Журналістів не пустили на засідання вченої ради скандальновідомого рівненського вишу (оновлено)

Ректор РДГУ Руслан Постоловський відмінив засідання вченої ради РДГУ через присутність журналістів
Джерело
«Четверта влада»

Сьогодні журналісти кількох рівненських ЗМІ не змогли потрапити на засідання вченої ради Рівненського державного гуманітарного університету. За інформацією «Четвертої влади», сьогодні тут планували обговорювати питання щодо непристойної поведінки Володимира Годовського та загалом долю спеціальності «хореографія». Коли ректор побачив журналістів – почав кричати, виганяти їх та викликав поліцію.

Про це повідомляє  кореспондентка «Четвертої влади» Анна Калаур з місця події.

– Ми прийшли завчасно, зайняли місця, – розповідає Анна Калаур. – Прийшов ректор РДГУ Руслан Постоловський в зал засідань і почав кричати, виганяти нас звідси. Потім ректор запропонував присутнім викладачам проголосувати щодо того щоб журналісти залишили приміщення. В залі було близько двох десятків викладачів, можливо й більше, усі, зі слів ректора, одноголосно проголосували ЗА. Також з зали вигнали кількох студентів, які теж хотіли бути присутніми.

Через перешкоджання журналістка викликала поліцію.

– Приїхала поліція, і ми разом з поліцейським і ще одна журналістка зайшли в залу. Побачивши, що ми – з патрульними, сказав що переносять захід на п'ятницю. Також сказав що питання по Годовському сьогодні не планували розглядати. Однак при цьому не зміг надати документів, які б обгрунтовували що захід має закритий характер.

Наразі журналістка написала заяву про перешкоджання журналістській діяльності та дає поліції пояснення щодо цього.

В положенні про вчену раду РДГУ немає інформації про закритість засідань цього органу. Водночас жодного слова – і про відкритість. Натомість, наприклад, в положенні про діяльність вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка зазначено, що «засідання Вченої ради є відкритими, крім випадків, установлених цим Регламентом».

Медіаюристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова звертає увагу, що якщо немає в положенні заборони журналістам бути присутнім на засіданнях, то, відповідно, застосовується загальне законодавство – тобто вважається, що дозволено те, що не заборонено.

– НЕ заборонено відвідувати журналістам вчену раду, тому вважаємо, що дозволено, це загальний принцип Конституції, – акцентує Людмила Панкратова.

Окрім цього, закон України «Про вищу освіту» передбачає громадський контроль у сфері вищої освіти. Зокрема, стаття 78 цього закону передбачає: 

«Громадський контроль у сфері вищої освіти є правом суспільства та окремих громадян, працівників у сфері вищої освіти, осіб, які навчаються, органів громадського самоврядування, професійних спілок, організацій роботодавців та їх об’єднань, громадських організацій отримувати у встановленому законодавством порядку доступ до інформації на всіх етапах прийняття рішень у сфері вищої освіти і науки, вносити пропозиції та зауваження до них, погоджувати прийняття визначених законом рішень.

Громадський контроль здійснюється громадськими об’єднаннями та окремими громадянами на принципах відкритості і прозорості.»

А стаття 79-та передбачає: «Рішення та діяльність у сфері вищої освіти, крім інформації з обмеженим доступом, є відкритими. Інформація про процедури та результати прийняття рішень і провадження діяльності у сфері вищої освіти підлягає обов’язковому оприлюдненню на офіційних веб-сайтах та у засобах масової інформації, на інформаційних стендах та в будь-який інший спосіб.»

В той же час стаття 26-та ЗУ «Про друковані ЗМІ» дає право журналістам «вiдвiдувати державнi органи влади, органи мiсцевого i регiонального самоврядування, а також пiдприємства, установи i органiзацiї та бути прийнятим їх посадовими особами».

ОНОВЛЕНО о 15.04:

На засіданні були присутні четверо студентів, представників студентської ради РДГУ, які є також членами вченої ради. Зі слів голови студради Юрія Коняхіна, всі вони утрималися від голосування за те, щоб журналісти не були присутні на заході. Втім попри це ректор оголосив, що це рішення підтримали всі. Також, зі слів Юрія, студрада була проти того, що ректор виганяв з зали студентів.

ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ:

«Тупий, відпрацьовуєш гроші»: як в РДГУ виганяли журналістів і студентів (ВІДЕО)

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте