша сцена в історії кіно. Це знаменита мова Алека Болдуїна з кіношедевру Glengarry Glenn Ross ( «Американці» у російському перекладі – прим. AdMe.ru ).

Персонаж Болдуїна – ви приймаєте його за лиходія – звертається до кімнати, повної хлопців, і рве їм дупи на британський прапор, повідомляючи, що вони всі можуть бути звільнені, якщо не виконають план продажів:

«Хороший хлопець? Мене не хвилює. Відмінний батько? Та пішов ти! Іди додому і грай зі своїми діточками. Якщо ти хочеш працювати тут – виконуй план».

Це грубо, жорстко і межує з соціопатією, але крім того це чесний і точний вираз того, що чекає від тебе світ. Різниця лише в тому, що в реальному світі люди вважають, що не можна так з тобою розмовляти, і вирішують, що куди краще просто дозволити тобі продовжувати цю лажу.

Ця сцена з фільму змінила моє життя. Алека Болдуїна номінували на Оскар за цей фільм – при тому, що це єдина сцена з ним. Як помітили розумні люди, геніальність цієї промови в тому, що половина глядачів думає «Вау, цікаво, як це, коли у тебе начальник така скотина?», а друга половина думає «Чорт візьми, так! Ідіть і працюйте!».

Якщо б ви були в тій кімнаті, деякі з вас сприйняли б це як робочий процес, але в кожному разі наповнилися б енергією послання, радо приймаючи прокляття, «цей хлопець офігітелен !».

Тоді як деякі з вас сприйняли б це на свій рахунок, цей хлопець – покидьок, він не має права так зі мною розмовляти. Або ж – стандартний маневр, коли нарцисизм стикається з більшою силою – тихо обурювалися б, фантазуючи про те, щоб знайти інформацію, яка виставила б боса в негативному світлі.

Різниця двох позицій – образа проти мотивації – багато в чому визначає, досягнете успіху ви в цьому світі чи ні. Багато людей хочуть відповідати висловом Тайлера Дердена з «Бійцівського Клубу»: «Ти – це не твоя робота».

Але взагалі, звичайно, ви зовсім виразно – ваша робота. Так, ваша «робота» і те, що ви вкладаєте в поняття працевлаштування, можуть бути різними речами, але в обох випадках ви становите собою суму ваших корисних навичок, не більше того.

Наприклад, бути матір’ю – це робота, яка вимагає певних навичок. Це щось, що людина може робити, щоб приносити користь іншим членам суспільства. Чи не помиляйтеся: Ваша «робота» – користь, яку ви приносите іншим людям – це все, що ви є.

З цієї причини хірургів поважають більше, ніж комедійних письменників. З цієї причини механіків поважають більше безробітних хіпстерів. Це причина, з якої ваша робота стане вашою етикеткою, якщо факт вашої смерті потрапить у новини – «Захисник Національної футбольної ліги покінчив життя самогубством».

Тайлер сказав «Ти – не твоя робота», але він також заснував успішну компанію з виробництва мила і став на чолі міжнародного соціального і політичного руху. Він повністю був своєю роботою.

Або подумайте про це так: Компанія Chick-fil-A відкрито виступила проти гей-шлюбів. Але незважаючи на протести, компанія продовжувала продавати мільйони сендвічів щодня. Не тому що Штати були згодні з ними, але тому що вони відмінно роблять свої смачні сендвічі. І це все, що має значення.

Вам абсолютно не обов’язково має це подобатися. Мені от не подобається, коли на мій день народження йде дощ, але він все одно йде. Хмари сформувалися, дощ трапився.

У людей є потреби, і через них вони оцінюють людей, які їм зустрічаються. Це прості механізми всесвіту, і вони не відповідають нашим бажанням.

Якщо ви зараз протестуєте, кажучи, що ви не невеликий капіталіст і матеріаліст, що ви не згодні з тим, що гроші – це все, я запитаю тільки одне: Хто сказав хоч слово про гроші? Ви втрачаєте щось важливіше.

№ 4. Те, що ви робите, не обов’язково має приносити гроші, воно має приносити користь людям

Ілюстраційне фото Getty

Давайте я наведу приклад не про гроші, з яким ви не зможете посперечатися. Я читаю кілька дюжин історій в рік від зневірених самотніх хлопців. Ці хлопці обурюються, що жінки не хочуть бути з ними, незважаючи на те, що вони наймиліші у світі. Я можу пояснити, що не так з таким набором уявних установок, але Алек Болдуін знову зробить це куди краще за мене.

У цьому випадку Болдуін грає роль привабливих жінок. Вони, звичайно, не говорять так прямо і різко – суспільство вчить нас не бути чесними з людьми – але суть та ж. «Хороший хлопець? Кого це хвилює? Якщо ти хочеш працювати тут, виконуй план».

«Що? Ти говориш, що у мене не буде гарної дівчени до тих пір, поки у мене не буде хорошої зарплати і купи грошей?»

Ні, твій мозок перестрибує до такого висновку, щоб у тебе було виправдання не брати до уваги будь-кого, хто з тобою не згоден, тому що він просто поверховий і егоїстичний.

Я питаю, що ти пропонуєш? Ти розумний? Кумедний? Цікавий? Талановитий? Амбіційний? Креативний? Ок, а що ти робиш, щоб продемонструвати ці свої якості світові? Не говори, що ти хороший хлопець – цього недостатньо. У гарненьких дівчат є хлопці, які милі з ними 36 разів на дню. Пацієнт спливає кров’ю на вулиці. Ти знаєш, як його прооперувати чи ні?

«Ну, я не сексист, не расист, не жадібний, не жорстока ! Не такий, як інші сволочі!».

Вибач, я знаю, що це важко вислухати, але якщо все, що ти можеш робити, це список недоліків, яких у тебе немає, тоді відійди на хрін від пацієнта. Он той дотепний красунчик з багатообіцяючою кар’єрою готовий оперувати.

Це розбило тобі серце? Окей, і що тепер? Ти збираєшся хандрити з цього приводу або підеш вчитися на хірурга? Залежить від тебе, але не скаржся, що дівчатка западають на покидьків; вони западають на покидьків, тому що у цих покидьків є що їм запропонувати.

«Але я добре вмію слухати!» Так? Тому що ти хочеш сидіти тихо замість того, щоб отримати шанс бути в близькості з гарненькою дівчиною (і проводити кожну секунду в мріях про те, наскільки м’яка у неї шкіра)? А тепер уяви собі, що в житті цієї дівчини є інший хлопець, який вміє слухати, а ще він грає на гітарі.

Говорити, що ти хороший хлопець – все одно що бути рестораном, який продає не різні страви, а просто «їжу, яка вас не отруїть». Ти як новий фільм з назвою «Кіно англійською» і слоганом «Акторів добре видно».

Я думаю, що саме з цієї причини ти можеш бути «хорошим хлопцем» і все ще відчувати себе жахливо, думаючи про себе. А саме...

№ 3. Ти ненавидиш себе, тому що ти нічого не робиш

Ілюстраційне фото archeryinfo.info

«І що? Ти кажеш, що я повинен прочитати книгу про те, як знайти дівчину?».

Так, але тільки якщо крок перший в цій книзі «Стати тією людиною, поряд з якою дівчата хочуть бути».

Цей крок завжди упускається. Завжди «Як мені знайти роботу?», А не «Як мені стати тією людиною, про яку мріють роботодавці?» Завжди «Як зробити так, щоб я сподобався красивим дівчатам?», А не «Як мені стати тим, хто подобається красивим дівчатам?».

Бачите, це все тому що інші питання скоріше всього зажадають від вас зав’язати з багатьма з ваших улюблених хобі, приділяти більше уваги зовнішньому вигляду, і бог знає, що ще. Можливо, вам навіть доведеться змінити вашу особистість.

«Але чому я не можу знайти когось, хто полюбить мене такого, який я є?», – питаєш ти.

Відповідь: Тому що людям багато чого потрібно. Жертва спливає кров’ю, і все, що ти можеш робити, це дивитися і страждати, що немає в світі вогнепальних поранень, які лікуються самі по собі.

Ось ще одне відео. Що зупиняє вас від того, щоб начепити труселя і плащ, вискочити на сцену і розмахувати пенісом на людях? Цей хлопець знає секрет перемоги в людського життя: зробити щось... краще ніж не зробити цього.

«Але я не в усьому хороший!». Що ж, у мене хороші новини – достатній час на повторення, і ви зможете бути недурні у всьому.

Я був самим паршивим письменником, коли був підлітком. Я став трохи кращим в 25. І поки я відчайдушно провалював свою кар’єру, я писав у вільний час вісім років поспіль, по статті щотижня, перш ніж почав отримувати за це гроші. Мені було потрібно 13 років, щоб стати досить хорошим письменником і потрапити в список бестселерів New York Times. Мені було потрібно 20 000 годин практики, щоб відшліфувати мої лайнові тексти.

Не подобається перспектива витрачати весь свій час на отримання навичок? Що ж, у мене є хороші новини і погані новини.

Хороші – подібна самовіддана практика допоможе вам вийти зі своєї шкаралупи – я пережив роки нудної офісної роботи, тому що я знав, що я отримую унікальні навички на стороні. Люди кидають справу на півдорозі, тому що результати видно не відразу, тому що вони не можуть уявити собі, що процес – це і є результат.

Погані новини – у вас немає вибору. Якщо ви хочете працювати тут, виконуйте план.

На мою неекспертну думку, ви ненавидите себе не через низький рівень самоповаги, не тому що люди до вас жорстокі. Ви ненавидите себе, тому що ви нічого не робите.

Навіть ви не можете «любити себе таким, яким ви є» – ось чому ви нещасні і шлете мені приватні повідомлення, питаючи, що ви повинні зробити зі своїм життям.

Вирішіть задачку: Скільки часу ви витрачаєте на споживчі штуки, зроблені іншими людьми (телик, музика, відеоігри, сайти), замість того, щоб робити щось своє? Тільки це додає цінності вашому існуванню.

І якщо вам не подобається чути це, якщо ви погоджуєтесь із фразою «Важливо тільки те, що всередині вас», яку почули в дитинстві, то я можу сказати вам одне...

№ 2. Те, що всередині вас, важливо, тільки якщо воно змушує вас щось робити

Ілюстраційне фото JUPITERIMAGES

Оскільки я в цьому бізнесі, я знаю купу честолюбних авторів. Вони думають про себе, що вони письменники, вони представляються так на вечірках, вони усвідомлюють це глибоко всередині себе, у них письменницькі серця. Єдине, що вони упускають – де насправді їх чортові твори.

Але насправді має це значення? Написане – все, що важливо, для визначення того, хто є письменником, а хто ні?

Заради Господньої любові, так.

Це загальний прийом захисту від усього, про що я говорив вище і давно, і від будь-якого голосу критики у вашому житті. Це та штука, яку говорить нам наше его, щоб уберегти нас від важкої роботи над собою: «Я знаю, що всередині я хороша людина». Може бути також сформульовано як «Я знаю, хто я є» і « Я просто повинен бути собою».

Не зрозумійте мене неправильно; ви всередині – все. Хлопець, який побудував будинок для своєї родини з нуля і з підручних матеріалів, зробив це тому що він такий всередині.

Будь-який поганий вчинок, який ви здійснили, почався з поганого імпульсу, якась думка рикошетила всередині вашого черепа до тих пір, поки ви не були змушені це зробити. І будь-який хороший вчинок робиться за тим же принципом. «Хто ви всередині» – це метафоричний гній, на якому ростуть ваші фрукти.

І ось, що кожен повинен знати. І те, що багато з вас не можуть прийняти:

«Ви – це фрукт і нічого більше».

Нікого не хвилює ваш гній. «Хто ви всередині » не має ніякого значення у відриві від того, що ви робите для інших людей.

Усередині ви маєте величезне співчуття до бідних. Відмінно. Результатом цього співчуття стали які-небудь дії з цього приводу? Чи чуєте ви про яку-небудь жахливу ​​трагедію і говорите при цьому «О, бідні діти. Передайте їм, що я думаю про них»? Ідіть нахрін, якщо це так – з’ясуйте, що їм потрібно, і допоможіть.

Сто мільйонів людей подивилося відео Kony, віртуально всі вони думали про тих бідних африканських дітей. Але що зробило це суспільство з цих думок? Чортове лайно. Діти вмирають щодня через те, що мільйони нас говорять собі, що переживати – це так само добре, як і робити. Це внутрішній механізм, контрольований ледачою частиною нашого мозку, оберігає нас від реальних дій.

Скільки з вас зараз ходить колами і каже «Вона/він неодмінно полюбив би мене, якби тільки знала/знав, який я цікава людина!» Правда? А як всі ці ваші цікаві думки та ідеї могли б самостійно передати себе світу? Або вони повинні стати причиною дій? Якби дівчина чи хлопець вашої мрії знімали б вас прихованою камерою протягом місяця, були б вони вражені потім побаченим?

Пам’ятайте, вони не читають думок, вони можуть тільки бачити. Захотіли б вони стати частиною вашого життя?

Все, про що я прошу вас, це застосовувати до себе ті ж стандарти, які ви застосовуєте до інших. У вас напевно є дратівливий друг-християнин, вся допомога якого зводиться до «я помолюся за них». Це не зводить вас з розуму? Я не коментую зараз, працюють молитви чи ні, але це не змінює факту, що ця людина вибрала той вид допомоги, який не вимагає від нього відривати дупу від дивана.

Такі люди утримуються від будь-якого зла, їх помисли чисті, їх внутрішній гній чистий настільки, наскільки це можливо, але які фрукти на ньому виростуть? І вони повинні розуміти це краще, ніж хто б то не було – я вкрав фруктову метафору з Біблії.

Ісус повторював щось на кшталт «дерево судять по його плодах» знову, і знову, і знову. Ісус ніколи не говорив «Якщо ви хочете тут працювати, виконуйте план». Ні, він говорив «Кожне дерево, що не дає хороших плодів, слід зрубати і кинути у вогонь» (Євангеліє від Матвія).

Люди недобре реагують, коли їм говорять такі речі. Як і менеджери з фільму недобре реагували на слова Алека Болдуїна про те, що їм слід нарешті відростити яйця або змінити роботу на чистильників взуття. Що і приводить нас до фінального пункту...

№ 1. Все всередині вас буде боротися з розвитком

Ілюстраційне фото Comstock Getty

Навіть зараз деякі з вас читають це і відчувають, як мозок автоматично бомбардує прочитане і вимагає не приймати це. З власного досвіду можу сказати, що бомбардування можуть проходити у формі:

  • Навмисного сприйняття будь-якої критики як образи.

«Хто він, щоб називати мене ледачим і марним! Хороша людина не стала би так зі мною розмовляти! Він написав все це просто, щоб відчути свою перевагу наді мною, щоб я лайново відчував себе! І я це так не залишу, я зрівняю рахунок !»

  • Зосередження на тому, хто говорить, а не та тому що говорять.

Ой, подивіться на нього, який він великий і сильний! А насправді черговий дебільний графоман з мережі! Піду і накопаю на нього того, що переконає мене в тому  що він тупий! Такий претензійний, що мене нудить! Я бачив його старе реп-відео на YouTube, і його рими – відстій !».

  • Зосередження на тоні повідомлення, а не на змісті.

«Я перерию все, поки не знайду жарт, який звучить образливо, будучи висмикнутим з контексту, а потім буду говорити і думати тільки про нього! Я чув, що одне образливе слово може поховати цілу книгу!».

  • Редагування своєї власної історії.

«Все не так вже й погано! Я знаю, що я намагався покінчити життя самогубством минулого місяця, але тепер мені вже краще! Цілком імовірно, що якщо я продовжу в тому ж дусі, все врешті-решт спрацює саме! Я візьму велику паузу, і продовжу проявляти інтерес до тієї дівчини, так що в підсумку вона сама прийде!».

  • Впевненість, що будь-яка зміна себе – це зрада себе.

«Ага, тобто я повинен закинути всі свої комікси і замість цього пахати по 6 годин на день в спортзалі? Тому що це єдина альтернатива».

І так далі. Пам’ятайте – страждання – це зручно. Ось чому багато людей віддають перевагу саме їм. Щастя потребує зусиль. І сміливості.

Неймовірно зручно знати, що якщо ти нічого не створиш в цьому житті, то ніхто не зможе напасти на те, що ти створив.

Наскільки простіше просто сидіти на дупі і критикувати те, що створюють інші. Кіно дурне. Ось ця парочка дітей погано вихована. Відносини цієї пари загрузли в плутанині. Цей багач невеликий як людина. Той ресторан – відстій. Цей інтернет-письменник – кретин. Я краще залишу під його роботою коментар, в якому вимагатиму від сайту, щоб його звільнили.

Так, все, що б ви не намагалися побудувати або створити – чи то вірш, новий навик, нові відносини – ви негайно виявите себе оточеним «не-творцями», лаяти те, що ви зробили. Може за вашою спиною, але вони будуть це робити. Ваші товсті друзі не захочуть, щоб ви почали новий фітнес-режим. Ваші безробітні друзі не захочуть бачити ваше занурення в кар’єру.

Пам`ятайте, вони просто висловлюють свої власні страхи, з тих пір як обгаджування роботи інших людей стало ще одним виправданням для байдикування.

«Чому я повинен створювати щось, якщо те, що створюють інші, відстій? Я б вже написав роман, але я збираюся почекати чогось хорошого, я не хочу писати чергові «Сутінки»!

І доки він нічого не виробляє, він досконалий і далекий від докорів. І навіть якщо він зробить що, він переконається, що зробив це з окремою іронією. Він зробить це навмисне погано, щоб усім було ясно, що це не справжня спроба. Що справжня спроба буде неймовірною. Не як те лайно, яке ви робите.

Усі коментарі зводяться до одного: «Перестаньте творити. Це відрізняється від того, що зробив би я, а увага, яку ви отримуєте, змушує мене переживати за себе».

Не будьте такою людиною. Якщо ви така людина, то не будьте нею більше. Це те, через що люди вас ненавидять. Це те, через що ви ненавидите себе.

Так що щодо такого: один рік. Кінець 2013 року – наш дедлайн. Або рік з того моменту, коли би ви це не прочитали.

Поки інші люди говорять «Цього року я скину 15 кілограмів», я пропоную дати обіцянку зробити грьобане «що-небудь» – додати будь-який навик, будь-яке поліпшення вашого людського інструментарію. І робити це досить добре, щоб справити враження на людей.

Не питайте мене, що саме – виберіть щось з того, що ви не знаєте. Запишіться на карате, на бальні танці, на гончарну майстерність. Навчіться пекти. Побудуйте шпаківню. Навчіться робити масаж. Вивчіть мову програмування. Станьте супергероєм і боріться зі злочинністю. Почніть відеоблог на YouTube.

Ключовий момент тут, що я не хочу, щоб ви зосереджувалися на щось глобальне, що ви хочете, щоб з вами сталося («Я зароблю купу грошей...»). Я хочу, щоб ви сконцентрувалися на тому, щоб придбати собі навик, який зробить вас ще більш цікавим і цінним для інших людей.

«У мене немає грошей, щоб заплатити за кулінарні курси». Тоді погуглити «Як готувати». Чорт забирай, ви зобов`язані вбити всі ці відмазки. Або вони вб`ють вас.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте