Вилучені в голови Горохівської райради 1,5 мільйона гривень у валюті суд повернув дружині

Одразу після затримання чоловіка Оксана Щерблюк заявила, що вилучені в їхньому будинку кошти належать їхній сімейній фірмі та її сестрі
Джерело
Усі фото із соціальних мереж

Луцький міськрайонний суд зняв арешт із майже 1,5 мільйона гривень у валюті, які вилучили у будинку голови Горохівської районної ради Тараса Щерблюка.

Про це йдеться в ухвалах Луцького міськрайонного суду від 18 вересня. 

Нагадаємо, 4 вересня прокуратура разом з оперативниками Управління захисту економіки Нацполіції викрили голову Горохівської районної державної адміністрації Любов Матвєєву, голову районної ради Тараса Щерблюка та начальника відділу Держгеокадастру Горохівського району Сергія Рубаху на вимаганні неправомірної вигоди в розмірі 7 тисяч доларів США.

За версією поліції, у день затримання високопосадовці отримали хабар в розмірі 4 тисяч доларів США, який вони вимагали у підприємця за прийняття рішення про передачу в оренду земельних ділянок в розмірі 70 га для ведення особистого селянського господарства. 

За кілька днів, 8 вересня, у цій же справі правоохоронці затримали 26-річного голову Горішненської сільради Горохівського району Василя Пахайчука на вимаганні 60 тисяч гривень хабара, частину з яких він мав передати керівництву району. 

За кілька днів усім посадовцям обрали запобіжні заходи. Тараса Щерблюка суд взяв на особисте зобов`язання і навіть не відсторонив від посади. 

Під час обшуку в його кабінеті у Горохівській районній раді виявили та арештували 1 246 гривень готівкою, ноутбук ACER, два записники та мобільний телефон IPhone, а от у будинку чиновника знайшли ще 61 тисячу 898 гривень, 50 тисяч 550 доларів США та 2 450 євро готівкою (загалом близько 1,5 мільйона гривень за нинішнім курсом, – авт.). 

Невдовзі після обшуків та затримань слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Олег Ющук наклав арешт на усе вилучене майно та кошти. Однак, вже за кілька днів до суду звернулися нібито справжні власники знайдених у Тараса Щерблюка грошей.

Так, дружина підозрюваного Тараса Щерблюка Оксана Щерблюк повідомила суд, що вилучені 61 тисяча 898 гривень, 550 доларів США та 2 450 євро насправді не належать ані голові райради Тарасові Щерблюку, ані будь-кому з інших підозрюваних у справі.

Кошти нібито належать приватному підприємству «МАКС КОМ» і згідно видаткового касового ордера 1 вересня цього року, тобто за три дні до затримань, були видані керівнику підприємства, тобто дружині підозрюваного Оксані Щерблюк, для подальшої виплати за оренду земельних ділянок паїв та оплати за запасні частини та агрегати (візок та комплект фільтрів) до сільгосптехніки, які купувало підприємство. 

До слова, єдиним засновником ПП «МАКС КОМ» є син Тараса Щерблюка Василь, а керівником – дружина. Воно займається вирощування зернових культур. Сам Тарас Щеблюк представник Аграрної партії.

щерблюки
На сина Василя записана сімейна фірма Щерблюків ПП «МАКС КОМ»

Оскільки директор ПП «МАКС КОМ» Оксана Щерблюк жодним чином не проходить у кримінальній справі, а офіційне слідство не надало доказів, що зазначені кошти набуті злочинним шляхом, то суддя Луцького міськрайонного суду Олег Ющук вирішив зняти арешт і повернути кошти дружині затриманого. 

Із решти 50 тисяч доларів США суддя також зняв арешт. Як пояснила дружина посадовця та сам затриманий, ця сума належить рідній сестрі Оксани Щерблюк. Оскільки сестри перебувають в дружніх відносинах, то вона й нібито передала 50 тисяч доларів 21 серпня на відповідальне зберігання своїй родичці, про що й написана розписка. Тож суддя Олег Ющук ухвалив усі кошти повернути заявниці. 

«Четверта влада» запитала в прокуратури Волинської області чи відкрили правоохоронці додаткове кримінальне провадження після виявлення великої суми готівки у будинку посадовця, наприклад за статтею про незаконне збагачення. Однак в прокуратурі відмовилися це пояснювати, посилаючись на таємницю досудового розслідування. 

«За повідомленням слідчого відділу прокуратури області запитувана інформація не може бути надана у зв`язку з недопустимістю розголошення відомостей досудового розслідування», – зазначила у відповіді начальниця відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів прокуратури області Валентина Гусенко.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте