«Четверта влада» з`ясувала чи справді керівник рівненської Держрегуляторної служби приховує майно і доходи

Віталій Самсон розповів про бізнес дружини і сімейні статки.

(Ця публікація готувалась ще кілька місяців тому, але через різні причини – невчасні відповіді учасників, експерта, через зайнятість журналістів – вона виходить тільки зараз – ред.)

«Головний «регуляторник» Рівненщини не задекларував бізнес дружини» – з таким заголовком ми знайшли публікацію на сайті «Наші гроші». Чому незадекларований дохід, невідображений бізнес дружини, небюджетне авто і невідоме походження низки земельних ділянок? – питання, які кортить задати чиновнику Віталію Самсону, після прочитання. «Четверта влада» з’ясувала де правда, а в чому помилки. 

Журналісти «Наших грошей» проаналізували декларації завідувача сектору Державної регуляторної служби у Рівненській області Віталія Самсона і, дослідивши інформацію з відкритих джерел, сформували кілька запитань, які випливають з відомостей про майно і доходи службовця за 2014-2015 роки:

1. Чому він не задекларував статутний внесок дружини до її фірми «ТД «Орислава» розміром 150 тисяч гривень? 

2. Чому у декларації не відображено «здачу в оренду» 3 га землі?

3. За який кошт дружина чиновника у 2014-му змогла прибати недешеве авто Toyota Corolla. Вартість автомобіля в залежності від комплектації станом на вересень 2014 становила 230-410 тисяч гривень. А задекларована зарплата  дружини за 2 роки – 175 тисяч гривень? 

Крім цих запитань було ще кілька, стосовно ряду земельних ділянок, які перебувають у власності чиновника.

Ми звернулися до регуляторника за коментарем.

Віталій Самсон прийшов у редакцію «Четвертої влади» з пачкою документів. Каже, що здивонаний тим, як журналісти написали про нього.

Підготувавшись, як слід, пан Самсон  провів екскурс історією свого бізнесу, яким він займався 16 років до того, як стати чиновником у 2009 році, а також документально підтвердив інформацію про добросовісність набуття інших статків. Каже, що приховувати йому немає чого і показує документи, які це підтверджують, по кожному із запитань, окрім одного.

«Незадекларований бізнес дружини» і 150 тисяч внеску

Дружина декларанта Людмила Самсон є одноосібною власницею та керівником рівненської фірми «Торговий Дім «Орислава», до статутного фонду якої вона внесла майно на суму 150 тисяч гривень. 

Йдеться про торговий пасаж, а в народі базарчик на Дубенській, що в районі «Боярка» у Рівному. Наразі він не має статусу ринку. Змінив цільове призначення більше 5-ти років тому. Але у приміщенні торгують, воно нагадує невеликий базар.

1
Торговий пасаж на Дубенській, одноосібним засновником та керівником якого є дружина Віталія Самсона

Сам Віталій Самсон контролював діяльність «Орислави» 16 років, до того як став держслужбовцем. Каже, нині всім завідує дружина, а у справи ринку він не втручається. Але уточнює, що справа малоприбуткова.

У деклараціях пана Самсона за 2014-2015 рр. не бачимо задекларованого внеску до статутного фонду у пункті «Розмір внесків до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації, у т. ч.». Тому питання щодо непрозорості декларування, на перший погляд, не безпідставні. 

– Щоб це задекларувати я дзвонив у всі інстанції до тих людей, які контролюють декларації, виявляють корупцію. Конкретно в Держфінінспекцію дзвонив і розібрався сам у цьому. Статутний внесок дружини – 150 тисяч, він виражений не в грошовій формі, а за рахунок майна внеску власника. 150 тисяч – це грошова форма, але вона внесена майном. А майно задеклароване. Є його експертна оцінка, – розповідає чиновник і показує документи, які це підтверджують.  

У деклараціях чиновника це майно відображене як земельна ділянка у 795 квадратів у власності дружини, на якій і розташований базарчик, та приміщення самого базарчику в розділі «інше нерухоме майно» членів сім’ї декларанта – 700 кв.м.

2
Скріншоти з декларації Віталія Самсона за 2015 рік. Ці ж дані є у декларації 2014-го року

Віталій Самсон пояснює, що в податковій йому роз’яснили, що якщо майно задеклароване в одній графі, то його не потрібно декларувати в іншій графі, адже тоді складатиметься враження, що майна вдвічі більше, а це не так.

«Четверта влада» звернулася за коментарем цієї ситуації – «як правильно декларувати» – до старшого аналітика антикорупційної організації «Transparency International Україна» Євгена Черняка.

– Згідно зі статтею 12 Закону України «Про господарські товариства», майном товариства є майно, передане товариству учасниками у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу. Відображати цю земельну ділянку як власність дружини було не правильно, з моменту передачі ділянки в статутний капітал.

Все, що є в статутному фонді має бути в графі 53, або 49 (в залежності від того, хто володіє часткою в товаристві). І це має бути зазначено в гривні, – пояснює експерт.

Віталій Самсон розповідає і про відсутність прибутків від бізнесу дружини.

– ТД «Орислава» має спеціальний режим оподаткування – єдиний податок від отриманого сукупного доходу, тобто весь дохід, який йде на фірму. Від нього фірма сплачує 5% і дивідендів фірма не нараховує. Тобто в графі декларації я не можу показати дивіденди, які отримує моя дружина. Їх нема.

За словами пана Самсона, основним доходом дружини є зоробітна плата на посаді директора фірми ТД «Орислава», а також від викладацької діяльності у Рівненському коледжі економіки та бізнесу.

Ми сумніваємось як так може бути, що оренда кількох десятків торгових місць хай навіть і на мікрорайонному базарчику не приносить прибутків.

Віталій Самсон набирає на своєму смартфоні номер бухгалтера ТД «Орислава» і просить, щоб вона відповіла на питання журналістів.

Ми спілкуємося хвилин десять. Пані пояснює, що крім 5% податку на дохід в них витрати на зарплату персоналу, комунальні послуги, витрати на ремонтні роботи (добудували ще два торгових місця на кілька квадратів у межах базарчику), реінвестиції, а тому прибутку як такого немає. Фактично прибуток дружина отримує у вигляді зарплати директора.

Історія бізнесу Віталія Самсона

Віталій Самсон коротко розповів, супроводжуючи розповідь документами, про те як він починав бізнес.

В кінці 80-х він з дружиною заробляв гроші в Німечині – показує старі довідки із сумами.

– Я отримував гроші, будучи начальником конвеєра військового заводу, дружина працювала в школі.

Потім почав будувати бізнес в Україні.

– В мене була дискотека в Здолбунові (райцентр неподалік Рівного – ред.). Дискотеку продали і купили приміщення та зробили макаронний цех – продали і відкрили дискоклуб «Маршал». «Маршал» ми не продали, бо приміщення було в оренді, а відмовились від нього. Тобто весь бізнес продали і віддали, коли я пішов на роботу у 2009 році. Я тоді повинен був все закрити і продати по корпоративних правах. Я і від цього (ТД «Орислава») хотів позбутися, а дружина не захотіла, бо є сім`я, діти, – розповідає пан Самсон.

Окрема історія приміщення кафе площею 156 кв. м. на вулиці Сагайдачного, 3 у Рівному, яке з червня 2014 року належить дружині.

Віталій Самсон каже, що збудував це приміщення ще в 90-х, але зі зміною власників ринку не зміг належним чином оформити на нього право власності. Тому, до рішення суду в 2014 році, воно було у оренді дружини.

 «Право власності на майно Людмила Самсон отримала влітку 2014 року за рішенням суду, не внесеним у держреєстр судових рішень», – пишуть «Наші гроші». Постає питання чому у деклараціях чиновника не відображено дохід від підприємницької діяльності дружини. На нього нам спробував відповісти пан Самсон: 

– Кафе вона орендує в ринку і здає його в суборенду. Вона отримала влітку 2004-го приміщення і здала. 

– Тобто мають бути доходи від суборенди, – журналіст.

– На це питання вам відповідь дасть дружина. Вона мене не посвячує в свої доходи. Я відповідаю за себе і, бачите, нічого не приховую.

Ми, через бухгалтера ТД «Орислава», спробували зв’язатися із дружиною пана Самсона. Хочемо запитати як так може бути, що приміщення у її власності і здається в оренду, а доходів від оренди незадекларовано.

Замість Людмили Самсон нам передзвонив її адвокат і попросив печекати 10 днів, поки він повернеться з відпустки і все пояснить. Ми почекали, але відповіді не отримали.

Три гектари земельного паю від діда

У сім`ї Самсонів є сім земельних ділянок: одна – дружини (вищезазначена земля під базарчиком), решта шість пана Самсона.

Віталій Самсон показує документи на кожну ділянку, пояснюючи її походження.

Ділянка площею 3 га, яка з липня 2014 року в оренді ТОВ «Рівне Агро Плюс» на 5 років. «Зауважимо, що доходу від здачі в оренду майна за останні два роки Самсон не декларував», – йдеться у публікації «Наших грошей».

Віталій Самсон пояснює, що ділянка у 3 гектари – це пай: 

– Вони ж не написали, що це є пай. Цей пай я отримав на праві спадщини на землю від діда (показує документ). Відчужити його я не можу через заборону в законодавстві щодо продажу чи дарування паїв.

– На прохання помираючого дідуся я цю землю віддав тітці. Тому що так склалося, що пай успадкував я. На пай я зробив доручення на 30 років, щоб цим майном розпоряжалась з правом оренди, продажу і так далі моя тітка Лідія Яковчук. Або щоб вона могла уповноважити на це ще своїх двох дочок, – каже пан Самсон.

– Мені сказав нотаріус, що після змін в законодавстві ця норма вже не діє і максимально доручення на користування паєм можна дати на 5 років. Я переробив доручення і уповноважив тітку розпоряжатися, отримувати гроші, робити з цим паєм, що хочеш.

Про те, що Віталій Самсон не отримує (або не декларує) дохід від оренди паю свідчить довідка, видана податковою. 

3
Упродовж 2014-го та 2015-го років Віталій Самсон мав задекларовані доходи лише у вигляді зарплати і страхові виплати внаслідок розірвання договору страхування 

Наявність сільськогосподарських гектарів у мешканців аграрної Західної України не дивина. Після розвалу СРСР і розпаду радянських колгоспів у 90-х роках землі роздали селянам у вигляді земельних паїв, якими законодовчо заборонили повноцінно володіти. По суті законно їх можна тільки передати в спадок, або здати в оренду – продати не можна.

Оскільки більшість колишніх колгоспників вже померли – землю успадкували їхні діти, внуки і правнуки, які часто живуть в містах. Такі паї зустрічаються в багатьох деклараціях, зокрема і в мера Рівного.

Такий пай має і головний редактор порталу «Четверта влада», який він успадкував від прабабусі колгоспниці. Ці паї на Рівненщині орендують фермери або агрохолдинги фактично за безцінь (2-4 тисячі гривень в рік). Більше того, часто за них розраховуються навіть не грошима, а зерном чи цукром.

Віталій Самсон показав журналістам обидва доручення виписані на Лідію Яковчук, яка має право розпоряджатися паєм на свій розсуд і отримувати з нього дохід.

Тим не менше, в електронній декларації за 2015 рік Віталій Самсон все ж вказує отримання доходів від здавання в оренду майна для ТОВ «Акріс Агро» у розмірі 4 тисячі 161 гривня.

Походження інших п’ятьох ділянок

Ділянкою площею 25 соток у селі Яворів Косівського району Івано-Франківської області Віталій Самсон володіє з 2007 року. Ще до того, як він став чиновником у 2009 році.

Точніше, каже, що придбав 1 гектар 9 листопада 2007 року для ведення особистого селянського господарства, а 25 соток – це те, що з нього залишилось після продажу іншої частини.

У 2015 році він продав 50 соток Малиновській Людмилі Вікторівні та 25 соток Тимощуку Сергію Васильовичу.

«Якимось майном», проданим Самсоном за 171 тисячу гривень у 2015-му, про що пишуть журналісти, за словами держслужбовця є 3/4-х від того гектару ділянки в селі Яворів Косівського району. Він демонструє договір купівлі-продажу. Ця ж інформація підтверджується і в електронній декларації.

А звідки ж взялися ще чотири ділянки в передмісті Рівного?

5
Три ділянки Віталія Самсона загальною площею 0,466 га, на яких розташований будинок у 192 «квадрати» у селі Ставки на Рівненщині. Скріншот: Наші гроші

Віталій Самсон каже, що ділянку у 0,07 га. отримав на початку 2016-го року.
– Мені її виділили для ведення садівництва (показує рішення сільської ради). 

– Вам просто так її виділили? 

– Мені виділили її за хороші справи, що я зробив для села в якому я живу. Решта землі (три ділянки в межах 0,466 га. – ред.) мені перейшла у спадщину.

Успадковану в 2001 році (зареєстровану в 2003-му) земельну ділянку із будинком Віталій Самсон розділив на три частини: 34,6 сотки; 7,52 сотки; 4,48 сотки.

На одній частині ділянки перебудував господарську будівлю під будинок на 92 кв.м., який і зареєстрував у березні 2016-го.

– В мене є діти, чому я не можу їм збудувати будинок? – каже чиновник.

Ремонтує та добудовує він також і успадкований будинок, який тепер становить 192,2 кв.м. А на третій частині ділянки, ймовірно, теж буде житло.

Небюджетне авто і кредитна історія

«Наші гроші» аналізують доходи Віталія і Людмили Самсонів і «гадають» звідки у дружини чиновника кошти на придбане у 2014 році нове авто того ж року випуску – Toyota Corolla. Припускають, що гроші від кафе на Сагайдачного.

Сайт пише, що вартість автівки в залежності від комплектації станом на вересень 2014 року становила 230-410 тисяч гривень. 

З декларацій бачимо, що у 2014-му сім`я дійсно мала доходи за які не придбаєш такий автомобіль. Адже Людмила Самсон отримала доходи лише у вигляді зарплати у розмірі 175 тисяч гривень за два роки. «Сам Самсон торік заробив 230 тис грн, з яких 53 тис грн – зарплата і 171 тисяча гривень – від продажу якогось майна. У 2014 році Самсон заробив всього 49 тисяч гривень. Жодних вкладів у банках подружжя не має, натомість погашає борг по кредиту», – пишуть «Наші гроші». 

Чиновник пояснює, що авто обійшлося у 183 тисячі гривень.

З них – 73 тисячі, взяті в кредит. На підтвердження демонструє договір купівлі-продажу і кредитний договір на 2 роки.

Пан Самсон називає ще одне джерело коштів, за які придбали авто – частина суми від продажу квартири у Рівному на вулиці Соборній. Показує договір купівлі-продажу 2007 року.

Таким чином видно, що єдине питання залишається щодо незадекларованих доходів дружини від оренди кафе на 156,3 кв.м на вулиці Сагайдачного, 3. А також помилкове декларування частки бізнесу у графі «нерухоме майно» дружини.

В електронній декларації за 2015 рік Віталій Самсон усунув помилкове декларування не в тій графі.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте