Симптоматична терапія при застуді – чому вона ефективна

Коли йдеться про лікування захворювань, часто можна почути твердження, що терапія має бути спрямована на причину, а не на симптоми. З ним важко сперечатися, оскільки в більшості випадків саме цей принцип гарантує одужання та відсутність ускладнень.

Однак у разі застуди етіотропна терапія призначається, в основному, тільки у разі виявлення бактеріальної інфекції.

У разі вірусної патології достатньо застосування симптоматичних засобів, щоб настало не лише значне покращення стану, а й повне одужання. Так, призначаються жарознижувальні, деконгестанти, препарати з комплексною дією, що мають жарознижувальну, протинабрякову, загальнозміцнювальну дію (наприклад, «Фармацитрон» або «Фервекс»).

Після їх застосування пацієнт одужує. У цій статті ми розберемося, чому так відбувається. 

Патогенез застуди

Почати варто з розуміння, що нежить може бути різним. Навіть вірусна патологія може протікати дуже важко, супроводжуючись інтоксикацією та загальними порушеннями. Так відбувається, наприклад, якщо є грип.

У цьому випадку під час звернення за медичною допомогою ви обов'язково отримаєте призначення на застосування противірусних препаратів – наприклад, «Арбідолу» або «Амантадину». Якщо ж хвороба викликана риновірусом (він зустрічається найчастіше), вистачить і жарознижувальних. Для цього є кілька причин:

  1. Вірус тропний тільки до тканин верхніх дихальних шляхів. Він не може поширитися організмом, викликаючи важкі ускладнення (як це відбувається з вірусом грипу). Він здатний на реплікацію тільки в клітинах слизової носоглотки, де не становить небезпеки для органів.
  2. З ним справляється власний імунітет. Місцевої резистентності достатньо, щоб перемогти цю інфекцію. На синтез інтерферону потрібен час, у результаті чого вірус встигає розмножитися та викликати характерні симптоми. Однак на третій-четвертий день концентрація власних інтерферонів досягає максимуму, що приводить до його видалення з організму.
  3. Немає сильної інтоксикації. Загальний стан практично не порушується, крім підвищення температури до субфебрильних цифр. У таких умовах сили організму можуть бути спрямовані на боротьбу з інфекцією, тому що життєво важливим функціям нічого не загрожує.

У зв'язку з цим достатньо симптоматичної терапії, щоб за кілька днів стан повністю нормалізувався. 

Як допомогти собі під час застуди

Щоб полегшити боротьбу з інфекцією, потрібно:

  1. пити достатньо води — це підтримує роботу нирок та виводить токсини;
  2. провітрювати приміщення — щоб видалити інфекцію з навколишнього простору;
  3. прийняти жарознижувальні, судинозвужувальні.

Пам'ятайте, якщо при такому лікуванні стан погіршується, необхідно звернутися за медичною допомогою. Лікар проведе діагностику та призначить ефективне лікування. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте