Як хитро у Рівному водій врятувався від покарання за п'янe водіння

Підозрюваний не здав аналіз сечі і уникнув покарання
Джерело
Ілюстраційне фото ua.iliveok.com

У Рівному суд не став карати водія, на якого склали протокол за керування автомобілем в нетверезому стані, через те, що той не зміг справити нужду щоб пройти тест. 

Про це йдеться в постанові Рівненського міського суду від 6 жовтня. 

Інспектори Управління патрульної поліції Рівного 2-го вересня близько третьої години ночі на вулиці Соборній, 217 зупинили авто «Audi Q7» на іноземних номерах.

У водія автомобіля Івана Шемчука виявили ознаки наркотичного сп'яніння: виражене тремтіння пальців рук, дуже розширені зіниці, які не реагують на світло, підвищена жвавість та рухливість ходи, почервоніння обличчя.

Однак на вимогу поліцейського він відмовився у присутності свідків пройти медичний огляд в закладі охорони здоров'я задля встановлення стану сп'яніння.

Тож патрульні склали на чоловіка протокол за ст. 130 Кодексу про адмінправопорушення.

В суді водій іномарки Іван Шемчук свою вину в порушенні Правил дорожнього руху не визнав.

Обґрунтував свою позицію чоловік тим, що в Рівненському обласному центрі психічного здоров'я населення він на вимогу поліцейських не відмовлявся проходити медогляд, а просто не зміг здати на аналіз таке біологічне середовище як сеча, оскільки не мав відповідної фізіологічної потреби.

Іншого ж біологічного середовища у нього не відбиралося. У зв'язку з цим просив закрити провадження в справі.

Як встановив суд, задля визначення стану сп'яніння у медичному закладі у водія для аналізу можуть відбирати слину, сечу та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук.

Якщо в обстежуваної особи неможливо взяти зразки цих біологічних середовищ, то лікарі можуть відбирати аналіз крові. 

На відео, яке надали патрульні поліцейські, суд побачив, що водій авто у пристуності свідків та лікарів не відмовлявся пройти медогляд, а (з його слів) не зміг здати на аналіз сечу, оскільки не мав такої фізіологічної потреби.

В порушення ж вимог Інструкції про порядок виявлення стану сп'яніння у водіїв лікарі не відібрали для аналізу крові, слини чи змивів з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук Івана Шемчука. 

Зрештою суддя Рівненського міського суду Віктор Кухарець вирішив, що наданих поліцейськими документів та відео недостатньо для встановлення вини водія чи його відмови від проходження медогляду і постановив закрити провадження у справі і повернути чоловіку водійське посвідчення.

У Рівненському обласному центрі психічного здоров'я населення «Четвертій владі» розповіли чому ж в затриманого водія не відібрали інших аналізів для становлення стану сп'яніння. 

– До нас водіїв доставляють для того, щоб довести і отримати докази того, що людина твереза або ж в стані сп'яніння. Кожна людина, якщо її звинувачують, що вона в стані сп'яніння, повинна бути зацікавлена щоб її обстежили і відповідно спростували підозри, якщо це не так.

Якщо він відмовляється, значить має якусь мотивацію, – каже завідувач наркологічного відділення Рівненського обласного центру психічного здоров'я населення Ігор Драганчук.

Справа розглядалася в суді і там виявилося, що водій ніби й не відмовлявся пройти огляд, але в нього просто не було фізіологічної потреби щоб здати аналіз сечі, – пояснюємо ситуацію.

– Коли доставляють людину, їй дається водне навантаження, тобто дають пити воду і це протягом двох годин людина має здати аналіз сечі. Протягом двох годин виділяється близько 100 мілілітрів сечі. За цей час людина в будь-якому разі може помочитися, – пояснює методику лікар. – Він же не скаже, що не хоче здавати, бо щось вживав, а сказати, що не міг, – роздумує працівник медзакладу. 

– Але ж лікарі, якщо він дійсно, як каже, не може справити нужду, можуть у нього взяти аналіз крові.

– Наша лабораторія проводить дослідження на наявність наркотичних речовин тільки в сечі. Можливо, є те обладнання в судово-медичних, криміналістичних лабораторіях, в закладах охорони здоров'я такого обладнання на визначення наркотичних засобів в крові, принаймні в області в нас, ніде немає, – каже Ігор Драганчук. 

– Тобто ви можете визначити стан наркотичного сп'яніння тільки за аналізом сечі? 

– Так. І ця методика до 99% ймовірності. 

– А у випадку коли людину підозрюють в перебуванні у стані алкогольного сп'яніння як? Можете інші аналізи відбирати?

– В такому випадку відбирається сеча і кров. По інструкції в основному береться сеча, а кров береться, якщо людина в безпомічному стані, тобто вона не може подути в «Драгер», не можна її неврологічно оглянути, коли вона перебуває в безсвідомому стані, – пояснює лікар-нарколог.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте