Генеральська висотка

У центрі Рівного фірми депутатів-регіоналів збудували елітну багатоповерхівку на землі СБУ

Земля СБУшників дивним чином потрапила в руки вже екс-регіоналів.
Джерело
Усі фото, документи та ілюстрації ГО «Антикорупційний моніторинг»

На земельній ділянці СБУ в центрі Рівного фірма депутата від Партії регіонів Сергія Качановського «Альянс Престиж Буд» звела елітний житловий будинок із підземними гаражами і мансардами.

Генпідрядником будівництва виступила фірма «Капіталінвест» Ігоря Давидчука, який має спільний бізнес із родиною депутатів-регіоналів, генералів, фігурантів скандалів навколо концерну ЄДАПС Василя та Віталія Грицаків.

Ласою ділянкою оборонних земель на вулиці Квітки-Основ’яненка, 8-А вартістю в кілька мільйонів гривень СБУ пожертвувала заради отримання трьох службових квартир від забудовника.

Про це пише ГО «Антикорупційний моніторинг».

Стратегічні державні структури завжди мали в Рівному пріоритетне місце розташування. Так, поруч із міською радою не один десяток років знаходиться автогосподарство Служби безпеки України, Військово-медична служба управління СБУ в Рівненській області та… тенісні корти.

Власне, саме на цій підставі 30 червня 1996 року Рівненська міська рада передала у постійне користування СБУ земельну ділянку площею 0,41 га під медсанчастину та 0,12 га під тенісні корти на вулиці Квітки-Основ`яненка, 8-А.

Відповідно до даних Держгеокадастру та публічної кадастрової карти, ця ділянка значиться за номером 5610100000:01:027:0085.

Поруч знаходиться і ділянка №5610100000:01:027:0086 площею 0.1249 га, яка виділена виключно під гаражі СБУ.

Секретна земля

У 2007 році керівники управління СБУ вирішили, що медична частина, корти та гаражі їм не дуже то й потрібні, а житловий будинок на цьому місці буде виглядати набагато естетичніше.

Тож загальну ділянку № 5610100000:01:027:0085 (0.4145 га) роздробили на дві частини.

На більшій (0.2688 га) вирішили запланувати будівництво ошатного будиночку. Але була одна проблема – цільове призначення ділянки. Раніше ця земля призначалась виключно для цілей оборони держави.

Щоб вирішити таку технічну формальність, СБУ звернулась до міської влади.

За інформацією начальника управління земельних відносин Рівненського міськвиконкому Сергія Таргонія, Рівненська міська рада, відповідно до рішення від 15.11.2007 № 1129, надала згоду на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2 720 м2 на вул. Квітки-Основ’яненка, 8-А.

Надала Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області в постійне користування для будівництва та обслуговування багатоповерхового житлового будинку.

А вже 26.06.2008 Рівнерада у рішенні № 1648 надала СБУ в постійне користування земельну ділянку площею 2 688 кв. м на вулиці Квітки-Основ’яненка, 8-А для будівництва та обслуговування багатоповерхового житлового будинку. Тобто для публічної житлової забудови.

Втім інформацію про право власності та цілі використання цих земельних ділянок вирішила все одно приховати. Про всяк випадок.

У відповіді на запит щодо доступу до публічної інформації журналістам «Антикорупційного моніторингу» начальник обласного управління СБУ Василь Бедрій відповів наступне:

– Інформація про земельні ділянки з кадастровими №№ 5610100000:01:027:0086, 5610100000:01:027:0166, 5610100000:01:027:0173, відповідно до пункту 10.4. переліку відомостей, що становлять службову таємницю у Службі безпеки України, затвердженому наказом ЦУ СБУ від 21.08.2012 року №400, а також п.І.ст.6, ст.9 Закону України «Про доступ до публічної інформації», становить службову інформацію.

А й справді, навіщо громаді знати, як використовується державна земля? Тим більше, якщо там будуватимуть елітне житло? Адже використання державних ресурсів за комерційним призначенням однозначно спричиняє значний суспільний резонанс.

Така наполегливість та таємничість стає зрозумілою і після дослідження всіх ділянок СБУ.

Як писав «Антикорупційний моніторинг» у попередній частині розслідування, Василь Бедрій приховав інформацію про 13 земельних ділянок із 15, які отримала СБУ в Рівному з 1992 року. На 8 із них збудована житлова нерухомість. Тому приховувати є що.

«Регіональний» забудовник

Небажання відкрити громаді інформацію СБУ продемонструвала і у відповідях на запитання, хто ж будував елітну багатоповерхівку на Квітки-Основ’яненка, 8-А. Журналісти витратили два місяці на переписку з СБУ, ДАБІ та Рівненською міською радою, але все ж таки з’ясували всі деталі цього будівництва.

Отож, про все по черзі. Зрозуміло, що коштів на будівництво багатоквартирних будинків у СБУ немає. Це й не дивно, адже елітна спецслужба повинна захищати інтереси держави, ловити терористів та корупціонерів, а не займатися будівельною діяльність.

Відсутність ресурсів для зведення будинків ще жодного разу не зупинило керівництво СБУ.

Добре, що знаходяться «компанії-благодійники», які в критичний момент підставляють плече спецслужбі. Щоправда, невідомо, де ж спецслужба знаходить таких помічників та за яким принципом обирає кращих.

Про це можна лише здогадуватися. Та й не благодійники вони зовсім.

Фірми зводять будинок для себе, земля на мільйони їм, за договором, теж дістається безоплатно. А обходиться все це задоволення для забудовника у 2-3 квартир загальною вартістю 300-400 тисяч гривень, які він безкоштовно передає силовій структурі.

Такою схемою більше 15-ти років масово користуються прокурори, СБУшники та міліціонери в багатьох областях України.

Тож у 2008 році тогочасному начальнику управління СБУ в Рівненській області, генерал-майору Юрію Крапівіну теж поталанило з благодійниками.

Збудувати будинок на землі СБУ погодилося ТОВ «Альянс Престиж Буд» (код ЄДРПОУ: 31894596), власником  та директором якого на той час був Сергій Качановський.

Сергій Миколайович – знана в області людина, депутат Рівненської обласної ради шостого скликання (2010-2015), обраний за списком Партії регіонів.

Як вправний політик та фаховий будівельник, Сергій Качановський одразу знайшов спільну мову з Юрієм Крапівіним.

Вони уклали договір про спільну діяльність у забудові земельної ділянки в місті Рівне по вулиці Квітки-Основ’яненка, 8-А, проектуванні та будівництві житлового будинку.

Відповідно до цього договору, ТОВ «Альянс Престиж Буд» мав збудувати п’ятиповерховий будинок із мансардою, підземним паркінгом та технічним поверхом.

Але вийшло зовсім не так. Можливо, будівельники мають проблеми з математикою? Або проблеми з математикою – в журналістів та читачів. Достатньо одного погляду на фото будинку, щоб знайти розбіжності. Де-факто побудували 7 поверхів, перший поверх і підземний паркінг.

Як кажуть, то таке. Відповідно до договору, СБУ мала здійснили оформлення зміни цільового призначення ділянки на «житлове будівництво». Що й було зроблено, згідно з рішенням Рівнеради.

Відповідно до договору, після завершення будівництва та здачі будинку в експлуатацію всі права власності на об’єкт, включно з благоустроєм, належать забудовнику – «Альянс Престиж Буд».

У свою чергу, забудовник, на підставі додаткових угод, у рахунок дольової участі передає дві однокімнатні квартири та одну двокімнатну. Крім того, забудовник мав спроектувати і збудувати для СБУ адміністративну будівлю та передати її службі в рахунок дольової участі.  

«Антикорупційний моніторинг» отримав копії договорів купівлі-продажу квартир. Фактично, «Альянс Престиж Буд» передав СБУ однокімнатну, двокімнатну та трикімнатну квартири.

Вуха «паспортних» генералів

Не менше поталанило СБУ і з генеральним підрядником елітного будівництва. 29 липня 2009 року генерал-майор Юрій Крапівін, відповідно до свого наказу, затверджує робочий проект будівництва. За ним, тільки проектно-кошторисна вартість будівництва сягає 160 мільйонів гривень.

Журналісти змогли отримати у ДАБІ дозвіл на початок будівельних робіт на земельній ділянці за адресою: вул. Квітки-Основ’яненка, 8-А.

І тут почалась нова низка цікавих збігів. Для проведення будівельних робіт обрали ТОВ «Будівельна компанія «Капіталінвест» (код ЄДРПОУ: 35717707),  директором і власником якої є Ігор Давидчук.

Молодий будівельник відомий тим, що його пов’язують із діяльністю компаній родини відомих в України братів Василя та Віталія Грицаків.

Ігор Давидчук у компанії тренерок клубу «Манхеттен». Фото – Manhattan fitness club

«Антикорупційний моніторинг» звернувся за коментарем до пана Давидчука.

– Пане Ігорю, скажіть, будь ласка, чи має ваша фірма ТОВ «Будівельна компанія «Капіталінвест» відношення до будівництва багатоквартирного будинку на вулиці Квітки-Основ’яненка, 8-А?

– Да.

– Скажіть, будь ласка, СБУ подавала «Капіталінвест» у декларації про початок будівництва? Це ви проводили це будівництво?

– Ну да, звичайно. Я є підрядник цього будівництва.

– А мало до цього відношення ТОВ «Альянс престиж буд»?

– Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Капіталінвест» виступало генеральним підрядником у цьому будівництві. То есть в принципе я на етом коментарие здесь ограничюсь. Вы проводите какоето расследование? Проводите. Мы построили и вроде бы не плохо.

– Скажіть, будь ласка, а продавали вже квартири?

– Генеральний підрядник не має права реалізовувати майно. Тобто він не є власником майна. Власником майна є замовник будівництва.

– А для СБУ там були квартири?

– Третий раз повторяю, что компания генеральный подрядчик не распалагает, то есть не ведает. У человека есть имущество.( Кинув слухавку…)

Журналісти так і не встигли запитати Ігоря Валентиновича про його зв’язок із братами Грицаками. Однак, краще за слова говорять дані з державних реєстрів.

Так, Ігор Давидчук має спільний бізнес із пані Грицак Ларисою Петрівною та Кравченко Людмилою Данилівною. Вони є співзасновниками і беніфіцарами ТОВ «Скарб» (Код ЄДРПОУ: 32951439), ТОВ «Лікувально-діагностична клініка «Центр печінки» (Код ЄДРПОУ: 38610812).

Варто зауважити, що відповідно до декларації екс-депутата Рівненської обласної ради, екс-члена Партії регіонів Грицака Віталія Миколайовича, його дружиною є Грицак Лариса Петрівна. Ці ж дані наводить і портал «Четверта влада».

Тим часом Кравченко Людмила Данилівна, за даними сайту Верховної Ради, значиться помічником народного депутата шостого скликання Грицака Василя Миколайовича. 

Крім того, Людмила Данилівна є засновником ТОВ «Міура» (код ЄДРПОУ: 19485164), яке є власником центру «Манхеттен» в центрі Рівного.

Власне, відповідно до рішення Рівненської міської ради від 25 травня 2006 року, заступник директора Товариства з обмеженою відповідальністю «МІУРА» Грицак Віталій Миколайович був обраний членом виконавчого комітету Рівненської міської ради.

А станом на 28.05.2006 засновником ТОВ «Міура» був Боліщук Анатолій Іванович, який впродовж 5 та 6 скликання Верховної Ради був помічником все того ж Грицака Василя Миколайовича .

Цікавий факт  – Давидчук Ігор Валентинович був одним із тих, хто проводив реконструкцію церкви на маленькій батьківщині братів Грицаків – у селі Гориньград Перший Рівненського району.

Який тісний світ? І не кажіть. Одні збіги.

Василь та Віталій Грицаки. Фото з сайту Спілки генералів органів внутрішніх справ України

Журналісти «Антикорупційного моніторингу» вирішили запитати Віталія Грицака, чи має він відношення до будівництва на вулиці Квітки-Основ’яненка та чи має спільний бізнес із Ігорем Давидчуком. Втім, конструктивної розмови не вийшло.

– Доброго дня. Віталію Миколайовичу, ми хотіли б поставити Вам декілька запитань. Можете зараз розмовляти?

– На рахунок чого ви хотіли питання мені задать?

– Чи маєте Ви відношення до будівництва багатоквартирного будинку на вулиці Квітки-Основ’яненка, 8-А?

– Де це?

– В Рівному.

– Де ця вулиця, в яком районі?

– Біля міської ради.

– А що це за чергова «мулька»?

– Ні, це я просто запитую, чи ви маєте якесь відношення до будівництва там?

– Я маю тільки відношення до космосу. Я спілкуюся із космосом, а будівництвом я не займаюсь.

– А ще скажіть, чи є у вас чи ваших рідних спільний бізнес із Ігорем Давидчуком?

– Так, давайте так. Я не займаюся не політикою, ні коментарями і, тим більше, не спілкуюся з рівненськими журналістами, бо рівненські журналісти, на превеликий жаль…На них можна поставити знак запитання. Чи є вони журналістами. Бажаю вам гарного дня. З святом вас.

Про братів Грицаків відомий сайт «Ліга» пише наступне:

«Грицак називає себе засновником нової паспортної системи України. Розробив законопроект “Про національний демографічний реєстр” . Впровадив розробку нових документів із біометричними даними.

Грицака пов’язують з консорціумом ЄДАПС – найбільший виробник ідентифікаційних документів з високим ступенем захисту та інформаційних систем . Сам генерал заявляє , що лобіює інтереси не консорціуму, а паспортної системи країни.»

Замість післямови

Ось так чудово складається будівельна діяльність у головної спецслужби на Рівненщині. Завжди знаходяться професійні, чесні і порядні добродії, які допомагають СБУ споруджувати якісні житлові багатоповерхівки з виглядом на міську раду.

Чудова схема. Береш у силових структур земельну ділянку вартістю 2-5 мільйона гривень, зобов`язуєшся побудувати для СЕБЕ багатоповерхівку чи котеджі. А за це даруєш силовій структуру дві-три квартири сукупною вартістю – 400-500 тисяч. Рахуєш різницю і… профіт.

Риторичне питання до державних мужів: а не можна було ділянку з аукціону продати і купити силовикам не 2, а 10,15 квартир? Це значно поліпшило б житлову ситуацію у офіцерів.  Але хто ж у нас за офіцерів думає?

Роками цьому потурала міська влада, закривали очі контролюючі органи, не зважала місцева громада. Аж доки російська агресія не показала, чим би мала 100 відсотків часу займатися Служба безпеки України, щоб ту агресію не допустити. Але, як казав наш перший Президент Леонід Кравчук, маємо те, що маємо.

У наступних частинах розслідування «Антикорупційного моніторингу» ви дізнаєтесь, які ж будинки і хто саме збудував на інших земельних ділянках Служби безпеки України.


Розслідування зроблене у рамках проекту «Блогери проти корупції», який здійснюється за підтримки Міністерства закордонних справ королівства Норвегія спільно з «Freedom House» та Інститутом масової інформації.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте