Керівництво СБУ Рівненщини приховує інформацію про свою землю, забудовану багатоповерхівками

Ефективність боротьби СБУ Рівненщини з терористами та корупціонерами не викликає жодних сумнівів. Адже керівництво місцевого управління встигає ще й займатися… будівництвом багатоквартирних житлових будинків.

За 25 років СБУ отримала у Рівному 15 земельних ділянок. На 8 із них зведені житлові будинки. Втім, інформацію про це керівництво СБУ ретельно приховує, хоча вона дуже важлива для громади.

Про це пише Юрій Дюг, «Антикорупційний моніторинг»

А її приховування спричиняє значний суспільний резонанс. Це й не дивно, адже попередні розслідування «Антикорупційного моніторингу» виявили ознаки серйозних порушень у забудові «СБУшної» ділянки на Поповича, 65-А.

Прокуратура та поліція вже розслідує з цього приводу 3 кримінальні провадження, а матеріали справ передали в Національне антикорупційне бюро.

«Службова інформація» – відповіді саме з таким формулюванням дуже часто отримують громадяни на запити на доступ до публічної інформації про діяльність СБУ в Рівненській області. Особливо коли мова йде про кадрові чи господарські справи спецслужби.

Таємницею за сімома замками ось уже скільки років залишається інформація про керівний склад управління, начальників відділів, яких місцева громада мала б знати. Але ж ні. «Службова інформація» – відповідає СБУ.

Зверніть увагу, мова не йде про оперативних співробітників, а про посадовців структури, які беруть участь в офіційних заходах, нарадах. Але цього знати не можна. Їхня служба і «апасна», і «трудна»,а на, перший погляд, «как будто нє відна»….

Тим часом СБУ не демонструє відкритості і прозорості у справах, які не мають жодного відношення до національної безпеки і державної таємниці. Перша ж спроба поцікавитися у правоохоронців господарськими і земельними питаннями СБУ наштовхнулась на спробу приховати інформацію.

– Прошу надати перелік земельних ділянок, які отримало управління Служби безпеки України в Рівненській області з 1992 по 2015 роки у власність, постійне користування, оренду та суборенду, з вказуванням місця їх розташування, площі, кадастрового номера, інформації про подальших суборендарів та власників.

– Також прошу надати копію ситуаційної схеми місця розміщення цих земельних ділянок, копію витягів із державного реєстру речових прав на нерухоме майно, копію документів, на підставі яких СБУ в Рівненській області набула право власності, постійного користування, оренди, суборенди.

– Також прошу надати копію документів, на підставі яких відбулась втрата, скасування, передача речових прав власності, постійного користування, оренди, суборенди зі сторони СБУ в Рівненській області на зазначені вище земельні ділянки, – звернувся з запитом на доступ до публічної інформації до начальника управління СБУ в Рівненській області журналіст «Антикорупційного моніторингу».

У відведені законом строки надійшла відповідь на запит.

В.о начальника управління СБУ в Рівненській області Василь Бедрій розповідає, що за всі 25 років служба отримали лише дві ділянки. Одна з них, площею 0,45 га, знаходиться на вулиці Олени Теліги, а друга, площею, 0,9 – на вулиці Поповича, 65-А.

Власне, про скандальне будівництво на останній ділянці «Антикорупційний моніторинг вже неодноразово писав.

Завдавалось, після такої інформації від головного «СБУшника» області можна було б і заспокоїтися. Але… Розслідувальна журналістика полягає в тому, щоб шукати інформацію у всіх доступних джерелах.

Тому ми звернулись із запитами на доступ до публічної інформації у Рівненську міську раду та обласну державну адміністрацію. Попросили чиновників надати нам копії рішень про виділення земельних ділянок управлінню СБУ в Рівненській області.

Отримавши документи, ми з’ясували, що СБУ з початку 2000-х років регулярно отримувала від міської влади земельні ділянки. І більша частина з них була призначена для житлового будівництва. З 15 земельних ділянок, які мають приналежність до СБУ, 8 призначені для будівництва житлових будинків.

Детальніше інформацію про це, а також розташування ділянок ви можете переглянути в інфографіці:

Залишається лише здогадуватися, чому Василь Бедрій надав журналістам неповну інформацію та намагався приховати від громадськості дані про інші земельні ділянки.

Ми не можемо дізнатися, робив він це свідомо, чи його неправильно проінформували підлеглі, але факт приховування інформації однозначно встановлений. А це не може не викликати сумнівів щодо законності будівництва на отриманих земельних ділянках. Коли все чесно, то навіщо щось приховувати?

Саме тому журналісти «Антикорупційного моніторингу» будуть вивчати документи щодо кожної з земельних ділянок та розповідати громадськості, що ж там збудовано і кому належить. Про це ми писатимемо в наступних частинах нашого розслідування.

«Дерибаном» землі на Поповича займеться НАБУ

Тим часом триває розслідування виявлених порушень та зловживань навколо земельної ділянки на вулиці Поповича, 65-А. Зараз у цій справі розслідується одразу три кримінальні провадження.

У провадженні військової прокуратури Рівненського гарнізону перебуває кримінальне провадження №42015140400000114, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань 06.10.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 ч. 1 КК України.

За фактом зловживання службовим становищем керівництва СБУ Рівненщини щодо сприяння отриманню в суборенду третім особам земельної ділянки, виділеної Рівненською ОДА для УСБ України.

Прокуратурою  Рівненської області, за фактами дій та бездіяльності керівництва Рівненської ОДА, порушене кримінальне провадження № 42015180000000271 і внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 367 ч. 1 КК України.

Матеріали даного провадження для проведення досудового слідства Прокуратурою Рівненської області було спрямовано до Головного управління Національної поліції в Рівненській області.

Рівненським відділом поліції порушене  кримінальне  провадження №42015180010000143 і внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками вчинення посадовими особами реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 ч. 2 КК України.

Хоча розслідування тривають вже більше півроку, однак жодних результатів досі немає.

Народний депутат України Остап Єднак неодноразово звертався з проханням проінформувати громадськість про хід та результати розслідування. Але у відповідь надходили лише відписки. Ви можете переглянути відповіді правоохоронців і переконатися в цьому самі.

– До мене, як до народного депутата, звернулись мешканці Рівненської області, занепокоєні бездіяльністю посадових осіб Рівненської обласної державної адміністрації, управління Національної поліції в Рівненській області, прокуратури Рівненської області, Служби безпеки України в ситуації з незаконною забудовою державної земельної ділянки на вулиці Поповича, 65-А у Рівному, яка перебуває в оренді управління СБУ в Рівненській області, – розповів позафракційний народний депутат України Остап Єднак.

–  Посадові особи з числа керівництва Рівненської  ОДА та управління СБУ в Рівненській області продовжують вчиняти дії, які містять ознаки корупційної змови та призводять до завдання державі збитків у особливо великих розмірах.

– А саме, керівництво Рівненської  ОДА та управління СБУ в Рівненській області досі не розірвало в законному порядку договори оренди земельної ділянки, хоча умови суттєво порушено.

– Крім того, досудове розслідування зазначених вище кримінальних проваджень на місцевому рівні блокується, адже підозрювані у вчиненні незаконних дій не відсторонені від займаних посад і мають істотний вплив на роботу правоохоронних органів.

Саме тому народний депутат вирішив звернутися з відповідною заявою до Національного антикорупційного бюро.  Адже ймовірні підозрювані в цій справі є у підслідності НАБУ.

– Маємо позитивний досвід співпраці з НАБУ у справах розслідування корупції в галузі лісового господарства. Тому переконаний, що слідчі агентства підійдуть до розслідування дуже прискіпливо і виведуть на чисту воду всіх винних. А ми разом із громадськістю їм у цьому допоможемо, – наголосив Остап Єднак.

Історія «дерибану»

Нагадуємо, що об’єктом розслідування стала  земельна ділянка з кадастровим номером 5610100000:01:042, загальною площею 0,99998:0650, яка розташована за адресою: м. Рівне, вул. Поповича, 65-А та перебуває у державній власності.

7-го травня 2014 року начальник Рівненської районної держлікарні ветмедицини Микола Білоус звернувся до тодішнього голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка з проханням вилучити та передати Рівненській обласній державній адміністрації для управління капітального будівництва частину земельної ділянки загальною площею 0,99998 га, яка перебуває у постійному користуванні Рівненської районної державної лікарні ветеринарної медицини, згідно з листом Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.

Вже 21 травня цього ж року, відповідно до свого розпорядження №188, Сергій Рибачок припиняє право користування земельною ділянкою лікарні ветеринарної медицини та відносить її до земель запасу житлової та громадської забудови державної власності.  

27 червня Сергій Рибачок, згідно зі своїм розпорядженням №274, надає дозвіл управлінню Служби безпеки України в Рівненській області на розроблення та погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (в тому числі органами архітектури Рівненської міської ради).

Менше, ніж за місяць, 16 липня, той же голова Рівненської ОДА, відповідно до  свого розпорядження №304, затверджує проект землеустрою та передає в оренду з правом передачі в суборенду терміном на 10 років управлінню Служби безпеки України в Рівненській області земельну ділянку площею 0,9998 гектара за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови державної власності в межах міста Рівне.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 08.08.2014, індексний номер 25353922, управління Служби безпеки України в Рівненській області зареєструвало право оренди на земельну ділянку площею 0,9998 гектара та передало в суборенду зазначену земельну ділянку Товариству з додатковою відповідальністю «Фабрика «Рівненчанка» для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств.

Підписував договір вже колишній начальник управління СБУ в Рівненській області Віктор Козлов.

Вся процедура оформлення відбувалася дуже оперативно, необхідні офіційні листи приходили з незвичною швидкістю, а рішення чиновників приймалися без будь-яких затягувань і повторних розглядів.

Такий поспіх призвів до низки критичних помилок, які навряд чи були випадковими. Навіть більше – «помилки» є ознаками діяльності організованого угрупування, яке поставило собі за мету створити законні щілини для незаконної житлової забудови на державній земельній ділянці.  

Зокрема, не на всіх необхідних документах є печатка управління СБУ в Рівненській області. Це, без сумніву, є порушенням закону і підставою для визнання цих документів недійсними.

Крім того, законодавство чітко регламентує цільове призначення будь-якої земельної ділянки.  Змінити його законно дуже непросто, тим більше, якщо йдеться про землю державної форми власності.

НЕМАЄ такого цільового призначення  – «Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, з правом передачі в суборенду (для будівництва індивідуальних житлових будинків «під ключ»)», як зазначено у реєстраційних документах оренди цієї земельної ділянки.

Отримавши витяг із неправильним цільовим призначенням земельної ділянки, Товариство з додатковою відповідальністю «Фабрика «Рівненчанка»  отримало підстави для початку незаконного будівництва на державній землі житлових будинків.

«Фабрика «Рівненчанка» має доволі сумнівну репутацію та кілька судових рішень про примусове стягнення боргів.

Замовником незаконного будівництва виступило Товариство з додатковою відповідальністю «Фабрика «Рівненчанка»,  а  генеральним підрядником – товариство з обмеженою відповідальністю«Ель ТОРО».

Незважаючи на очевидні порушення норм закону та пунктів договору оренди земельної ділянки, юристи управління СБУ у Рівненській області не почали процедуру оскарження дій орендаря та не зверталася в суд для примусового розірвання договору.

Тим часом жодної правової оцінки бездіяльності підлеглих не дав і тодішній начальник управління СБУ в Рівненській області  Віктор Козлов. Кричущу бездіяльність у цій справі допустив і наступник начальник управління СБУ в Рівненській області Валерій Мечкало та його підлеглі.

Навіть більше, в грудні СБУ вирішила поділити земельну ділянку на п’ять земельних ділянок та звернулась до Рівненської ОДА з прохання надати згоду на цю процедуру.

Тим часом жодних дій щодо дотримання фірмою-забудовником закону та умов договорів оренди посадові особи Рівненської ОДА не вчинили. Зокрема, контроль за виконанням розпорядження голови обласної державної адміністрації № 304 покладено на першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського.

Замість того, щоб вжити невідкладних заходів та домогтися дотримання законності, Юрій Приварський окремим розпорядженням № 686 надає згоду на поділ земельної ділянки на п’ять земельних ділянок без зміни їх цільового призначення.

Таке рішення дало змогу Товариству з додатковою відповідальністю «Фабрика «Рівненчанка»» у липні 2015 року зареєструвати право власності на окремі об’єкти незавершеного будівництва.  Таким чином притягнення винних до відповідальності ще більше ускладнилося.

Контроль за виконанням розпорядження голови Рівненської ОДА № 304 «Щодо відведення земельної ділянки в оренду терміном на 10 років Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області» від 16 липня 2014 року покладений саме на Юрія Приварського.

Однак він не вчинив жодних дій, щоб попередити очевидне порушення закону  і оскаржити незаконну реєстрацію права власності на ділянку та зміну цільового призначення.

Навіть більше, Юрій Приварський окремим розпорядженням № 686 надає згоду на поділ земельної ділянки на п’ять земельних ділянок без зміни їх цільового призначення орієнтовною площею 0,7829 гектара, 0,0611 гектара, 0,0611 гектара, 0,0469 гектара, 0,0478 гектара.    

Також Юрій Приварський знав, що на основі сертифіката на право власності земельної ділянки з незаконним цільовим призначенням  забудовником проведена реєстрації права власності на об’єкти незавершеного житлового будівництва.

Це є очевидним порушенням договору оренди земельної ділянки. Однак навіть після цього за два роки  Юрій Приварський  не вчинив жодних дій для усунення порушень умов договору оренди та попередження завдання збитку державі.

Свою поінформованість про порушення умов договору оренди Юрій Приварський  підтвердив в інтерв’ю газеті «Рівне вечірнє» 16 листопада 2015 року.

В даному випадку, тільки за договором, вартість захопленої земельної ділянки – майже два мільйони гривень. Її ринкова вартість може бути значно вищою. Тобто дії чи бездіяльність може призвести до втрати державою права власності на цю ділянку.

Як наслідок, держава отримає збиток у особливо великих розмірах.


Розслідування здійснене у рамках проекту «Блогери проти корупції», який здійснюється за підтримки Міністерства закордонних справ королівства Норвегія спільно з Freedom House та Інститутом масової інформації.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте