На Рівненщині опозиційний та провладний кандидати підкупляють виборців

Кандидати привезли селянам офісну техніку та потішили концертом з феєрверком
Джерело
Усі фото надало рівненське представництво ГМ «Опора»

Проектор, екран, ноутбук, концерт відомого співака та святковий феєрверк. Напевне, одразу стільки подарунків жителі села Бронне, що у Березнівському районі Рівненської області, не отримували за 450 років від дати цього заснування населеного пункту. Цього ж року 12-го серпня на урочистості з нагоди свята, яке зазвичай залишалося непоміченим, завітало декілька кандидатів у народні депутати та керівництво району.

Про це повідомляє Громадянська мережа «Опора» на своєму сайті.

На сцені нардеп і кандидат в народні депутати Микола Шершун

Від органів влади до села завітав голова Березнівської районної адміністрації Ігор Мельник та голова районної ради Віталій Лашта.

Також на святі був народний депутат, кандидат по 156 виборчому округу Микола Шершун. Він, від свого імені та імені керівництва району, подарував сільській школі проектор, екран та ноутбук.

Крім пана Шершуна, до організації свята долучився і кандидат від об’єднаної опозиції по цьому виборчому округу Микола Кучерук. За його підтримки в селі відбувся виступ співака Сашка Невже та святковий феєрверк.

Портал «Четверта влада» звернувся за роз᾽ясненням цієї ситуації до юриста, з тим щоб розібратися, чи ці подарунки можна вважати непрямим підкупом виборців.

– Відповідно до частини 13 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», надання матеріальних цінностей, що супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, є забороненим способом ведення агітації, – розповідає медіа-юристка, адвокатка, представниця Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.

Людмила Панкратова розцінює таку діяльності кандидатів як непрямий підкуп виборців.

Для цього чітко посилається на норми законодавства:

  • Згідно з частиною 1 статті 68 Закону про вибори, передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за певного кандидата або партії – суб᾽єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.
  • Частина 2 цієї статті визначає, що передвиборна агітація може проводитись, зокрема, у формі проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів чи телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії – суб᾽єкта виборчого процесу чи кандидата в депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку ( п. 7) ч. 2 ст. 68).
  • Частина 3 цієї статті визначає, що до політичної реклами (як форми проведення агітації) також належить повідомлення про підтримку партією або кандидатом видовищних чи інших заходів або привернення уваги до участі у таких заходах певного кандидата у депутати.

Отже, в описаному випадку  має  місце:

1) проведення  інших публічних заходів (святкування);

2) за участю кандидата у депутати, що є приверненням уваги до такого заходу;

3) надання матеріальних цінностей;

4) діяльність, направлена на спонукання виборців голосувати за даного кандидата, навіть якщо не містить прямих закликів це робити.

Ці ознаки дозволяють стверджувати, що тут був задіяний непрямий підкуп виборців.

– Відповідальність за  непрямий підкуп виборців передбачена, зокрема, статтею 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, – пояснює юристка. – Це тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п´ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 гривень) і на посадових осіб – від п´ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1360 гривень)

Кримінальний кодекс України також місить норму про відповідальність за непрямий підкуп виборців.

Так у його 157-й статті зазначається, що «Перешкоджання вільному  здійсненню громадянином свого виборчого права … поєднані з підкупом, караються штрафом від трьохсот до п´ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 гривень) або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Як пояснює Людмила Панкратова, щоб притягти до відповідальності винних осіб, правоохоронні органи (міліція або прокуратура) повинні провести перевірку та прийняти рішення про притягнення до відповідальності.

Частина 25 статті 74 Закону про вибори передбачає, що у разі надходження до ЦВК або ОВК заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки непрямого підкупу виборців, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення та реагування відповідно до законів України.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте