Безкоштовні квартири волинських суддів, чиновників і рятувальників

Заступник начальника управління Державної служби з надзвичайних ситуацій Віктор Милостивий отримав двокімнатну службову квартиру, а приватизувавши її, записав на родичів
Джерело
«Четверта влада»

Це частина публікації розслідування про те хто, як і за що отримав безкоштовне житло у Луцьку.

Повністю матеріал дивіться за цим посиланням: Всі, хто отримав безкоштовне житло у Луцьку в 2011-2014 роках

Звісно, не лише міліціонери, прокурори і працівники СБУ отримували безкоштовні квартири протягом останніх років. Покращили свої житлові умови протягом останніх трьох років і троє суддів. Усі – слуги Феміди із Апеляційного суду Волинської області.

Так, у грудні 2012 року трикімнатну квартиру житловою площею 38,8 кв. м. отримав суддя Олександр Пазюк разом із сім’єю. На квартирному обліку служитель Феміди перебував з 2005 року.

Трикімнатну квартиру житловою площею 40,8 кв. м., щоправда як службову, отримала і суддя того ж суду Зоряна Бовчалюк, яка перебувала на квартобліку з 2008 року. На цей момент, згідно з рішенням виконкому, жінка із сім’єю проживала разом із батьками в двокімнатній квартирі. Цікаво, що суддею Зоряна Бовчалюк вперше стала у січні 2006 року.

Двокімнатну квартиру житловою площею 44,7 кв. м. надали у грудні 2014 року і судді Апеляційного суду Волинської області Людмилі Матвійчук. Жінка стала на квартоблік наприкінці 2010 року і на момент отримання житла була першою в списку на позачергове забезпечення житлом. До цього служителька Феміди проживала в двокімнатній кооперативній квартирі, в якій залишилися проживати чоловік і дочка.

Квартири чиновників і рятувальників

У попередньому матеріалі ми уже писали про Департамент фінансів Волинської ОДА, майже половина із працівників керівного складу якого, включаючи начальника і його заступника, отримали безкоштовне житло.

Тепер хочемо ще раз згадати про цю структуру облдержадміністрації, адже у січні 2012 року однокімнатне службове помешкання отримав ще один її працівник.

Це – завідувач сектору інформаційного забезпечення Департаменту фінансів Волинської ОДА Павло Цицюра.

На момент отримання квартири житловою площею 18,5 кв. м. Павло Цицюра ще працював провідним економістом сектору доходів бюджетного управління головного фінансового управління облдержадміністрації. Згідно з рішенням виконкому, чоловік разом із сім’єю на момент отримання житла проживав у двокімнатній квартирі разом із батьками і братом.

Олександр Герасимчук
Олександр Герасимчук досі користується службовою квартирою. Фото із сайту управління ДПтСУ у Волинській області

У лютому 2013-го року двокімнатну службову квартиру житловою площею 31 кв. м. отримав начальник управління Державної пенітенціарної служби у Волинській області Олександр Герасимчук. Чоловік перебуває на квартобліку з листопада 2011 року. Як повідомили в управлінні ДПтСУ у Волинській області, помешкання Олександра Герасимчука ще не виводилося зі складу службового житлового фонду.

Протягом останніх трьох років чимало квартир розподілили між працівниками колишнього обласного управління Міністерства надзвичайних ситуацій, а нині управління Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Квадратні метри дісталися, зокрема, заступнику начальника відділу ресурсного забезпечення управління ДСНС у Волинській області Дмитру Кібасову.

Однокімнатну службову квартиру йому надали у квітні 2012 року. Саме цього місяця 2012 року Дмитро Кібасов був переведений на посаду заступника із посади головного фахівця сектора матеріально – технічного забезпечення Управління МНС України в Волинській області.

На посаді начальника аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спецпризначення двокімнатну службову квартиру житловою площею 28 кв. м. у травні 2012-го отримав нинішній начальник аварійно-рятувального загону спеціального призначення Олександр Барановський.

Чимало квартир між працівниками управління ДСНС в області було розподілено у червні 2014-го року.

Тоді однокімнатну квартиру на 18,7 кв. м. отримав начальник відділення технічного забезпечення групи з ремонту засобів зв’язку частини автотранспортного забезпечення та ремонтно-допоміжних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Волинській області Володимир Філюк.

Чоловік з’явився у списку на позачергове забезпечення житлом у жовтні 2013-го і вже на момент отримання житла перебував там під першим номером. Крім цього, на момент отримання однокімнатної квартири, у Володимира Філюка вже була трикімнатна службова квартира, в якій залишилася проживати сім’я сина з трьох осіб і дочка.

Тоді ж у червні 2014-го двокімнатну квартиру житловою площею 36,8 кв. м. отримав і головний фахівець відділу організації заходів цивільного захисту УДСНС у Волинській області Володимир Портусь, щоправда тоді він працював заступником начальника цього відділу.

Тим же рішенням міськвиконкому двокімнатну квартиру надали і викладачці начального пункту навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області Тетяні Білоус, яка понад 10 років перебувала на квартобліку.

Серед тих, хто отримав житло у червні 2014-го є і головний фахівець Луцького міськрайонного відділу УДСНС у Волинській області Віктор Левчук. Чоловік разом із сім’єю замість службової двокімнатної отримав трикімнатну квартиру на 53,1 житлових квадратних метри.

А от його колега по службі заступник начальника оперативно-координаційного центру УДСНС у Волинській області Олександр Грушевенчук отримав однокімнатну квартиру у Луцьку на 20,4 житлових квадратних метри.

Як щодо високопосадовців управління ДСНС в області?

Наприкінці 2014-го року із числа службового житла вивів свою двокімнатну квартиру на 27,6 житлових квадратних метри заступник начальника управління ДСНС у Волинській області із реагування на надзвичайні ситуації Віктор Милостивий.

Помешкання як службове він отримав ще в 2006 році. А от приватизували і записали квартиру Віктора Милостивого на його дружину Жанну та дітей Артема і Юлію.

будинок Кравчука

витяг квартира милостивого
В цьому житловому комплексі отримав двокімнатну квартиру Віктор Милостивий. Витяг про неї із державного реєстру

В управлінні ДСНС у Волинській області повідомили, що державні кошти для будівництва житла для працівників управління не виділялися.

Натомість, житло більшості працівників надавали в багатоквартирному будинку, який збудувала приватна компанія на території управління і за інвестиційним договором передала частину квартир саме для рятувальників.

Схоже, що не дарма пішов у політику колишній депутат Луцької міськради, екс-заступник міського голови Луцька Микола Іванюк.

Чоловік у травні 2013-го отримав квартиру в статусі гуртожитку виконкому, а уже через рік – у жовтні 2014-го – вивів її із цього статусу і приватизував. При цьому, згідно з документом, на квартирний облік чоловік став у 2012 році.

Микола Іванюк
Микола Іванюк кілька років пропрацював у міській раді. Фото із www.volynnews.com

Нагадаємо, що Микола Іванюк у 2006-2008 роках був депутатом Луцької міської ради, а в 2008-2010 – заступником міського голови Луцька, керівником справами виконкому. Згодом чоловік працював на інших посадах у виконавчих органах міськради, а нині займає посаду інженера в комунальному підприємстві «Луцькспецкомунтранс».

– На квартирний облік я ставав ще раніше з 2008 року, коли почав працювати в міській раді, бо в мене не було власного житла, – пояснює екс-заступник міського голови Луцька Богдана Шиби Микола Іванюк.

– Офіційно я не оформляв всі документи, бо реально житла не було в місті. Згодом після важкої хвороби отримав соціальні пільги. Коли вже зовсім гостро постало питання з житлом, бо в мене сім’я розпалася і мені фактично не було де жити, то пішов до міського голови. Він порадив стати на облік і потім вже питання це вирішилося. Отримав однокімнатну квартиру без балкона. В 2014 році її приватизував.

Інші щасливі власники квартир

У рішеннях міськвиконкому про розподіл житла ми відшукали кілька цікавих фактів. Так, у вересні 2012-го другу квартиру отримала знаменита сім’я Мареничів, а точніше Валерій Маренич. Це співоче тріо здобуло неабиякої популярності у 70-80-х роках минулого століття.

Валерій Маренич і колишній голова Волинської ОДА Борис Клімчук під час вручення музиканту ключів від квартири

Як писали ЗМІ, Валерію Мареничу виділили однокімнатну квартиру на вулиці Чорновола площею 58,4 кв. м. Ключі від нового житла тоді урочисто вручав нині покійний колишній голова Волинської ОДА Борис Клімчук.

Для Мареничів це не перша квартира. Валерій із колишньою дружиною Антоніною та сином, як йдеться в рішенні міськвиконкому, до цього проживали в комунальній квартирі, а у далекому березні 2003-го двокімнатну квартиру отримала сестра Антоніни Світлана Маренич.

Чимало квартир, як видно із рішень міськвиконкому, розподілили між працівниками Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури.

У березні 2012-го житло отримали понад два десятки працівників училища. У будинку відбулася реконструкція після якої і надали квартири під приватизацію.

Серед нових власників житла, звісно ж, і керівництво. Зокрема, старший майстер відділення художніх ремесел Анатолій Стельмах отримав трикімнатну квартиру.

А от директор ВПУ Ростислав Собуцький забезпечив себе житлом ще в далекому 2002 році. Тоді йому дісталася трикімнатна квартира житловою площею 74 квадратних метри. На цей момент в сім’ї директора ВПУ у складі 8 осіб (він, дружина, син, дочка, невістка, внучка, мати та матір дружини) вже була приватизована трикімнатна квартира в Луцьку.

У 2003 році квартиру приватизували і нині вона записана на Віру Собуцьку, Софію Собуцьку, Ростислава Собуцького та Степаниду Демчук.

Сім квартир у Луцьку розподілили між постраждалими від обвалу будинку на вулиці Рівненській, 109 у червні 2012-го. Частина з цих квартир – двокімнатні, а частина – трикімнатні. Житло постраждалим сім’ям виділили у серпні-вересні 2012 року.

Серед отримувачів житла в обласному центрі є й батьки одіозних волинян.

Так, наприкінці листопада 2012 року однокімнатну квартиру житловою площею 20,1 кв. м. в Луцьку надали голові Волинської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України Галині Микитюк.

Галина Пилипівна є матір’ю депутата Волинської обласної ради, колишнього начальника Ягодинської митниці Романа Микитюка.

Враховуючи те, що сім’я Микитюків має непоганий бізнес на Турійщині, а сам Роман Володимирович із сім’єю ще за 2012 рік задекларував мільйонні статки, то постає питання чи доцільно було виділяти житло саме Галині Микитюк, а не якійсь багатодітній чи малозабезпеченій сім’ї.

Галина Пилипівна більше 17 років була селищною головою Турійська, деякий час працювала в облдержадміністрації і вже 11 років очолює обласну організацію профспілки працівників соціальної сфери. Згідно з рішенням міськвиконкому, на квартобліку жінка перебувала з квітня 2003 року.

– Я 12 років стояла на позачерговій черзі і рішення в ОДА щоб забезпечити мене житлом було ще в 2002 році, коли я тільки пішла працювати в облдержадміністрацію, – розповідає Галина Микитюк.

– Було рішення підписане головою, аби забезпечити житлом. Але забезпечили лише через 12 років, та й то однокімнатна квартира, але що є, то є. В мене будинок, який побудував батько в Турійську, а працюю вже 13-й рік в Луцьку.

– Квартиру ви вже приватизували? – запитуємо.

– Приватизувала вже давно. В тому році, в якому й отримала, але ще ремонту не зробила, помаленьку роблю.

Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація про можливе повернення Романа Микитюка на посаду начальника Волинської митниці.

Військові дії на Донбасі внесли свої корективи в розподіл житла у Луцьку.

Минулого року квартири почали виділяти членам сім’ї загиблих в АТО військових і прикордонників. Так, наприклад, у грудні 2014-го трикімнатну квартиру надали дружині загиблого на Сході прикордонника Сергія Гулюка Юлії.


Публікація підготовлена за підтримки Данської асоціації журналістів-розслідувачів та проекту SCOOP в Україні

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

14 липня 2020 в 03:00
0
з попереднього сайту