Рівненська міліція приховує кількість працівників «Беркуту» та суму затрачених на них коштів

Ілюстраційне фото ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ

Управління МВСУ в Рівненській області відмовилося надати інформацію стосовно штатної чисельності спецпідрозділу «Беркут», а також стосовно витрат на утримання цього підрозділу.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до начальника обласного управління міліції з запитами про доступ до публічної інформації. В запитах просили надати інформацію про кількість бійців «Беркуту», які знаходяться в підпорядкуванні обласного управління міліції, а також витрати на його утримання.

Однак в міліції відмовили в оприлюдненні інформації щодо кількості бійців, посилаючись на наказ МВС. Що ж до витрат на утримання спецпідрозділу, то в міліції зазначили, що

«Рота міліції особливого призначення «Беркут» при УМВС України в Рівненській області являється структурним підрозділом УМВС України в Рівненській області, та не є окремою юридичною особою в зв’язку з цим кошти на утримання вище вказаного підрозділу окремо не надходять».

Схоже, що міліція Рівненщини існує зовсім у іншому правовому полі, ніж міліція Волині. УМВСУ у Волинській області, у відповідь на подібний запит ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, без проблем оприлюднило інформацію з цього приводу.

Нагадуємо, на Волині у підрозділі «Беркут» проходять службу 56 співробітників. Утримання півсотні спецпризначенців у 2012 та 2013 роках коштувало платникам податків більше п’яти мільйонів гривень.

Відмову рівненської міліції оприлюднити кількість бійців підрозділу «Беркут» називає протиправною і адвокат, юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко.

Адвокат Людмила Опришко пояснює чому надана відповідь протиправна

– Відмова мотивована тим, що, на думку заступника начальника УМВС України у Рівненській області п. Камінського, інформація про штатну чисельність спецпідрозділу «Беркут» відноситься до службової інформації, доступ до якої є обмеженим, – пояснює Людмила Опришко.

– Така позиція обгрунтовується посиланням на Закон України «Про доступ до публічної інформації» та на наказ МВС України «Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в системі Міністерства внутрішніх справ України».

Однак зазначені правові норми неправомірно застосовані при наданні відповіді на Ваш запит.

Як звертає увагу юрист, пункт 11.4 наказу МВС України від 14.05.2012  № 423 «Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в системі Міністерства внутрішніх справ України» до службової інформації у сфері роботи з кадрами відносить «інформацію, що розкриває структуру та штатну чисельність підрозділів оперативної служби, оперативно-технічних заходів, спеціальної міліції, кримінальної, аналітичної, тактичної, оперативно-технічної розвідки спеціальних підрозділів боротьби з організованою злочинністю».

Таким чином, цей пункт обмежує доступ до інформації про чисельність лише деяких підрозділів органів внутрішніх справ, а саме: 
 підрозділу оперативної служби (який відноситься до кримінальної міліції)

  • підрозділу оперативно- технічних заходів, який також відноситься до кримінальної міліції;
  • спеціальної міліції (до якої спецпідрозділ "Беркут не відноситься);
  • кримінальної аналітичної, тактичної, оперативно-технічної розвідки спеціальних підрозділів боротьби з організованою злочинністю (до цих підрозділів «Беркут» також не відноситься, оскільки тут мова йде про спеціальні підрозділи Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю, які в свою чергу відносяться також до кримінальної міліції. Див. частини 7 статті 9 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», а також структуру МВС України)

«Беркут» – це підрозділ міліції особливого призначення, який підпорядковується міліції громадської безпеки.

Відповідно, інформація про його штатну чисельність не підпадає під обмеження, передбачені пунктом 11.4 наказу МВС України від 14.05.2012  № 423 "

«Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в системі Міністерства внутрішніх справ України» і не відноситься до службової інформації.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА готує повторний запит начальнику УМВСУ в Рівненський області, в разі відмови оприлюднити запитувану інформацію оскаржуватимемо її через суд.

Нагадуємо, рівненська міліція, у відповідь на запит журналіста ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, також протиправно відмовилася надати копії декларацій своїх керівників. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте