Після скарги рівненських журналістів звільнили посадовця Генпрокуратури

Начальницю відділу з питань доступу до інформації ГПУ Ларису Мілевич звільнили з посади після програних судів щодо доступу до публічної інформації

Суд визнав протиправою відмову Генпрокуратури в наданні інформації про доходи екс-прокурора Рівненщини. Відповідальну за цю відмову, начальницю відділу з питань доступу до інформації ГПУ Ларису Мілевич звільнили.

Про це йдеться у листі представниці Уповноваженого з прав людини ВРУ, який вона надіслала головному редактору інтернет-порталу «Четверта влада» Володимиру Торбічу у відповідь на його скаргу.

Детальних причин звільнення посадовця та інших її проступків, які до цього призвели, не зазначено.

Нагадуємо, ще у грудні 2014 року головний редактор інтернет-порталу ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернувся до Уповноваженого ВРУ з прав людини зі скаргою на Генпрокуратуру, яка приховує декларації екс-прокурора Рівненщини Василя Присяжнюка

Журналісти, вивчаючи доходи та статки екс-прокурора Рівненщини Василя Присяжнюка, якому у лютому 2012-го року виділили службове житло, яке він пізніше приватизував, звернулися у грудні 2014 року до Генеральної прокуратури України із запитом на доступ до публічної інформації.

В запиті просили надати копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 1992-2013 роки Присяжнюка Василя Степановича (який у 2007 році, зокрема, був призначений заступником Генерального прокурора України — прокурором Одеської області) та біографічну довідку щодо нього.

Листом від 22-го грудня 2014 року Генпрокуратура відмовила у наданні цієї інформації та документів. Таке рішення мотивували тим, що 23.10.2014 року Присяжнюка В.С. звільнили з органів прокуратури.

Відмова у наданні відкритої за режимом доступу інформації лише у зв’язку з тим, що особа звільнена з органів прокуратури, не ґрунтується на законі, ще 2014 року пояснювала медіа-юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко.

Медіа-юристка Людмила Опришко називала відмову ГПУ незаконною ще у 2014 році. Лише у 2016 році вдалося довести це за допомогою суду

Отримавши скаргу журналістів, підготовлену за допомогою медіаюристки Людмили Опришко, Уповноважений ВРУ з прав людини погодився з аргументами, які у ній викладені, і також вимагав від ГПУ розкрити цю інформацію.

Однак Генпрокуратура відмовилася надавати інформацію і після звернення Уповноваженого, тож довелося журналістам звертатися в суд. Уповноважений ВРУ з прав людини виступив у цій судовій справі на боці журналістів як третя сторона.

В Окружному адмінсуді Києва журнаілстам відмовили, апеляція частково задовольнила позов журналістів, визнавши відмову ГПУ незаконною. Касація залишила рішення апеляції без змін.

Зрештою, на вимогу суду, після відкриття виконавчого провадження та подальших листів Уповноваженого, Генпрокуратура таки надала журналістам запитувану інформацію. Також тут повідомили, що Ларису Мілевич звільнили з посади начальника відділу з питань доступу до публічної інформації ГПУ.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте