Як лікує НЕ монах отець Олександр: враження рівнян

Такими оголошеннями обклеєні стовпи в Рівному. Правда, отець не монах
Джерело
Фото Олеся Поліщука

Бум навколо отця Олександра із села Катюжанка дещо стих. Але тема про нього залишається актуальною. І досі на стовпах, і в пресі є запрошення з´їздити до, так би мовити, «православного Кашпіровського з Катюжанки».

Пише Олесь Поліщук для порталу «Четверта влада».

Фото із сайту katuzhanskiy.com.ua 

Як і в свій час відомий екстрасенс Анатолій Кашпіровський, отець Олександр допомагає позбутися від різноманітних наркологічних проблем та залежностей (потяг до спиртного, нікотину, ігрових автоматів, і навіть залежність від їжі і надмірної ваги, як наслідку).

«Покращує сімейне благополуччя», як написано у оголошеннях, лікує психічні розлади, та епілепсію.

Які методи використовує популярний священик із Київщини? Як вони впливають на психіку? З таким запитанням ми звернулись до рівненського православного лікаря-психотерапевта Михайла Симоновича.

– Я не можу давати професійну оцінку діяльності священика. Людина має прислухатися до свого духовного наставника, що він їй порадить. Методи, які використовує отець Олександр  неоднозначні, – відповідає лікар.

– Є повідомлення від деяких пацієнтів, що їм допомагало. Але я рекомендую у разі серйозних проблем із здоров´ям звертатися до Господа Бога, і до лікарів. Потрібно передусім ходити у церкву. Разом із тим, і в медицині є курабельні пацієнти, тобто які піддаються лікуванню, і некурабельні. Так і в духовних практиках.

Із запитанням про суть методів, які використовує катюжанський священник, автор звернувся до випускника Київської духовної академії Дениса Таргонського.

– У основі методик отця Олександра техніки навіювання. Я взагалі припускаю, що цей священик проганяє одного,чи кількох бісів, а на їх місце приходить інший, який не так бурхливо себе проявляє.

Водночас, люди, які були в отця Олександра, заперечують, що він використовує гіпноз. Кажуть, що катюжанський священник читає молитви до 9-х архангелів.

Люди, які були в Катюжанці, кажуть, що отець Олександр позбавляє від алкогольної та нікотинової залежності у досить неординарний спосіб. Він накладає єпитимію (заборону) на вживання цигарок, спиртного, а то і продуктів, які призводять до надмірної ваги, але в разі потреби може зняти її.

Наприклад, людина, яка їде на весілля, може тимчасово зняти заборону вживати вино чи горілку, і відсвяткувати зі спиртним. Хтось не може кинути палити одразу. Таким священик дозволяє викурювати, наприклад, 5-10 цигарок.

Хто не зніме заборону з тим, кажуть, трапляються різноманітні неприємності, від поглиблення хвороби, до навіть прокляття на дітей, чи смерті. Сам отець Олександр на своїх проповідях робить акцент на цьому.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Церква – не базар, дешевше не буде

Сергій, який колись зустрічався з дівчиною із Катюжанки, розповідає: на місцевому цвинтарі поховані двоє людей, які погодились на єпитимію (заборону) на вживання алкогольних напоїв. Однак порушили її. Тепер вони на іншому світі.

– Колись у нас із дружиною були проблеми із алкоголем, та нікотином, – розповідає Олександр, який займається перевезенням людей автобусом у Катюжанку (тобто заробляє на цьому – ред.). Але завдяки допомозі отця Олександра, ми вирішили їх.

Тепер перед своєю совістю я впевнений, що допомагаю людям. У декого із «моїх пасажирів» були випадки реального одужання. Проте був і випадок, коли людина померла, порушивши заборону отця Олександра.

У Катюжанці не так багато психологічного комфорту, як дехто уявляє. Безліч автобусів, кілька тисяч людей.

Шумом навколо отця Олександра вміло користуються комерсанти, які продають там різноманітну їжу. Олександр приймає у своїй старій хаті. Почалося будівництво нового храму, на який отець Олександр збирає гроші.

Люди заходять до священика, він малює їм освяченою оливою хрестик на лобі. На початку багато проповідує, і молиться. Пізніше кличе людей, вагітних і хворих на епілепсію пропускають.

Із епілептиками справа особлива їх може кинути долу, тому вони тримаються окремо, сидять на лавках. Кожен платить, скільки вважає за необхідне від 5-20 гривень, до ста і навіть більше.

Отець Олександр був послушником у Києво-Печерській Лаврі. До нього звернувся один алкоголік із проханням зцілити його. Тодішній послушник відмовився, але алкоголік наполягав.

Тоді отець Олександр прочитав одну молитву, яка несподівано допомогла п´яниці. Так священик став допомагати людям у Катюжанці.

Пізніше люди, яким отець Олександр допоміг зцілитися, допомогли придбати йому квартиру в Києві та автомобіль Toyota Land Cruiser.

Ілюстративне фото автомобіля священика із сайту auto-rentgarant.com.ua

В оголошеннях на стовпах пишуть, що отець Олександр монах. Це неправда. Він сімейний чоловік.

— Кожен приготував, кожен починає просити, просити, просити. Важко це. Часто запрошують «круті», стараються висмикнути кудись, на ці п’янки, – розповів отець Олександр в інтерв’ю журналу «Країна».

– Ну що ти зробиш? Прийдеш, а вони вже столи накрили. Злить мене це все, якась образа на них увесь час. То прокурор, то дачу освятить, то якісь депутати приїдуть... Дратує ще сильно, коли намагаються отримати щось по блату в Бога. Оці всі депутати... Все по блату, в черзі не хочуть стояти, хочуть, щоб я Богу пошепотів на вушко.

– А ще не люблю тупих людей. От жінка підійшла, бачить, що я втомлений, каже: «Отче Олександре, он мій син біля цвинтаря, ідіть і негайно його зціліть». Я можу так відповісти після цього, що дурно всім стане!

Кажу, зараз візьму лопату і як бахну йому по горбу! Зразу зцілю. «Ах, оце святий угоднік!». Нічого собі, чуєш! У мене тут дві тисячі чоловік, а він там водку жре, і ти бігай за ним по цвинтарю. Буває, дуже грубо говорю. Скажу так, що потім і сам на себе злюся.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте