Система опалення приватного будинку: як зробити її ефективною

Більшість власників приватних будинків прагне до повної автономії свого житла.

Власна система отримання питної та побутової води, запасні генератори електрики, окрема каналізація. Але основним елементом комунікацій все ж є повністю автономне опалення.

Це відмінний спосіб економії і фінансів, і природних ресурсів, можливість створити в будинку ідеально підходить для сім`ї клімат. Щоб система однаково добре працювала в будь-який період року, була економічною і при цьому абсолютно безпечною, необхідно виконати точні інженерні розрахунки. Буде потрібно також вибрати тип системи і конкретні пристрої.

Складові системи

Центральним елементом абсолютно будь-якої системи буде опалювальний котел. Зовсім не важливо, що саме потрібно нагрівати, воду або ж повітря, котел необхідний.

Два найпоширеніших типи цього пристрою – газовий і твердопаливний.

Перший відрізняється більш високим ККД, в той час як другий може забезпечити безперервну роботу навіть там, де немає загальної газової магістралі. Зустрічаються також електричні і котли, що працюють на рідкому паливі. У деяких регіонах вони стають єдино можливим рішенням.

Не обійтися в системі опалення без труб і спеціального насоса, який забезпечить потрібну швидкість руху теплоносія.

Також в деяких системах використовуються додаткові теплоносії, які здатні істотно знизити витрату палива за рахунок меншої втрати енергії з часом. У системах опалення приватних будинків також застосовуються розширювальні бачки або повітряні клапани. Їх необхідність може визначити фахівець з проведення точних розрахунків.

Установка опалювальної системи в будинку може бути проведена навіть після його будівництва і внутрішньої обробки. Однак кращим рішенням є установка всіх необхідних комунікацій ще на етапі зведення основних конструкцій, коли є можливість закласти труби там. Де це буде найбільш ефективно.

Щоб збільшити ефективність будь-якої системи, можна включити в неї додаткові пристрої, такі як теплоакумулятори. Вони допоможуть зберегти надлишкове тепло тоді, коли це можливо. А потім стануть додатковим джерелом тепла, який не буде витрачати паливо. Це відмінне рішення для твердопаливних і газових установок, а також для електричної системи, яка працює в умовах двухтарифні розцінок.

Вибір теплоаккумулятора

Буферні ємності - це обов`язковий елемент ефективної системи. Будь-який котел виробляє періодично надлишкове тепло, яке може або піти в повітря, або буде використано в подальшому. Але для цього його потрібно зберегти. Акумулююча ємність, по своїй суті, є величезним термосом з практично нульовими втратами тепла. До переваг конструкції можна віднести:

1. Тривалий період зберігання тепла.

2. Акумуляцію надлишків енергії.

3. Ефективну витрату накопиченого в міру необхідності.

Щоб оцінити всі плюси від установки теплоаккумулятора, потрібно правильно його вибрати. В першу чергу необхідно правильно визначити його обсяг. Він повинен залежати від потужності котла і від того, скільки енергії потрібно на обігрів будинку. В середньому 25 літрів рідини в буфері віддадуть в результаті 1 кВт потужності для обігріву. Але необхідно врахувати і наявність площі для установки, оскільки буфер має значні габарити і вагу.

Також необхідно звернути увагу на функціонал пристрою. Теплоаккумулятор може працювати тільки на систему опалення або ж виконувати роль проточного водонагрівача. У цьому випадку він буде виготовлений з харчових матеріалів, що надалі зводить до мінімуму необхідність фільтрації.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте