«Справа про зґвалтування уже на третину розвалена»

Джерело
Ілюстраційне aото з gazeta.ua

Григорій Клименко, адвокат підозрюваного у зґвалтуванні Євгена Дрижака із селища Врадіївка на Миколаївщині, просить суд змінити арешт на заставу. Каже, що капітан міліції не становить загрози суспільству, пише gazeta.ua.

Нагадаємо, уночі 27 червня у райцентрі Врадіївка Миколаївської області міліціонери Євген Дрижак, Дмитро Поліщук і таксист Сергій Рабіненко зґвалтували й побили продавщицю 29-річну Ірину Крашкову.

— Справа про зґвалтування на третину розвалена, — говорить 34-річний Ярослав Дунаєв, який захищає інтереси потерпілої. — У таких справах дуже важливі перші години після злочину, коли вилучають докази. Ірина та її родичі юридично обізнані погано, проґавили головне. Звинувачення в суді розсиплеться.

Чому?

— Ірину одразу повезли у лікарню, помили і поклали на операцію. А треба було зберегти доказ — узяти біологічні мазки. Колеги Дрижака і Поліщука вилучили головні докази — ту саму білизну. Де гарантія, що вони не підмінили її на чисту? Поліщук та Дрижак із першого дня були в лікарні, могли контролювати процес.

Їх звинувачують й у грабежі, бо в Ірини Крашкової зникли сумочка, телефон і сережка.

— Кримінал буде, коли експерт оцінить викрадене більш як у 70 гривень. Не думаю, що сумочку чи телефон оцінять дорожче. А сережку, скажуть, сама загубила.

А тяжкі тілесні ушкодження?

— Ірина — сильна жінка. Незважаючи на важкі травми, тримається, дає покази. Адвокат ґвалтівників у суді вимагатиме, щоб їх перекваліфікували на середні. Зараз народні депутати піаряться, що взяли справу під контроль. Та досі невідомо, чи є акти судово-медичного огляду Ірини. Їх треба два: перший має підтверджувати характер насильницьких дій, другий — що жінка не покалічила себе сама. Це не просто лікарський епікриз, а саме акт судово-медичної експертизи.

Чому до зґвалтування, грабежу і заподіяння ушкоджень не додали статтю "Замах на вбивство"?

— Звинувачення по такій статті в судах швидко розсипаються. Немає ж свідків, які бачили відкриті погрози. А повернення на місце злочину міліціонери і таксист трактуватимуть приблизно так: "Зрозуміли провину, вирішили допомогти".

Чому люди розгромили відділок міліції у Врадіївці?

— Тамтешнє керівництво міліції допустило чотири помилки: ушкодження кваліфікували як легкі, злочин намагалися приховати, затримали тільки таксиста Рабіненка, залякували людей по хатах. Наклалося ще незадоволення врадіївчан за нерозкрите вбивство Аліни Поркул (18 січня 2011 року у Врадіївці вбили 15-річну Аліну Поркул. Злочин досі не розкрили — "ГПУ").

Як новопризначеному начальнику врятувати ситуацію?

— Не пресувати народ за погроми і довести слідство до кінця. Але від нього нічого не залежить. Усе вирішує обласне керівництво. Навіть якщо Парсенюка (начальник Миколаївського обласного управління внутрішніх справ. — "ГПУ") звільнять, там залишаться його люди, методи роботи не зміняться.

Насильників посадять?

— Шансів 50 на 50. У Миколаївській області система відмазування злочинців доведена до автоматизму. Можуть усе повісити на таксиста, а іншим дати символічні терміни. Однак суддя може винести і справедливий вирок, щоб не збурювати народ. Як це було зі справою Макар (18-річну Оксану Макар 9 березня 2012 року зґвалтували і намагалися вбити Максим Присяжнюк, Артем Погосян і Євген Краснощок. Перший отримав 15 років тюрми, другий — 14, третій — ув´язнений довічно. — "ГПУ").

Місцевих покарають за погром міліцейського відділку?

— Перші півроку — ні, потім — так. Начальника обласної міліції навіть не звільнили, а лише тимчасово відсторонили. Ситуація зміниться сама собою. Згодом. Коли більшість людей дозріють до бунту і створюватимуть народні загони самооборони.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте