Звіт міського голови Рівного Володимира Хомка: офіційний текст

Джерело
«Четверта влада»

Текст звіту міського голови Рівного Володимира Хомка 6 січня 2012 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Шановні члени територіальної громади міста, шановні присутні!

Відповідно до частини 7, статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» звітую про свою роботу за 2011 рік перед територіальною громадою на нинішній зустрічі.

Відразу зазначу, що ті, хто не мав змоги прийти на цю зустріч, зможуть ознайомитися з текстом звіту, який буде оприлюднений у найближчому номері газети «7 днів» та на головній сторінці офіційного веб-сайту Рівненської міської ради і виконавчого комітету за адресою www.city-adm.rv.ua.

Для початку наведу декілька загальних цифр, які стосуються нашого міста, щоб зрозуміти, де ми є і як та куди рухаємось.

Отже: загальний обсяг доходів бюджету нашого міста сягнув у 2011 році 724,5 млн гривень при плані 710 млн гривень. Таким чином, бюджет цього року виконано на 102,1%. При тому, що у минулому році бюджет становив 604,1 (приріст 19,9%), а у 2009 році – 519, що у 1,4 разу менше від нинішнього.

Власні доходи загального фонду становили 339,3 млн гривень (виконання 100%), а бюджет розвитку сягнув 30,8 млн гривень при плані 27,5 млн гривень (виконання 112%).

Я прекрасно розумію умовність наведених цифр та відчуваю ті проблеми, які турбують простих громадян, але все ж, погодьтесь, непоганим є те, що у досить важкий рік ми бюджет не тільки виконали, але й перевиконали.

Аналізуючи стан речей у цій сфері (і я думаю зі мною погодиться більшість), хочу сказати, що бюджет територіальної громади міста прямо залежить від розвитку економіки у місті. І тут мушу навести декілька ключових цифр (з огляду на те, що за рік є не всі дані, наведу проміжні показники):

  • реалізовано промислової продукції, виробленої в місті, на суму 4,05 млрд гривень, що на 29,2% більше, ніж у відповідному торішньому періоді. До речі, питома вага міста в обласному обсязі виробництва становить 37,3%;
  • середньомісячна зарплата у місті на цей час становить 2207 гривень, що на 13% більше, ніж в 2010 році.

Кошти, які місто отримало з різних джерел, були витрачені таким чином:

  • освіта: 217,3 млн гривень (ріст 111,4%);
  • охорона здоров’я: 128,3 млн гривень (ріст 103,0%);
  • житлово-комунальне господарство: 61,7 млн гривень (ріст 115,6%);
  • фізкультура і спорт: 8,6 млн гривень (ріст 122,5%);
  • соцзахист: 192,9 млн гривень (ріст 121,0%).

Я навів макропоказники, хоча розумію, що всіх цікавить, що конкретно зроблено в тих сферах, які стосуються кожного. Тому далі назву конкретні справи за напрямами діяльності.

Управління економіки міста

У результаті проведеної системної організаційної роботи бюджетною сферою міста за 11 місяців 2011 року, в порівнянні з доведеними лімітами, скорочено споживання електроенергії на 89 тис. кВт/год, або 1,5%, теплової енергії – на 1165 Гкал, або 2,7%, та води – на 34,1 тис. м3, або 11,8%. Завдяки цьому зекономлено близько 1,5 млн гривень бюджетних коштів.

На реалізацію заходів Муніципальної програми сталого розвитку виділено 3,6 млн грн.

На сьогодні в рамках цієї програми реалізовано 31 проект: за кошти бюджету та громад ОСББ, ЖБК – 21 проект; за кошти бюджету, ОСББ і ПРООН – 4 проекти, освітянські заклади – 6 проектів; на завершальній стадії реалізації – 6 проектів.

У 2011 році управління економіки міста реалізувало заходи з виконання таких програм:

  • Стратегічний план економічного розвитку м. Рівного;
  • Програма соціально-економічного розвитку міста на 2011-2015 роки;
  • Програма розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2011-2015 роки;
  • Програма енергозбереження та енергоефективності на 2011-2015 роки;
  • Муніципальна програма врядування та сталого розвитку;
  • Програма розвитку малого під¬приємництва на 2009-2013 роки.

Освіта

Хоча тут залишається чимало проблем, все ж в окремих аспектах нам вдалося досягти позитивних зрушень.Так, за умови постійного збільшення кількості дітей молодшого віку виникла необхідність у розширенні і розвитку мережі дошкільних навчальних закладів.

Задля вирішення цієї проблеми у листопаді минулого року управління освіти Рівненського міськвиконкому розробило відповідну п’ятирічну програму, яка передбачає організацію додаткових груп у дитячих садках міста, реорганізацію існуючих та відкриття раніше закритих дошкільних навчальних закладів.

Так, уже в грудні 2011 року в дошкільних навчальних закладах Рівного відкрито 4 додаткові групи. Проведена робота дала можливість охопити дошкільними закладами 76% дітей відповідного віку.

При формуванні бюджету на 2012 рік нам вдалося віднайти кошти для продовження роботи з удосконалення мережі дошкільних закладів.

З великими фінансовими і організаційними труднощами у 2011 році все ж вдалося завершити будівництво ЗОШ №14. Для довідки скажу, що її спорудження розпочали ще у 2002 році і до 2009-го роботи там майже не проводились.

Тепер же цей довгобуд перетворено на надсучасну школу, обладнану новітніми комп’ютерними класами та власною телестудією, що дозволить учням засвоювати необхідні знання під час відеоуроків. Усього будівництво школи коштувало 32 млн гривень, з яких місто виділило з власного бюджету понад 14 млн гривень.

Що стосується новітніх технологій у школах Рівного, то загалом за кошти місцевого і державного бюджету в 2011 році було придбано 6 комп’ютерних класів і 4 мобільні інтерактивні навчальні комплекти загальною вартістю понад півмільйона гривень.

Чи не вперше за останні 10 років було придбано обладнання для кабінетів хімії та фізики.

Закуповувались нові шкільні меблі і спортивний інвентар. Робиться все необхідне, аби завдяки отриманим знанням школярі Рівного могли гідно конкурувати з вихованцями найпрестижніших навчальних закладів України.

Зокрема, з жовтня в Рівному розпочали роботу 5 опорних шкіл, в яких учні 7-9 класів мають можливість безкоштовно відвідувати факультативні заняття, поглиблювати свої знання з предметів природничо-математичного циклу.

Створено 15 базових шкіл, де навчаються школярі, які уже здобували перемоги на міських чи обласних олімпіадах.

З метою розвитку позашкільної освіти і формування здорового способу життя на базі 19-ти шкіл створено так звані «Дозвіллєві центри» для безплатних спортивних занять дітей та їхніх батьків.

Для оздоровлення обдарованих дітей та дітей пільгових категорій торік придбано 105 путівок у дитячий санаторно-оздоровчий комплекс «Електронік-Рівне» на суму 200 тисяч гривень.

Окремо хочеться відзначити проект ДНЗ № 55 «Здорова дитина – щаслива родина», який став переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Завдяки цьому вдалося провести реконструкцію внутрішніх тепломереж та здійснити заміну вікон на суму близько одного мільйона гривень.

Щодо коштів міського бюджету, які були виділені на ремонт і реконструкцію закладів освіти (тобто на ремонти дахів, фасадів, систем тепло-, водопостачання тощо), то в 2011 році ця сума сягнула двох мільйонів восьмисот тисяч гривень.

Не обійшлося і без недоліків

Зокрема, при проведенні конкурсних закупівель харчових продуктів для закладів освіти.

На щастя, завдяки своєчасним заходам фінансових утрат вдалося уникнути, кошти повернуто, скориговано склад комітету з конкурсних закупівель управління освіти, а самі закупівлі відтепер здійснюються публічно в присутності представників засобів масової інформації.

Я переконаний, що це дозволить уникнути таких проблем у подальшому.

Охорона здоров’я

Серед показників здоров’я, що мають тенденцію до зменшення, – рівень травматизму серед дорослих та дітей, зменшення відсотка виявлених занедбаних форм раку, зменшення кількості дітей, які померли до 17 років.

Завдяки використанню економічно виважених методів лікування в лікувально-профілактичних закладах збільшилась кількість осіб, яких проліковано в умовах денного стаціонару та в стаціонарах на дому.

Виконано план профоглядів дітей до 14 років та підлітків 15-17 років. Поліпшена диспансерна та профілактична робота серед населення з серцево-судинною патологією.

Це дозволило знизити відсоток померлих від серцево-судинних захворювань і знизити показник смертності від інфаркту міокарда та судинних захворювань.

У центральній міській лікарні широко застосовуються сучасні методи діагностики та лікування, серед них – методи коронарографії (224) та стентування (104). У відділенні аритмології в 2011 році встановлено 33 кардіостимулятори, з них 10 – двокамерних.

Збільшився обсяг діагностично-лікувальних маніпуляцій, що проведені в ході кардіоінвазивних втручань.

Ефективно використовується ліжковий фонд. Протягом року зменшився середній показник перебування на ліжку, що дало можливість збільшити кількість пролікованих хворих.

У центральній міській лікарні зменшився показник летальності. Показник летальності від інфаркту міокарда у нас – один з найнижчих в Україні.

У клініко-діагностичних лабораторіях міста збільшилась кількість проведених лабораторних досліджень на 100 відвідувань.

Розпочала роботу цитологічна лабораторія в пологовому будинку. В умовах клініко-діагностичної лабораторії центральної міської лікарні пройшли профілактичні бактеріологічні обстеження працівники шкільних та дошкільних закладів освіти. Це дало можливість місту зекономити 74 тисяч гривень.

Попри фінансові труднощі торік вдалося збільшити фінансування медичної галузі міста з розрахунку на одного мешканця. Якщо у 2010 році це було 469,75 гривні, то у 2011-му цей показник становив 540 гривень.

У порівнянні з попереднім роком збільшилась кількість коштів на забезпечення медикаментами в умовах амбулаторно-поліклінічного лікування пільгових верств населення (в тому числі на пільгове зубопротезування).

У галузі культури Рівного

Діють 2 дитячі музичні школи, дитяча художня школа, де навчається 2236 учнів.

Функціонують також три заклади клубного типу, діє 11 бібліотек, 5 інтернет-центрів, зоопарк загальнодержавного значення та міське об’єднання парків культури і відпочинку. Минулий рік для цих закладів видався вкрай непростим.

Але нам все ж вдалося гідно профінансувати цю галузь. А це майже 22 мільйони гривень.

Частину цих коштів було спрямовано на надання пільг в оплаті за навчання у школах естетичного виховання дітей з малозабезпечених, багатодітних, неповних сімей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Таким чином, у художній та музичних школах мають змогу безоплатно навчатися більше ніж 400 учнів.

Рівне приймає у себе низку унікальних фестивалів, різножанрових конкурсів та культурологічних заходів.

Особливо запам’ятались рівнянам міжнародний джазовий фестиваль «Art Jazz Cooperation», VІ міжнародний салон художньої фотографії «Фотовернісаж на Покрову», другий всеукраїнський дитячо-юнацький конкурс української музики «Бурштинові нотки», в якому, до речі, взяли участь 550 учасників зі всієї України, та традиційний фестиваль зі спортивно-бальних танців «Різдвяний бал-2011».

Варто згадати і про підтримку книговидання місцевих авторів та популяризації української книги.  Торік для реалізації програми було використано 50 тисяч гривень.

У галузі житлово-комунального господарства також вдалося досягти певного поступу

Зокрема, у 2011 році завдяки підтримці обласної державної адміністрації і фаховому перерозподілу власних коштів вдалося значно поліпшити стан доріг міста.

Так, сумарно на капітальний ремонт автошляхів Рівного було спрямовано понад 16756 тисяч гривень.

Завдяки цьому вдалося покращити якість дорожнього полотна на вулицях Київській, Білій, Черняка, Наливайка, Олени Теліги, Набережній, Іжакевича, Скляренка, Мельника, а також на ділянці вулиці Соборної (від вул. Дорошенка до вул. Коцюбинського) та частини вулиці Чорновола з облаштуванням там зупинок громадського транспорту.

Окрім того поточний та ямковий ремонт доріг виконано на 139 вулицях міста загальною площею 42,5 тисячі м2, а це ще понад 4,3 мільйона гривень.

Не залишилась поза нашою увагою і проблема безпеки дорожнього руху. Так, у 2011 році в Рівному було встановлено 236 дорожніх знаків, нанесено тисячі метрів дорожньої розмітки, встановлено два нові світлофори, а 80 вже існуючих світлофорів обладнані звуковими системами.

Приділялась увага озелененню міста і благоустрою територій. На це з міського бюджету було виділено понад 8 млн гривень.

Ще майже 9 млн гривень було скеровано на капітальний ремонт житлового фонду.

Тривала робота з ремонту покрівель, у тому числі із застосуванням технології мембранного покриття, що дає можливість продовження експлуатації покрівлі до 50 років.

Ремонтувались ліфти та під’їзди, відновлювалась цілісність стиків великопанельних житлових будинків, на прибудинкових територіях встановлювались дитячі майданчики. Ідучи назустріч побажанням мешканців, комунальники облаштували в місті 23 нові ігрові дитячі майданчики.

У тепловому господарстві було зроблено ставку на підвищення надійності мереж та реалізацію енергоефективних проектів. Так, було встановлене теплогенеруюче обладнання для спалювання щепи у реконструйованих котельнях на вулиці Курчатова і Поліській.

У котельні на вул. Макарова, 41 був змонтований сучасний когенераційний модуль, а до ТЕЦ на вулиці Князя Володимира було підключено додаткову кількість споживачів із центральної частини міста.

Це, без сумніву, дозволить збільшити надій¬ність та ефективність подачі тепла і гарячої води мешканцям Рівного.

Особливо хочу відзначити роботи з прокладання тепломережі до будинку на вулиці Ніла Хасевича, 27, який тривалий час був без тепла. Тепер таких проблем у мешканців будинку не виникатиме.

На жаль, багато чого в галузі житлово-комунального господарства ще не зроблено.

Для цього є чимало як суб’єктивних, так і об’єктивних причин. Зокрема, значну частину задуманого не вдалося втілити через суперечності норм Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», які не дозволили вчасно розпочати ремонт, реконструкцію та будівництво низки об’єктів, що цього потребували.

Та й ремонт доріг відбувався за, м’яко кажучи, несприятливих погодних умов, адже кошти субвенцій державного бюджету надійшли до міста тільки наприкінці року. Причину таких прорахунків з боку столичних органів влади мені пояснити важко.

Приємно констатувати показники у сфері будівництва. Станом на 31 грудня 2011 року в Рівному введено в експлуатацію 70 055 м2 загальної площі житла, притому що торік ми ввели лише 48 200 м2 житла.

У галузі транспорту і зв’язку доповідаю про таке

Завдяки виваженій позиції відповідних виконавчих структур вдалося забезпечити безперебійну роботу громадського транспорту Рівного. Йдеться про 60 тролейбусів і 350 пасажирських мікроавтобусів, які щоденно і без значних збоїв і ексцесів перевозять понад 230 тисяч пасажирів.

У 2011 році за рахунок міського бюджету було закуплено 4 тролейбуси виробництва Чехії.

Ведеться робота із заміни маломістких на автобуси типу «Богдан» та «Еталон». Це позитивно позначається на скороченні кількості дорожніх заторів у години пік і зменшенні рівня забруднення міського середовища вихлопними газами.

Для зручності пасажирів і задля посилення контролю за дотриманням графіків руху проводиться робота щодо облаштування громадського транспорту приладами GPS. Незабаром такими системами буде облаштовано перші 50 маршрутних таксі нашого міста.

Науковці НУВГП завершили півторарічну розробку чотирьох широкомасштабних проектів, які виконувались на замовлення міста і покликані вдосконалити дорожньо-транспортну мережу Рівного та підвищити безпеку дорожнього руху.

Презентація цих комплексних наукових напрацювань відбулася наприкінці грудня 2011-го. Частина наданих університетом рекомендацій, зокрема щодо облаштування зупинок, вже була реалізована під час реконструкції доріг у центральній частині міста.

Не залишились поза нашою увагою і потреби студентської та учнівської молоді Рівного

Так, 660 тисяч гривень було використано на програму відпочинку та оздоровлення дітей. Йдеться про організацію 28 пришкільних таборів, оздоровлення дітей пільгових категорій у таборах і санаторіях області та України.

У 2011 році відпочинком та оздоровленням охоплено понад 30 відсотків дітей шкільного віку. Близько двох з половиною тисяч дітей із соці¬ально незахищених верств населення активно залучалися впродовж року до занять у 17 підліткових клубах міста.

Частину коштів міського бюджету, а саме 40 тисяч гривень, було спрямовано на підтримку різноманітних ініціатив молодіжних громадських організацій, для чого управління сім’ї, молоді та спорту організувало відповідний конкурс. Переможцями у ньому визнано загалом 8 молодіжних проектів.

Крім того, завдяки цим коштам у 2011 році було організовано низку заходів для молоді міста. Це і молодіжний дебатний турнір «Кубок Демосфена», святкування Дня молоді та Дня студента, загальноміський Рейтинг популярності «Зірка Рівного».

Мабуть, особливо запам’яталися молодим рівнянам загальноміські акції «Весільний коровай» та «Вишитий рекорд», традиційний «Студентський квест», всеміська акція «Зроби зірку на ялинку» і, поза всяким сумнівом, участь команди Рівного у Всеукраїнському телевізійному проекті «Майdaн’s-2».

Він тримав у напрузі все місто майже чотири місяці. Крім того, було започатковано акцію під назвою «День з керманичами міста», що принесла надзвичайно корисний досвід безпосереднього спілкування з молоддю і відтепер стане традиційною.

З року в рік ми намагаємося збільшувати нашу підтримку талановитим і активним студентам.

Так, майже 180 тисяч гривень було спрямовано у 2011 році на виплати студентам вищих навчальних закладів міста стипендій міського голови. Переконаний, що все перелічене має стати потужним стимулом для нових успіхів і здобутків нашої молоді.

Без сумніву, маємо непогані здобутки і у спорті. Під егідою міста відбуваються численні змагання з футболу, волейболу, плавання, кульової стрільби, міні-футболу, гирьового спорту, легкої атлетики.

В тому числі й кілька міжнародних турнірів. Серед них: змагання з баскетболу «Дружба», «Кубок Полісся» з гандболу, «Кубок Рівного» з легкої атлетики.

За рішенням Рівненської міської ради постійно надається фінансова допомога громадським організаціям і клубам для проведення спортивно-масових заходів та участі в них.

Серед тих, хто отримав підтримку у 2011 році, баскетбольні клуби «БК-93 та «Сузір’я», міні-футбольний клуб «Рівне», волейбольний клуб «Регіна», гандбольний клуб «Рівне» та інші.

Крім того, намагаємося підтримувати стипендіями провідних спортсменів і тренерів, в тому числі представників центру «Інваспорт». Їм виплачується стипендія, що становить 70% від мінімальної заробітної плати.

Підтримується і розвиток футболу.

Так, у спеціалізованій спортивній школі № 26 успішно функціонують спеціалізовані класи з футболу, регулярно проводяться турніри серії «Шкіряний м’яч» і вже традиційний турнір «Кубок майбутніх чемпіонів».

Це, без сумніву, наймасштабніший турнір для учнів молодших класів у нашому місті, до участі в якому регулярно запрошуються знані футбольні зірки київського «Динамо» та збірної України.

Хоча для нас не зовсім приємною була необхідність припинення функціонування команди «Верес», але погодьтеся: фінансувати команду, яка програє всі матчі, нема сенсу.

Щоб переформатувати склад команди, необхідно 3-5 млн гривень щороку. Ці кошти може виділити в сьогоднішніх умовах лише потужний спонсор. Повірте, міський бюджет наразі не може профінансувати цю команду, а переговори зі спонсором зайшли в глухий кут.

Однак справа не безнадійна. Ми далі ведемо переговори і робимо все можливе, щоб сформувати футбольну команду, яка гідно представлятиме наше місто в змаганнях.

Задля забезпечення можливості мешканців Рівного займатися фізкультурою та оздоровленням у місті в 2011 році було затверджено програму «Спортивний майданчик», розраховану на 2011-2014 роки.

В ході її реалізації заплановано провести ремонт 28 спортмайданчиків за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення.

Відтепер вони будуть на балансі профільного управління з оформленням права на землю, що гарантує їх збереження в майбутньому.

Так, у рамках цієї програми вже в 2011 році проведено капітальний ремонт майданчиків у парку культури та відпочинку ім. Т.Г.Шевченка (футбольне поле) і майданчика на вул. А.Мельника, 20-22.

А ще в рамках міської програми підтримки молоді на 2009-2015 роки в районі стадіону «Авангард» проведено будівництво та оснащення майданчика (скейт-парку), який, сподіваюся, стане одним з найулюбленіших місць для активного проведення дозвілля молоді.

Що стосується соціального захисту та соціальної підтримки ветеранів, людей похилого віку та інвалідів

Хочу відзначити, що у Рівному в 2011 році було збільшено видатки на виконання заходів програм «Ветеран» та «Соціальна підтримка інвалідів».

Для їх реалізації в 2011 році було виділено більш як 1 мільйон 250 тисяч гривень.

За рахунок цих коштів в 2011 році підвищено розмір щомісячних виплат деяким категоріям ветеранів, зокрема учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни, інвалідам-«афганцям» та вдовам загиблих у Афганістані, а також довгожителям міста.

Загальна сума цих виплат збільшена у порівнянні з 2010 роком майже на 60 тисяч гривень.

Окрім того, збільшено на 35 тисяч гривень видатки на підтримку статутної діяльності громадських організацій ветеранів та інвалідів і на 15 тисяч гривень фінансування діяльності служби перевезень інвалідів «Інватаксі». Загалом на функціонування такої служби перевезень було витрачено 69 тисяч гривень.

Організовано низку зустрічей та круглих столів за участі представників громадських організацій міста.

Постійно вдосконалюється модель надання соціальної допомоги та субсидій. Прийом громадян у створеній приймальні здійснюється без перерви на обід.

Пункти прийому документів на призначення субсидій діють щоденно у всіх ЖКП міста.

Окрім того, управління праці та соціального захисту населення створило телефонну «гарячу лінію» для звернень громадян. За бажанням заявників можливий запис на прийом по телефону. Здійснюються виїздні прийоми громадян.

Що стосується заборгованості з виплати заробітної плати, то завдяки постійній роботі з підприємствами-боржниками загальна сума заборгованості у 2011 році, порівняно з попереднім, зменшилась у чотири рази.

Якщо у 2010 році ця сума становила понад 4 мільйони 700 тисяч гривень, то станом на сьогодні це трохи більш як мільйон двісті тисяч гривень.

Такими є основні здобутки і проблеми 2011 року за пріоритетними напрямами роботи виконавчих органів міста.

Прекрасно розумію, що попри зроблене проблем залишилось чимало. Однак з огляду на ті ресурси, що ми мали у своєму розпорядженні, думаю, спрацювали на тверду четвірку.

Адже, незважаючи на кризу, в місті без серйозних збоїв працювала вся інфраструктура. Та й, на щастя, не було значних соціальних збурень.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте