Як не сумувати на новий рік: поради психіатра і психолога

Джерело
Ілюстрація із сайту tsn.ua

Як перемогти перед- і післяноворічну депресію

Навіть наближення веселих Новорічно-Різдвяних свят може викликати хандру. Депресія може бути не лише весняною та осінньою, а й зимовою. Як її подолати? Що викликає пригнічення у свята? Про це – відповіді та поради від психіатра-психотерапевта Рівненського обласного центру психічного здоров'я населення Софії Дзідзоєвої.

– Передсвяткова депресія може бути від того, що не збулися усі плани, – розповідає лікар. – Але не варто сумувати. Людина повинна мати мрії, навіть якщо деякі з них не збудуться.

Фото Софії Дзідзоєвої з відкритого профілю в соціальних мережах

Що ще можна порадити людині з депресивними думками? Поради укладені на основі порад психологів та порад психіатра Софії Дзідзоєвої:

1. Потрібне світло.

Ілюстраційне фото з сайту vkurse.ua

Саме через дефіцит світла ми і страждаємо. Відкривайте вікна ширше, купуйте яскраві світильники, які спеціально використовують для лікування зимової депресії. А коли вийде сонечко – постійте під його прямими променями хвилин десять.

Автор цих рядків, якщо похмурий день чи настрій, вмикає обидві лампочки у кімнаті, старається оточувати себе яскравими кольорами (одяг чи, наприклад, цитрусові яскравих барв – мандарини, апельсини тощо).

2. Споживайте продукти з магнієм і шоколад, банани та рибу червоних і жирних сортів.

Ілюстраційне фото з сайту vkurse.ua

Магній – природний транквілізатор і антистресовий мінерал. Допоможуть організму подолати поганий настрій фундук, мигдаль, морська капуста (ламінарії, чи морські водорості), гречка, квасоля, вівсянка і фісташки. Балуйте (тіште) себе темним, чорним шоколадом, він дарує гормон щастя серотонін.

3. Спіть щодня не менше 7-9 годин.

Ілюстраційне фото з сайту obad.ru

Спіть, залежно від індивідуальної потреби людини. Тоді у вас буде вироблятися гормон сну та позитивних емоцій – мелатонін.

4. Виробляйте вдячність Богу та долі навіть за маленькі радості життя.

Ілюстраційне фото з сайту jesus.com.lv

Християнське позитивне мислення – це дякувати Господу за все навіть за тимчасові кризи та випробування.

У Біблії написано: «Тим, хто любить Бога – усе виходить на благо».

Світський оптимістичний варіант цієї думки: «Щоб не ставалося – усе на краще». Якщо Ви не можете подякувати Богу за скорботи, дякуйте принаймні за Його благословіння – за смачну їжу, за «якусь копійку» у власному гаманці, за теплі помешкання та одяг, за родичів та друзів, за свободу та життя, яке зазвичай приносить радість, за Ваші індивідуальні благословіння.

Щоб не ставалося так – що ми цінуємо лише тих і те, що втрачаємо.

5. Дбайте про свою красу.

Ілюстраційне фото з сайту she.ngs.ru

Звичайно, це більше стосується жінок. Втім, уже відкриваються і працюють салони краси для чоловіків.

Найкраща  антистресотерапія починається в салоні СПА. Сауна, масаж, обгортання. Якщо бюджет обмежений – зробіть удома маску для волосся, з натуральних інгредієнтів створіть пілінг, зробіть манікюр та укладіть волосся.

Свіжість і м´якість шкіри дійсно дарують настрій. Для чоловіків також важливо мати акуратну зачіску, манікюр, запах гарного одеколону чи дезодоранту, одягатися згідно дрес-коду ділової людини. І, звісно, посміхайтеся! «Посмішка – це найдешевший засіб покращити свою зовнішність» (афоризм невідомого).

6. Практикуйте вечірні прогулянки.

Ілюстраційне фото з сайту dethealth.ru

Ми зовсім не надаємо значення свіжому повітрю, списуючи цю пораду в бабусині рецепти. Хто зараз гуляє вечорами перед сном? Мало хто, а от і дарма. Кисневий заряд додає свіжість шкірі, морозець змусить рухатися активніше, розганяючи по венах кров, після 30-ти хвилинної прогулянки здоровий і міцний сон просто забезпечений.

– Можна сходити до центральної святкової ялинки, – радить Софія Дзідзоєва. – До того ж морозяне свіже повітря дає чудовий антидепресивний ефект. Від нього в організмі утворюються ендорфіни – природні гормони природних емоцій.

7. Підтримуйте свій організм в зимовий час вітамінами.

Ілюстраційне фото з сайту vitaportal.ru

Підберіть збалансований комплекс, який підходить саме вам або ж порадьтеся з лікарем. Полівітамінні рослини стевія та шипшина (дуже смачний шипшиновий сироп) також можна купити в аптеці.

8. Потрібно закохатися.

Ілюстраційне фото з сайту nastol.com.ua

Ніщо так не піднімає настрій, як амурні переживання, стверджують психологи, особливо жінки-психологи. І в заметіль, і в мороз закоханий мчатиме до своєї обраниці, забувши про погану погоду, і навпаки.

Не вистачає сонця – так ось же вона, моє світило. Загалом, суцільні позитивні емоції. Закохуйтесь, і зимуйте разом. Тільки пам'ятайте, що не можна любити когось набагато більше за себе. Інакше може виникнути невротична закоханість, яка сама спричинить депресію.

Повертаємося до безпосередньої розмови з Софією Дзідзоєвою.

– Що спричиняє післясвяткову депресію?

– Після закінчення свят може виникнути відчуття пустки. Заповніть її діяльністю, яка корисна й приносить задоволення, займіться своїми хобі, про які ви призабули, молитвою, спілкуванням з рідними та друзями, допомогою проблемним людям, добрими та справедливими справами. І, звісно, насолоджуйтеся життям (або просто живіть) ТУТ І ЗАРАЗ. Дуже важливо вирішити для себе: «Я буду щасливий у цей момент».

– Що ще може допомогти при «зимово-новорічній депресії»?

– Окрім вітамінів, якісь серйозніші препарати для лікування депресії може призначити лише лікар на безпосередньому прийомі. Я також рекомендую більше займатися улюбленими справами (приміром, в´язанням) та вдихати пари ароматичних олій цитрусових – лимона, лайму та апельсину.

– Пані Софіє, що б Ви порадили нашим читачам у передсвятковий період?

– Створюйте для себе «позитивно насичений відеоряд». Звичайно, я маю на увазі не лише перегляд «Іронії долі» й святкових телевогників. У житті людина сама має створювати так звані цікаві картинки, котрі розважатимуть та підніматимуть настрій. І ще живіть тут та зараз!

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте