Скандал у футбольному клубі «Верес»: чому конфліктує наглядова рада і керівництво

Наглядова рада, яку очолює Сергій Ющишин (на фото) поскаржилася на керівництво клубу «Верес», в тому числі і його президента Олексія Хахльова
Джерело
Фото Громадського радіо

Наглядова рада Народного клубу «Верес» оприлюднила заяву, в якій повідомила, що своє чергове засідання не проводитиме, бо керівництво клубу не надало для розгляду фінансовий звіт за 2016 рік. Натомість, керівництво клубу ігнорує засідання контролюючого органу і заявляє, що надало фінансовий звіт за минулий футбольний сезон 2015-2016 років, а звіт за нинішній сезон, який ще триває, надасть влітку. 

У п`ятницю, 3 березня, мало відбутися чергове засідання Наглядової ради Народного клубу «Верес». У переддень засідання, члени ради оприлюднили заяву, в якій повідомили, що воно не відбудеться. Причина цьому – відмова керівництва клубу оприлюднити фінансовий звіт. 

Наглядова рада: звітів не надали – збиратися немає сенсу

«Наглядова рада скасовує своє чергове засідання через небажання керівництва та дирекції клубу надати фінансовий звіт для оприлюднення громадськості, а також прозвітувати про актуальний стан справ щодо спонсорських та партнерських програм клубу.

Зазначимо, що звіти у довільній формі члени Наглядової ради, як правило, отримували за кілька хвилин до початку кожного засідання. Таким чином, не маючи можливості напередодні засідання проаналізувати звіти, які, як правило, не містили важливих даних для об’єктивного дослідження фінансового стану клубу», – йдеться у заяві контролюючого органу.

Члени Наглядової ради зазначають, що напередодні звернулися з листом до керівництва клубу, аби їм надали фінансовий звіт за 2016 календарний рік. Однак, це прохання проігнорували, попри те, що аналіз фінансового стану – є, відповідно до чинного Статуту клубу, головними повноваженнями Наглядової ради. 

«Прикро констатувати, але на попередньому засіданні Наглядової ради, яке відбулося у грудні 2016 року, президент клубу Олексій Хахльов особисто у присутності вболівальників, журналістів та членів Наглядової ради пообіцяв надати такий звіт та всю необхідну інформацію до наступного засідання Наглядової ради, орієнтовну дату якого ми анонсували ще тоді. Натомість, Наглядова ради отримала інший лист.

У ньому, зокрема, йдеться, що ні президент Громадської спілки «РФК «Верес-Рівне» Олексій Хахльов, ні директор ТзОВ «Футбольний клуб «Верес» Рівне» Ігор Дедишин не будуть присутні на засіданні Наглядової ради, а також не делегують на нього жодного уповноваженого представника.

Не надавши жодного матеріалу для ознайомлення з фінансовим станом справ клубу, нам запропонували зібратися і поговорити самі із собою «про життя», а не про загрози та виклики, в тому числі фінансові, які ймовірно стоять перед клубом», – йдеться в заяві.

Власне через відсутність предмету обговорення – офіційних фінансових документів клубу, інформації про спонсорську та партнерську підтримку, звітів про поточну діяльність всіх підрозділів клубу – Наглядова рада і скасувала своє засідання. 

«Наглядова рада стурбована відсутністю доступу до фінансового звіту клубу за 2016 календарний рік, а, відповідно, можливості оцінити фінансовий стан клубу. І, що не менш важливо, Наглядова рада, як контролюючий орган, а також члени клубу не володіють інформацією щодо актуального стану спонсорської та партнерської підтримки.

Оскільки факт функціонування футбольного клубу «Верес» (Рівне) у форматі Народного поставлений під сумнів, а Наглядовій раді перешкоджають здійснювати свої повноваження, члени Наглядової ради залишають за собою право оголосити про саморозпуск. Оскільки, цей єдиний контролюючий орган де-факто вже ніяк не впливає на процеси, які відбуваються всередині клубу», – йдеться в заяві. 

Керівництво клубу: звіти за минулий сезон надали, за нинішній – надамо влітку, а Наглядовій раді пропонуємо зібрати кворум

Президент клубу Олексій Хахльов у листі-відповіді на запрошення Наглядової ради на своє засідання відповів, що кілька разів відвідував подібні зустрічі, однак, на них не з`являлася необхідна для кворуму кількість членів Наглядової ради, тож вона не могла приймати рішення.

На цей час працівники клубу готуються до весняної частини Першої ліги Чемпіонату України сезону 2016-2017 років і президент клубу сподівається, що вони впораються з усіма проблемами і завданнями. 

Також Олексій Хахльов висловив пропозицію врешті зібрати легітимне засідання Наглядової ради клубу з метою оптимізації роботи, прийняти відповідні рішення, оформити належним чином та надати пропозиції для опрацювання відповідних посадових осіб. 

Крім того, у соціальній мережі «Facebook» президент клубу Олексій Хахльов оприлюднив свою відповідь на заяву Наглядової ради. 

Він зазначив, як складно було два роки тому створити професійний футбольний клуб у форматі повного фінансування за рахунок вболівальників. 

«Зайшовши в український сегмент інтернет простору спробуйте ввести поняття «народний клуб». Одразу побачите, що визначення такого поняття в законодавстві та в будь-яких нормативно-правових актах просто НЕМАЄ.

Тому свою власну історію ми почали писати з чистого аркуша. Безумовно, проаналізувавши наявний світовий досвід та нереалізовані спроби в Україні. За цей час переконався, що існування народного клубу у форматі повного фінансування за рахунок вболівальників є УТОПІЄЮ, тобто неможливою на даний час мрією.

Це не можливо на сьогодні з різних причин, аналізувати які не хочу і не буду. Часу було обмаль, тому прийшлося шукати варіанти, створювати власне «рівненське ноу-хау», – пише президент клубу і зазначає, що повноцінне існування клубу неможливе без фінансових вливань із бізнесу, адже це «високовартісна та збиткова діяльність».

«Щодо звітності, то інформую, що Звіт за сезон виступів у Другій лізі 2015-16 років був наданий, у визначеній членами Наглядової ради формі, під час попередньої спроби зібрати засідання Наглядової ради (невдалої через відсутність кворуму). Наступний звіт буде надано після закінчення сезону 2016-17 року влітку», – додає Хахльов.

Олексій Хахльов вважає, що стан справ у клубі не є ідеальним, але вони наполегливо працюють над недоліками.

«Не вважаю стан справ Народного клубу «ВЕРЕС» Рівне ідеальним. Відслідковую всі прогалини по роботі з програмою «Я Люблю Верес», по залученню нових членів, по пошуку нових спонсорів, по інфраструктурним питанням і ще по багатьом іншим. Буду наполегливо вказувати відповідним працівникам клубу на недоліки. Щиро дякую всім хто критикує конструктивно! Сам особисто готовий до спілкування, до конструктивної критики, до пропозицій та зауважень», – підсумовує президент НК «Верес».

Нагадаємо, улітку 2015 року футбольний клуб «Верес» було відновлено після втрати статусу професійного і він знову розпочав виступи в Другій лізі. За підсумками минулого сезону клуб перейшов до Першої ліги, де зараз і виступає, має шанси на перехід до Прем`єр-ліги.

Наглядова рада Народного клубу «Верес» (Рівне) була створена у травні 2015 року, в тому числі за ініціативою президента клубу Олексія Хахльова. Головною роллю Наглядової ради на тому етапі було через залучення лідерів громадської думки забезпечити довіру до ідеї створення Народної команди. Надалі, зі зміною Статуту, Наглядова рада, яка у ЗМІ звучала, як «орган совісті клубу», отримала контролюючі функції.

Від редактора: Насправді футбольний клуб «Верес» припинив бути народним ще в минулому році, коли його фактично продали львівському бізнесмену. Про це «Четверта влада» досліджувала ще в червні 2016 року в матеріалі «Як «народний» футбольний клуб «Верес» перейшов під контроль львівського бізнесмена».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте