Чи стане 2018 рік початком нової кризи ринку житла в Україні?

Останнім часом ситуація на ринку житлової нерухомості в Україні виглядала досить оптимістично. Після тривалої кризи і стрімкого зниження цін на квадратні метри кількість угод купівлі-продажу почала зростати, а вартість житла стабілізувалась.

Аналітики дедалі частіше говорили про активне будівництво – подивіться самі, на порталі за посиланням novostroyki.lun.ua регулярно з’являються нові житлові комплекси у різних регіонах країни. Однак уже сьогодні експерти починають давати не досить оптимістичні прогнози.

Активне будівництво не на користь

Головна проблема, яка існує зараз на ринку нерухомості, полягає у великій кількості пропозицій, які суттєво перевищують реальний попит. Така ситуація сформувалась у результаті активного зведення житлових комплексів із квартирами великої площі.

Тенденції до збільшення площ нового житла були характерні для ринку нерухомості в останні роки. Забудовники прислухались до бажань потенційних покупців і пропонували шикарні апартаменти в новобудовах.

Сьогодні на ринку житла в Україні поступово вимальовується інша картина.

Більшість покупців не має достатньо грошей для купівлі великих квартир, вартість яких є досить високою. Таким чином, зростає попит на квартири-студії, смарт-житло і нерухомість маленької площі.

У забудовників, які готують свої будинки для здачі в експлуатацію, вже немає можливості змінити проекти і запропонувати покупцям менше і, відповідно, дешевше житло. Виникає проблема, коли пропозиції нерухомості на ринку є, однак бажаючих придбати квадратні метри бракує.

Ризики для покупців

Зменшення попиту на великі квартири, відсоток яких у сучасних новобудовах є досить великим, може стати причиною фінансових проблем забудовників. Це перетворюється на ризики для покупців, які вкладають гроші на етапі будівництва житлового комплексу.

У такій ситуації експерти радять більш прискіпливо обирати забудовника, уважно вивчати його репутацію і довіряти лише компаніям, які успішно пережили кризу.

Захистити себе можна також відповідними пунктами в угоді купівлі-продажу житла, вказавши, яким чином вирішуватимуться проблеми у випадку банкрутства забудовника.

Чи стане 2018 рік початком нової кризи на ринку житла – сказати однозначно експерти не можуть. Однак шанси повторення ситуації 2008 року, коли ринок перетворився на «мильний пузир», сьогодні досить високі. Чи справдяться найгірші прогнози аналітиків – побачимо вже найближчим часом.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте