Права на продаж: розслідування про корупцію у Рівненському «МРЕВ»

Джерело
«Четверта влада»

Щороку на дорогах України у ДТП гине близько п’яти тисяч людей. Приблизно стільки ж загиблих за рік війни на Донбасі нарахувала Організація об’єднаних націй.

У Європі за смертністю в ДТП ми традиційно серед лідерів.

Серед головних причин – унікальна вітчизняна практика «купівлі» водійських посвідчень без навчання та екзаменів. Про це водії говорять повсюдно, та журналісти Слідства.Інфо не обмежилися розмовами, а перевірили власноруч.

Автошкола рівненської обласної організації всеукраїнської спілки автомоболістів або «Автошкола РООВСА», саме звідси почався експеримент з отримання водійського посвідчення

Журналіст Слідства.Інфо навчався в одній з Рівненських автошкіл. Якось уранці в телефонній розмові староста групи повідомив йому, що для безпроблемного складання іспитів потрібно скинутися. 1 200 гривень необхідно заплатити інструктору і у нього ж – уточнювати всі деталі.

Інструктор Автошколи РООВСА Василь Комар детально розповідає про те, як проходять екзамени в Центрі ДАІ (в народі – МРЕВ), якщо попередньо заплатити хабар

Під час одного з уроків водіння журналіст поцікавився в інструктора, як усе пройде, якщо заплатити та зафіксував розмову на диктофон:

– Приходите на екзамен, заходите в клас, – розповідає інструктор Василь Комар. – Зайде половина, бо там 15 комп’ютерів. Заходите, дають бумаги ваші, ну там прізвище ім’я і по батькові, перевіряєте, чи все правильно, розписуєтесь…

Потім, включаєте комп’ютер, ну тіпа розв’язуєте екзамен. То буде тестовий режим, то не дійсно є екзамен. Ви собі хочте посидіть, попробувати розв’язать хоть тестовий режим – пробуйте, не хочте – зробіть три помилки, вам дають бумаги – ви виходите – в дев’яте вікно сфотографірувались, на другий день забрали готове посвідчення – їздить там ні з ким не треба, отаке.

У навчальній групі 30 осіб. Якщо скинуться всі, у розпорядженні інструктора буде 36 тисяч гривень

За нашою інформацією, гроші здала більша частина групи. Іспит складають у Центрі надання послуг ДАІ – колишній МРЕВ. Тому, зрозуміло, що частина цих коштів осяде саме там.

Якщо можна отримати права без іспиту, то чи можна їх просто купити, взагалі не навчаючись? Запитуємо в інструктора. Та без проблем, каже він:

– Дивіться, короче по грошах – це буде 3 600, – каже Василь Комар. – Які бумагі треба: копія паспорта, перша, друга, одинадцята, копія кода ідентифікаційного, чотири фотографії. Десь часу займе – до півтора місяця, приблизно.

Щоб викрити не лише посередника, а й увесь корупційний ланцюжок, включно з працівниками ДАІ, і зафіксувати ці докази належним чином, ми неофіційно звернулися до знайомого в міліції. Він пояснив нам, що інструктора вони, можливо, й затримають при передачі коштів, а от даішників – ніяк.

За його словами, Відділ внутрішньої безпеки міліції може попередити колег з ДАІ. Такий варіант не дозволив би викрити ключових учасників схеми, тому, порадившись із юристами, ми вирішили самостійно зафіксувати всі етапи злочинної схеми – придбавши права водія.

Посередником виступив журналіст Слідста.інфо, а псевдозамовником погодився стати рівненський активіст Громадської мережі «Опора» Сергій Сабо.

Активіст громадської мережі «Опора» Сергій Сабо погодився стати псевдозамовником водійскього посвідчення

– Люди купляють собі безпосередньо права, їздити не вміють, – каже Сергій Сабо. – Шкода, коли вони самі розбиваються, приміром, але ще більш прикро, коли вони збивають людей, які не мають до того ніякого безпосереднього відношення.

Сергій ніколи не навчався в автошколі і прав водія не отримував. Коли він зібрав усі необхідні документи, ми домовилися про зустріч з інструктором. Журналіст зафіксував передачу коштів прихованою камерою.

У домовленому місці інструктор Василь Комар забрав документи і гроші. Та ще й зробив знижку.

– Так, це буде перша, це буде друга, прописаний – Рівне – дуже добре, код є, все це є, – каже Василь Комар переглядаючи документи Сергія Сабо. – Так, фотографій аж занадто, потім я їх отдам, бо ножниць в мене з собою нема.

– Я поняв, і-і-і… те саме да? – питає журналіст про гроші.

– Це ми шо робим, «бешку» просто, лєгкову?

– Да. Кароче, перещитаєте самі вобщем.

– Давай пощітаю, блін, там хтось знає, за шо ти мені даєш. Раз, два, три (рахує)… Три шессот, я тобі казав три п’ятсот. Знаєш таке?

Згідно з домовленістю, права Сергій мав отримати за місяць. Він не складав іспитів, не знає правил дорожнього руху і не вміє водити авто. Єдине, що від нього попросили – лише раз прийти до Центру ДАІ, щоб працівник його сфотографував. Що ми й зробили.

Кадр з відео, де Василь Комар розповідає Сергію, як слід реагувати на можливі запитання

Нас зустрів інструктор Василь Комар, показав, де слід підписатися, розповів, де Сергій вчився – на той випадок, якщо запитають, та які саме екзамени і в якій послідовності він начебто склав.

– Якщо хтось спитає, сьогодні здавали, спочатку правила, потім учебной легковой водіння. Завтра я їх заберу – привезу вам.

Наступного дня інструктор привіз права - як і обіцяв. З моменту передачі грошей минув місяць. Усе як в аптеці.

– Добрий день. Там все всередині: медична, свідоцтво і так далі, всі документи там.

– Я поняв, поняв, кароче, тут все окей, якщо якісь питання будуть, то я наберу вас.

Для того, щоб пересвідчитися, що інструктор не обдурив нас і не підсунув підробку, телефонуємо до знайомого поліцейського у Київ. Він підтверджує – ці права є в базі.

Ось так виглядає корупційна схема отримання водійського посвідчення

Отже корупційна схема отримання прав така:

Крок перший – інструктор або інший посередник пропонує послугу і отримує гроші та документи.

Далі купує медичну довідку на ім’я клієнта.

Потім домовляється з автошколою, де клієнт начебто навчатиметься і отримає свідоцтво.

І насамкінець домовляється з посадовцями центру ДАІ, які підтверджують складання іспитів та видають посвідчення.

Як результат, усі учасники схеми отримують гроші, а клієнт отримує посвідчення водія. Громадяни ж отримують додаткову небезпеку на дорозі.

Водійське посвідчення та супровідні документи, які привіз інструктор. Увесь пакет всього за 3500 гривень

За нашою інформацією, медичних клінік та автошкіл, через які можна придбати підробні документи, багато. Дилерів – таких, як інструктор Василь Комар, теж чимало. Ними можуть бути не лише працівники автошкіл, а й страховики чи працівники правоохоронних органів.

Але єдині, без кого не обійтися у схемі, – працівники Центрів ДАІ, які приймають іспити та видають посвідчення. На Рівненщині таких центрів шість.

Ми йдемо в той, що видав права Сергію без іспитів та будь-яких навичок. Питаємо у керівника Центру, як так могло трапитися.

Начальник Центру надання послуг ДАІ Сергій Добринський (справа)

– Зараз піднімем підстави ваші – видачі посвідчення водія, – каже пан Добринський, – і будем бачить, хто приймав і шо приймав.

– Давайте, може сходимо до тих людей, – питає журналіст.

– Зараз там іде екзамен, групу приймають, почекаєм, поки приймуть екзамен і тоді зайдем.

За півгодини – поки група складала іспит – начальник Центру ДАІ викликав керівництво та встиг поспілкуватися із підлеглими, що відповідають за оформлення посвідчень. А таких людей на весь Центр ДАІ – двоє.

Фахівець з реєстраційно-екзаменаційної роботи центру ДАІ Руслан Мозоль, саме він ставив підписи на документах Сергія Сабо

Відповідати на запитання викликали фахівця з реєстраційно-екзаменаційної роботи Руслана Мозоля.

– А як так відбувається, що я без іспиту і маю права? – питає Сергій Сабо у посадовця.

– Ну, я не готовий сказати, хто це приймав, треба подивитися, хто його приймав, – каже пан Мозоль.

– Це могли бути або ви, або пан Баранчук, – каже журналіст.

– Ну, або да, – погоджується посадовець.

– Тобто, ми визначили точку.

– Сто процентів. Ну, треба подивитися, хто…

– Я зрозумів. Ваше керівництво знає, що ви видаєте права без того, як… ну, тобто, без іспитів?

– Я не готовий з вами по цьому питанню говорить, іспити ми приймаєм повним ходом.

Заступнику начальника обласного ДАІ Віктору Морозу підхід журналістів здався однобоким

Заступника начальника ДАІ Віктора Мороза порушення його підлеглих цікавили менше, ніж походження медичної довідки та свідоцтва автошколи.

– Нє, ну ви однобоко підходите, тому що там треба розібратися, звідки медична довідка? Він би не міг бути допущений без медичної довідки, – каже пан Мороз.

– Дивіться, до вас по цьому, я не питаю, у вас звідки медична довідка, не питаю, звідки свідоцтво, – відповідає журналіст.

– До самого бланка, так? – перепитує посадовець у журналіста.

– Звичайно, не до бланка, а до водійського посвідчення.

– До посвідчення водія, бланка посвідчення водія.

Зрештою, керівництво пообіцяло розібратися, а незадовго перед виходом програми обласна міліція навіть розпочала службову перевірку.

– Та перевіриться це все, якщо треба, їх і поміняємо, – каже начальник Центру ДАІ Сергій Добринський.

Слідом за посадовцями ДАІ ми спробували зустрітися із організатором оборудки – Василем Комаром та на місці його одразу знайти не вдалося. Натомість керівник автошколи Олександр Верхов повідомив, що інструктор Комар якраз на уроці водіння.

Директор автошколи Олександр Верхов каже, що інструктор на уроці водіння, про те що він продає права здивовано каже, що не знає

Стосовно продажу прав керівник або щиро дивується, або ж вдає здивування.

– Чи він ділиться з вами, коли продає права? – питає журналіст.

– А хто вам таке сказав? – здивовано каже директор автошколи пан Верхов.

– Нам не сказали, ми зафіксували це.

– Коли він продавав права?

– Ви не знаєте такої практики?

– Канєшно.

– Тобто, він з вами не ділиться?

– А чому він повинен продавати і ділитись з кимсь? Ви не знімайте мене, не потрібно…

Василь Комар на роботі так і не з`явився

У час, коли урок би мав скінчитися, інструктор не з’явився. Ми телефонуємо до нього. Спочатку пан Комар підтверджує свою особу, а згодом починає відверто блазнювати.

– Ви продаєте, я знаю навіть ціну 3 500, да? Можна купити через вас права? – запитує журналіст Слідства.інфо у Василя Комара по телефону.

– Якщо можете, то давайте я дам, ви мені купите, – каже пан Комар.

– Тобто, ви кажете, що не купували… не продавали права?

– Поняття не маю, про що ви говорите.

Дубенський районний спортивно-технічний клуб Товариства сприяння оборони України. Сергій тут вперше, хоча саме у цьому клубі він начебто навчався водінню.

Пояснити, хто продав свідоцтво про закінчення закладу, нам тут не змогли, адже директор – у відпустці.

Валентина Петрівна виконує обов`язки директора, і каже, що саме у нього треба питати

Виконувачка обов’язків – бухгалтерка Валентина Петрівна – каже, що нічого не знає про таку практику:

– Якщо його підпис стоїть, то він має бути в курсі, як воно відбувається, – каже журналіст.

– Я нічого вам не можу сказати. Буде керівник…

– Зрозуміло… і тоді вам пояснить все… якби це щось там інше, то я б… Я он грубку мурую, бачте.

Сторінка ТОВ Медичного центру «Клініка імені Гальченко В.В.» в мережі містить інформацію лише про довідки та медогляди, наче нічим іншим і не займаюьтся. За вказаними телефонами слухавки не підняли

ТОВ Медичний центр «Клініка імені Гальченко В.В.» – місце, де Сергій начебто проходив медогляд, розташоване в Києві. Судячи з веб-сайту, медичні довідки – це їхня основна спеціалізація. І, вочевидь, у клініці їх видають заочно – принаймні, у нашому випадку.

За телефонами, вказаними на сайті, слухавки не беруть. Але клініка має ліцензію, видану Міністерством охорони здоров’я. Якби на місці Сергія був наркоман чи незрячий – байдуже – у нас є довідка, що засвідчує – він може бути водієм.

І навіть ті, кому не вдалося або ж не навіть не спадало на думку купити права – не обділені увагою корупціонерів. Окрім посвідчення за три з половиною тисячі, діє широкий спектр послуг.

Ось так виглядав би прайс-ліст послуг корупціонерів–рішал у Центрі ДАІ

За 1200 гривень у вправного інструктора можна замовити безпроблемну здачу усіх чотирьох екзаменів – в автошколі, ДАІ, включно з офіційними платежами. За 350-500 гривень можна купити один з екзаменів у ДАІ. Два екзамени – вдвічі дорожче. Натомість, якщо ти нічого не платиш, їх можна складати і три, і п’ять разів.

На Волині, як з’ясували наші журналісти, ситуація аналогічна. Ось запис, як інструкторка Луцької автошколи говорить з групою про ціну за здачу екзамену «з першого разу»:

– Ви самі визначаєтеся, як ви йдете здавати екзамен, – каже інструкторка групі. – Хочете так, хочете сяк. Проблема сьогоднішнього дня назріла: хто хоче здати екзамен з першого разу? Не тут, а в МРЕО. Хочу вас порадувати. Знаєте, яка ціна за здачу в МРЕО?

– Виросла? – питає хтось з учнів школи.

– Шістсот?

– Шістсот чи більше?

– Хто хоче перший раз – ціна виросла, – каже інструкторка. – Після екзамену шкільного ви передумаєте здавати перший раз.

Наразі прокуратура розслідує кримінальне провадження порушене за результатами роботи журналістів. Крім того УМВС провело власне службове розслідування та передало матеріали до прокуратури.

В результаті посадовці Центру ДАІ, які, згідно з документами, приймали екзамени в Сергія Сабо, отримали (увага!) по догані.

Окрім двох фахівців реєстраційно-екзаменційного відділу до комісії входив також і начальник Центру ДАІ Сергій Добринський. Відповідаючи на запитання журналістів він начебто не знав про те, що у них можна купити права.

Подібні корупційні схеми досі діють по всій країні. І поки триває так звана реорганізація органів Державтоінспекції, з вини хабарників у погонах і без продовжують гинути і травмуватися люди.

Ми сподіваємося, що всіх учасників схеми та винних в її існуванні покарають. А керівництво МВС, зі свого боку, зробить усе, щоб нарешті зламати цю смертельно небезпечну корупційну схему.

Відеоверсію розслідування дивіться за посиланням: Продажні права: як рівненські журналісти купили водійське посвідчення (ВІДЕО)


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Program undertaken with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Допомога у фінансуванні розслідування від Данської асоціації журналістів розслідувачів і проекту SCOOP в Україні

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте