Як безпечно зустріти Новий рік

Джерело
Ілюстраційне фото з сайту mapia.ua

Питання безпеки у період новорічних свят з року в рік є дуже актуальним. Адже впродовж цих місяців збільшується кількість нещасних випадків, пов’язаних із пожежами та використанням піротехнічних засобів.

З метою запобігання виникненню пожеж під час проведення святкувань, управління з питань надзвичайних ситуацій Рівненського міськвиконкому нагадує жителям міста про правила поведінки з піротехнікою та електричними пристроями.

Зустріч Нового року важко уявити без використання піротехнічних виробів. Та не слід забувати, що піротехнічна продукція відноситься до вибухо- та пожежонебезпечної.

Кожного року трапляються непоодинокі випадки, коли феєрверки, ракети залітають у вікна, на балкони квартир. Як наслідок - виникає пожежа. Найнебезпечніше те, що вогонь спалахує миттєво, що призводить до трагічних наслідків.

Купувати піротехнічні вироби необхідно тільки в магазинах або спеціалізованих кіосках. При купівлі побутових піротехнічних виробів звертайте увагу на наявність сертифікатів щодо відповідності вимогам безпеки.

Якщо відсутня інформація щодо використання – то виріб є не сертифікованим, користуватися ним небезпечно. Перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. Якщо інформація відсутня, то реалізація та використання таких піротехнічних засобів забороняється.

Застосування піротехнічних виробів повинно здійснюватися відповідно до інструкції.

Категорично заборонено:

  • - зберігати піротехніку біля приладів опалення (батарей, газових, електричних плит);
  • - носити вогненебезпечні вироби у кишенях;
  • - розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам;
  • - курити, працюючи з піротехнічними виробами;
  • - знаходитись в нетверезому стані при роботі з піротехнікою;
  • - підривати їх у приміщеннях, спостерігати за ними з близької відстані.

Після приведення в дію піротехнічного виробу, незалежно від того спрацював він чи ні, заборонено підходити до нього 15-20 хвилин, адже Ви не бачите процесу, який відбувається всередині (ґніт може ще повільно горіти і тоді виріб може вистрілити).

Заборонено користуватися піротехнічними виробами ближче 50-ти метрів від будівель та споруд, а від АЗС чи інших вогненебезпечних об’єктів - 100-150 метрів.

Пам’ятайте, що петарди мають небезпечний радіус від 0,5 м до 5 м.

При зберіганні вдома піротехніки, необхідно вжити заходи щодо унеможливлення безконтрольного доступу до неї неповнолітніх.

Особи, які порушують порядок зберігання, торгівлі та використання піротехнічних виробів несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Необхідно бути дуже обережними при використанні бенгальських вогнів, особливо дітьми. Паличку з вогнем потрібно тримати на відстані витягнутої руки.

Красуні-ялинки також можуть стати причиною небезпеки. Тому будьте особливо обережні при встановленні ялинок.

Встановлюйте ялинку на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі та були на безпечній відстані від електроприладів. Категорично заборонено запалювати на ялинці свічки, бенгальські вогні, а також саморобні електрогірлянди. Особливо небезпечним на ялинці є золотаво-сріблястий дощик з алюмінієвої фольги, який може замкнути електрогірлянду.

Для зручності та безпеки встановлювати ялинку слід на надійну підставку так, щоб вона не заважала евакуації людей з приміщення на випадок пожежі. Святкові заходи в громадських місцях дозволяється проводити тільки впродовж світлого дня. Перед їх початком необхідно перевірити протипожежний стан приміщень, наявність первинних засобів пожежегасіння, справність пожежної автоматики і сигналізації.

У ході святкування забороняється заповнювати приміщення людьми понад норми, зменшувати ширину проходів між рядами, розміщувати в проходах додаткові стільці, повністю виключати світло, проводити вогневі та інші пожежо- і вибухонебезпечні роботи, застосовувати свічки, бенгальські вогні та феєрверки.

Для ілюмінації необхідно використовувати гірлянди тільки заводського виготовлення та з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12В, заздалегідь необхідно перевірити їх справність та надійність. Підключення гірлянд до електромережі потрібно здійснювати за допомогою штепсельних з’єднань.

Зловживання алкоголем значно уповільнює відчуття небезпеки і тому це часто є першопричиною нещасних випадків. Під час святкування Новорічних свят будьте уважні щодо проведення розваг з вогнем та вибухо- і пожежонебезпечними предметами. Перед сном перевірте чи вимкнені електричні прилади.

Пам’ятайте про дітей, які залишившись без нагляду, в будь-який час можуть вигадати небезпечні ігри з вогнем.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте