П`яна за кермом працівниця рівненської поліції: лайфхак як уникнути відповідальності

У крові Світлани Карачун виявили 0,4 проміле при допустимій нормі 0,2 проміле. У суді працівниця поліції стверджувала, що алкоголю не вживала.
Джерело
Фото зі сторінки Світлани Карачун у Фейсбуці

П`яні за кермом з поліції краще всіх знають як уникнути відповідальності за водіння напідпитку.

Наприклад, працівницю відділу комунікації Головного управління Національної поліції Рівненської області Світлану Карачун, яку в липні впіймали за п'яним водінням, не покарали штрафом і не позбавили водійського посвідчення.

Працівниця поліції відбулася усним зауваженням. Як їй це вдалося – у матеріалі. 

Усне зауваження

31 липня, після роботи, о шостій вечора спеціалістка відділу комунікації головного управління поліції Рівненщини Світлана Карачун керувала авто «Мазда 2» на вулиці Княгині Ольги.

Патрульні зупинили авто оглянули водійку на стан алкогольного сп`яніння за допомогою газоаналізатора «Alcotest №6810» у присутності двох свідків. У крові жінки пристрій виявив 0,4 проміле при допустимій нормі 0,2 проміле.

У результаті патрульні склали протокол за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння за ч.1 ст. 130 КУПаП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції). 

За водіння напідпитку передбачена відповідальність у вигляді штрафу 10 тисяч 200 гривень з позбавленням права керування на один рік.

Втім перспектива залишитися без прав на керування авто працівницю поліції не задовільнила. Вона вирішила оскаржувати протокол у суді.

За інформацією з реєстру судових рішень, протокол розглядали в останній день, коли це можливо було зробити – 30 жовтня. Адже строк протягом якого водіїв можуть покарати за п`яне водіння – три місяці з моменту складання протоколу.

Раніше розгляд затягували з невідомих нам причин, втім відкладаючи цей процес водії можуть уникнути покарання. Між іншим, в такий спосіб минулоріч уникнув покарання за п`яне водіння поліцейський Олег Поліщук. Історія Світлани Карачун дещо інша. 

У судовому засіданні Світлана Карачун пояснила, що будь-яких алкогольних напоїв не вживала, тому без заперечень погодилась пройти огляд на стан алкогольного сп`яніння на місці зупинки авто за допомогою газоаналізатора «Alcotest №6810».

З результатами 0,40 проміле працівниця поліції погодилась, оскільки вживала лікарські засоби за призначенням лікаря, які в своєму складі містять спирт та не містять протипоказань щодо керування транспортним засобом. Жінка просила суворо не карати та не позбавляти права керування.

Суд вирішив, що 0,40 проміле алкоголю – незначне порушення, перевищення норми нібито пояснюється як залишкове явище після вживання лікарського препарату, призначеного Світлані Карачун лікарем, а в інструкції з застосування припарату не міститься протипоказань щодо керування транспортним засобом.

«Крім того, відповідно до Інструкції «Газоаналізатор Alcotest 6810» п.1.2 «Технічні характеристики» існує допустима похибка при температурі 20+5 градусів за шкалою Цельсія, а на момент проведення огляду ОСОБА_1 [Світлани Карачун] температура повітря становила близько 37 градусів за шкалою Цельсія», – йдеться у судовому рішенні.

Таким чином суд звільнив Світлану Карачун від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.

Рішення виніс голова Рівненського міського суду Петро Денисюк.

Що не дослідив «гуманний» суд

За інформацією з сайтів Sinoptik та Gismeteo ввечері 31-го липня у Рівному температура повітря сягала 31 градус Цельсія, а не 37, як зазначає суд, але суть в іншому.

За словами речниці патрульної поліції Рівного Оксани Юрченко, прилад справді може давати збої. 

– Допустима похибка 0,2. Похибка може бути при дуже високій чи низькій температурі. На жаль, ці прилади недосконалі, – каже Оксана Юрченко. – Водій які вживає ліки не має права сідати за кермо. Ми навіть складали на таких протоколи. Було декілька випадків, коли неадекватно поводилися водії. Є випадок, коли водійка випила корвалол і була в стані нервового збудження і з її вини сталося ДТП. 

Більш важливим є те, що у судовому рішенні немає жодної згадки про те, який лікарський засіб приймала працівниця поліції.

Лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський розповідає, що немає спиртовмісних ліків, які не містять протипоказань щодо керування транспортним засобом, якщо після їх вживання може підніматися рівень алкоголю в крові.

– І, як наслідок, якщо вони не протипоказані для керування транспортним засобом, то рівень алкоголю в крові вони не підвищують і на увагу не впливають, – каже лікар. 

Які ліки вживала Світлана Карачун – загадка. Інспекторка патрульної поліції Олена Кукса, яка складала протокол, підтвердила що громадянка не казала патрульним, що вживала ліки. Більше того з результатом освідування пані Карачун погодилась і підписала адмінматеріал, – повідомила речниця патрульної поліції Оксана Юрченко. 

Питання до працівниці поліції і її керівника

Ми неодноразово телефонували Світлані Карачун за її мобільним номером, аби поспілкуватися. Втім слухавку мобільного вона не підняла.

За робочим номером слухавку підняла її колега Любов Белаш і повідомила, що Світлана Карачун поки що утримається від розмов з приводу суду. Попереднього разу, коли ми зв`язувалися зі Світланою Карачун, вона сказала:

– Це моє приватне особисте життя і я коментувати з цього приводу нічого не буду. (...) Поки немає рішення суду я нічого коментувати не буду, – відповіла Світлана Карачун.

Тож питання, які ми хотіли їй поставити, залишаються без відповідей. Можливо керівництво Світлани Карачун поставить їй ці запитання:

  1. Для 0,4 чи навіть 0,2 проміле в крові потрібно приймати ліки у значно вищих дозах, ніж потрібно для лікування. В зв’язку з цим питання: ви навмисне приймали ліки, щоб досягти ефекту сп’яніння, чи все ж таки збрехали у суді?
  2. Чому ви підписали адмінматеріал, погодившись з результатами освідування і не пояснили патрульним, що приймали ліки? Чи цей лайфхак з ліками вам хтось розповів вже пізніше?
  3. Оскільки в той день ви були на робочому місці, то ймовірно, що або хвороба у вас нескладна, або керівництво вас змушує працювати хворою, порушуючи ваші права. Якщо хвороба нескладна, то чи був смисл приймати ліки у понаднормових дозах? А якщо керівництво змушує працювати дуже хворою, то чи оскаржуватимете ви дії керівництва?
  4. Чи правда, що ви вживали алкоголь під час робочого дня в понеділок 31 липня разом з колегами в обідню перерву? І чи правда, що це не перший випадок, коли ви перебуваєте в стані сп’яніння на робочому місці?

Нагадаємо, за інформацією патрульної поліції України протягом року: з 27 липня 2016 по 27 липня 2017 року на території України зареєстровано 5 тисяч 897 ДТП з водіями у стані сп`яніння. У цей же період на території України оформлено 112 665 адміністративних матеріалів за статтею 130 КУпАП.


Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк.

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте