Бурштиновий Лас-Вегас Рівненщини

Попри роки обіцянок, дерибан земель і бурштину триває

Від першої сутички, яка прогуділа на всю країну у травні 2014 року минуло вже два з половиною роки. Роки обіцянок упорядкувати бурштиновидобуток і направити його мільярдні прибутки в бюджет. Але помпи і досі гудуть, а потоки грошей досі ллються у кишені нелегальних видобувачів та корупціонерів у владі. Про це – Дмитро Бондар для Слідства.інфо. 

Стрілянина, кримінальні розбірки, бурштин. Слова синоніми для північних районів Рівненщини. Таких барв історія нелегального бурштиновидобутку набула переважно після революції – у 2014-му.

В наступні роки – влада обіцяла, президент погрожував, а нардепи розглядали законопроекти. Та поки все безрезультатно. Бо на Поліссі і досі гудуть мотори.

1

9 травня 2014-го. Урочище Гальбин, Сарненський район, Рівненщина. Тоді встановлювати контроль над місцевим бурштиновидобутком приїхав особисто народний депутат Володимир Продивус. Попри спортивну статуру та зброю у руках нападників, місцеві дали відсіч. І нарешті заговорили:

– Був там Продивус, депутат, його арештовували, де він? Я хотів би цього бачить. Були автомати, УЗІ, я не знаю, якщо в нашій країні можна зареєструвати УЗІ... – так з трибуни в Рівненській обласній раді виступав клесівський бурштинщик Олександр Васильєв.

Працювати легально, платити владі, а не бандитам. Ось чого хотіли представники населення Полісся. Влада – зволікала. Час від часу гриміли конфілкти між місцевими та правоохоронцями. Щоб навести лад – створили спеціальний оперативний штаб та прикомандирували спецпризначенців.

2

– … Ну конечно мы не решили проблему до конца, но я думаю, что это есть как бы начало решения проблемы, потому что те масштабы, которые были, сейчас так немножко как бы сжимаются, – казала, тоді ще голова Нацполіції, Хатія Деканоїдзе про результати вжитих заходів.

Масовий видобуток і справді місцями зменшився. Робота у відомому урочищі Гальбин, де гостював Продивус, і справді припинилась. Попри те, що у золоті для нелегальних копачів часи там працювали до шести тисяч людей одночасно.

– Я не скажу, що ми закрили на 100 відсотків незаконний добуток, тому що, окрім того, що це є кримінальне порушення, це є соціальне явище в окремих районах Рівненської області, але ж масовості нема такої і ситуація контрольована і оперативний штаб буде працювати доти, доки не отримає відповідне розпорядження глави Національної поліції про зняття, – каже керівник приданих сил оперштабу Сергій Науменко в одному з інтерв`ю у вересні. А вже через місяць оперштаб припиняє роботу.

3

З 26 листопада спецпризначенці покинули бурштинову область. Це майже співпало у часі з відставкою Хатії Деканоїдзе, яка й сприяла створенню штабу. І якщо раніше нелегальним копачам бодай щось заважало – тепер – ні.

Білет для роботи біля Клесова, як на цьому відео, за словами копачів, сягав 500 доларів. У Гальбині цифри називали вдвічі більші – 1000 доларів та розподіл улову з «дахом» 50 на 50, і це у кращому випадку.

4

Ось так напередодні різдва виглядає блокпост на одному із в`їздів до урочища Гальбин. Підходимо поговорити зі службовцями.

– Кажуть, що миють, працюють. То це там працюють, чи де працюють, чи шо? – запитує журналіст вказуючи у напрямку дороги вглиб лісу.

– Я не знаю, там туда не пустять, там стоять в масках, бляха, – каже службовець.

– Отам в масках? А далеко?

– Ми хотіли самі піти подивиться, бля.

– А до масок далеко?

– З кілометр.

– З кілометр? Я поняв. А ви там якусь, ну не знаю, міліцію викликаєте, якесь підкріплення?

– Що ж визивати, хто викличе, хто приїде, як нема нікого? До десятого числа не буде тут вобще нікого.

– Так а вас тут нащо тоді поставили, який толк тоді, щоб тут двоє людей стояло?

– Стережем буржуйку, так і напиши, можеш нас сфотографірувати, які тут умови.

5

Для чого вони тут поліцейські і самі не знають.

– А до вас хоть не дограються? – журналіст.

– Кажуть будеш пизд*ти, ми спалимо нах*й да і все.

– Вже кажуть два спалили, – каже один зі службовців, сміючись.

6

За кілометр вглиб лісу – автомобілі та близько десятка чоловіків навколо вогнища. З цього місця чути роботу моторів. Познімати клондайк, не турбуючись про свою безпеку, нам не дають. Вирішуємо не ризикувати.

Попри те, що бурштинову мафію затримував генпрокурор Віталій Луценко, а Поліссям літали вертольоти, нелегальний промисел і досі процвітає. Головні гравці – на волі.

Відповідальність за реакцію поліцейських на ситуацію в цих місцях – до керівників, так званих, бурштинових райвідділів. Нещодавно призначений очільник поліції області Валерій Присяжнюк каже:

– Я питання щодо роботи керівників підрозділів вивчаю, вони в мене постійно на контролі. Керівництво Головного управління національної поліції в Рівненській області не збирається покривати тих, хто не якісно виконує і неналежним чином виконує свої функціональні обов’язки.

Досі ще жоден очільник не заявляв протилежного, втім ефекту від цього не багато. Валерій Присяжнюк вже анонсував повернення спецпризначенців назад. Питання лише в тому, коли саме вони відновлять роботу.

7

– Думаю, що до кінця місяця повинен запрацювати, я може даже й раніше. Ну, знову ж таки, не хочу бути там шоб обіцять ілі ще щось. Я думаю питання це комплексне і воно повинно вирішуватися на рівні держави. А що стосується поліцейських – поліцейські повинні виконувати ті функції, які передбачені Законом Про Національну поліцію.

На державному рівні вирішувати проблему тим часом не поспішають. Нардепи ніяк не розглянуть необхідний законопроект. Депутати ж місцеві – плідно «працюють». Серед них – бурштиновий активіст Олександр Васильєв, який вже не просто «Іспанець», а депутат фракції Радикальної партії Ляшка в Рівненьскій обласній раді. Яка останнім часом щедро погоджує дозволи на бурштиновидобуток надзвичайно цікавим фірмам.

457 гектарів землі погодили віддати фірмі «Санкамян».

8

Засновник, за даними мін’юсту – Лян Ян, зареєстрований у Варшаві. Фірма прописана в квартирі у селищі Рокитне. Директор – Микола Кравець – бізнес-партнер нардепа від Батьківщини Сергія Євтушка та депутата Сарненської райради – Миколи Клеваки.

9

Самі ж депутати облради не на камеру зізнаються, що саме він – Микола Клевака – «лобіював» питання по Санкамяну. Зв`язатися з ним нам так і не вдалося. Втім у телефонній розмові директор Микола Кравець такі зв’язки спростовує.

– Микола Харитонович Клевака до цього не має ніякого відношення, – директор Санкамяну Микола Кравець.

– Ніякого відношення не має? – журналіст.

– Абсолютно.

– І Євтушок не має відношення?

– А Євтушок тєм болєє.

– А чому тоді так кажуть, що саме Микола Харитонович займався вирішенням питання по цій фірмі?

– Ніхто, ніякий Микола Харитонович не займався вирішенням питання.

10

Напередодні надання надр для видобутку погодили компанії «Інклюз-8» з Чернівців. Засновниця – Алла Мельничук – психолог, яка працювала у місцевій раді і ніколи досі не займалася корисними копалинами. Щоб почати бізнес каже продала будинок.

11

З’ясувати хто стоїть за цією леді нам не вдалося та й у засновниках вона пробула не довго. Бо замість неї тепер компанія з офшорної зони – Белізу АЛАНЕЗА БІЗНЕС ІНК. Реальних власників встановити майже не реально.

– Ви продали фірму вашу? – журналіст.

– Так. Продаю, – екс-власниця «Інклюзу-8» Алла Мельничук.

– А ви не підкажете хто реальний власник? Тобто кому ви продаєте?

– Ні не підкажу.

12

Директормом «Інклюзу-8» тепер – керівник Асоціації «Український вугільний союз» Володимир Щербіна. Він – член громадської ради при Державній службі геології та надр, яка й видає спецдозволи на видобуток. Поговорити з нами він спершу не зміг, через зайнятість, а потім просто не піднімав слухавку.

Ну і наступна фірма – «Ред.Мет» – на Рівненщині не новачок, компанія мала право на геологорозвідку у Дубровицькому районі. Тепер – депутати погодили їй видобуток.

13

Зв’язки «Ред.Мету» через естонську компанію засновницю – приводять нас до Володимира Продивуса. Бо власниця частки у ній – водночас власниця землі під будинком екс-нардепа. Директор «Ред.Мету» – запевнив нас, що такі зв’язки йому не відомі.

Свій голос за погодження цій фірмі – віддав і бурштинокопач, а тепер депутат облради Олександр Васильєв, який у 2014-му мав сутичку зі спортсменами Продивуса, а потім потрапив до обласної ради.

14

– Ну чесно, якби, один раз я його бачив – на 9 травня. Більше я його не бачив, – депутат Олександр Васильєв.

– Раніше ви були проти Продивуса. Ви не знали що це його фірма?

– Я спілкувався там з керівництвом району, а вони з місцевими. Якщо воно їм треба, значить він їх залучає до робот. Я можу одне сказать: там де немає хазяїна – там робиться повний бєспредєл. Це вже і так показує практика. Ви це все бачите. В любому випадку я тільки за те, щоб залучить місцеві артілі до видобутку і тільки такий закон стабілізує тут все і не тільки тут, а й на Житомирщині і на Волині.

Закону – нема. Відповідні проекти зареєстровані та досі жоден з них – так і не прийняли. Промисел ніяк не легалізують, залишаючи місцевих копачів поза законом. Дерибан бурштинових земель триває далі.


«Програма і публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Program undertaken with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте