Обмежувати чи ні проїзд центральною вулицею Рівного автомобілями: дослідження

Джерело
Усі фото автора

Вулиця, якою пересуваються більшість жителів міста, повина забезпечувати для максимальної кількості людей найшвидше, безпечніше, зручніше пересування? Транспортний референдум – цивілізовані люди то називають.

Обмежувати. Якщо через ту кількість що є зараз усі змушені пересуватися повільніше і менш комфортно.

Обмежувати можна погодинно – в ті години, у які утворюються затори, але усім. Обмежити, якщо не спроможні забезпечити дотримання ПДР і оптимальних умов роботи вулиці.

Обмежувати, оскільки надавши приорітет індивідуальному автомобілю (кращі умови автомобілям – прямий проїзд, під’їзд під самі двері) над громадським транспортом (погіршили якість – довше їде) відбувається стимуляція пересування саме автомобілем.

Відповідно кількість мешканців, що оберуть автомобіль, буде зростати – а отже зростатимуть затори, аварії, знижуватиметься якість життя в місті.

Чому потрібно обмежувати автомобілі

Тому що усі бажаючи приїхати/проїхати Соборну автомобілем не зможуть цього зробити. Тому що для нормального проїзду максимальної кількості людей автомобілем потрібно в 10 разів більша площа доріг ніж проїздом громадським транспортом, а для цього немає ні коштів, ні вільного простору.

Розглянемо популярні міфи, чи напівміфи причин/наслідків, які обговорюють в соцмережах.

Міф 1. «Обмеження проїзду автомобілем, вантажівками Соборною порушує права на пересування….. це совок»

Совок – це робити щось не аналізуючи наслідки. Совок – це ділити людей за видами пересування, це пересуватися «бо я так хочу і мені на всіх плювати», а не вибирати вид пересування з точки зору ефективності.

Пересуватися Соборною нікому не забороняється громадським транспортом, велосипедом, пішки, доставляти товар автомобілем, тобто тими видами пересування‚ що не погіршують пересування.

Обмежують право на пересування підземні переходи, в які кожен четвертий житель міста або фізично не спроможний спуститися і сидить в дома, або це створює незручність (люди старшого віку, з колясками, велосипедами, речами).

Міф 2. «Обмеживши Соборну, затори будуть на Бандери/Міцкевича….»

Вони і так будуть, оскільки кількість транспорту не зменшується, а стимулюванням тільки збільшуватимуться (чим їхати, автомобілем і тягнутися по Бандери, чи поїхати тролейбусом швидко через Соборну. І по всіх інших вулицях разом узятих проїздить стільки ж жителів як на одній Соборній.

Міф 3. «Потрібно маршрутки замінити на автобуси – не буде заторів»

Потрібно, але для того щоб ті, хто зараз їде автомобілем по Соборній, їхали у тих автобусах, які більш комфортні ніж теперішні, і які на відміну від автомобілів можуть забезпечити і комфорт і зручність і надійність.

І для людей що їдуть зараз, як консерви, їхали комфортно і не вирішували їхати в центр автомобілем – «всерівно стоять в заторі».

Міф 4. «Зменшити кількість маршрутів»

Невеликий ефект буде, але хтось має якісь плани, розрахунки, уявлення якого це має бути формату? Значній кількості жителів потрібно саме в центр, бо місто моноцентричне, і кудою їхати іншим, об’їжджаючи центр? І для чого, щоб можна на автомобілі було швидше проїхати центром?

Міф 5. «Маршрутки стоять в 2 ряди і порушують ПДР, розклад»

Це проблема, але вона буде доти, доки заробіток маршруток залежатиме від кількості перевезених пасажирів (кількість обгонів, затримок на зупинках, не виїздів на невигідні рейси).

Ніхто ж не хоче міняти основне – принципи роботи громадського транспорту – місто наймає громадський транспорт і наймає того хто (саме виконує) збирає гроші – далі розподіляє гроші за кількість виконаних по розкладу км-рейсів, і водіям тоді немає сенсу змагатися за пасажира.

Але для цього потрібно купу усього змінити, а «каму ето нада?»

«Чого ніхто не говорить про ненадавання приорітету громадському транспорту?»

Це ж мега свинство, це мерзотніше в 15-30 разів ніж зупинятися громадським транспортом в 2 ряди і перегороджувати проїзд.

«ДАІ має виконувати свою роботу».

А хто не має? Чому вони не виконують?

І останнє: «У всьому вині ті хто паркується там де не можна».

Винні, але далі подвійний стандарт «тепер прийдеться знов платить хабарі як ДАІшники зупинять на Соборній».

Чим ви кращі тих, що пиняють «де їм ннада»?

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте