Як руйнується міф Луценка і Авакова про затримання «бурштинової мафії»

Обвинувачений екс-прокурор Вадим Топольський у однокімнатній квартирі в Костополі розповів подробиці справи, яку йому «шиють»
Джерело
«Четверта влада»

Рік тому у Рівному затримали заступника прокурора області та полковника СБУ, потім екс-міліціонерів та Сарненського прокурора. Попри те, що так званою справою «бурштинової мафії» пишалися і хизувалися усі учасники вже вийшли з СІЗО на волю.

Чому оголошений генпрокурором Луценком розгром бурштинової мафії не такий уже й розгром – у сюжеті «Слідство.Інфо».

Костопіль, 40 хвилин автомобілем від Рівного. Тут в одній з дев’ятиповерхівок живе підозрюваний у справі  «бурштинової мафіїї». Після 9 місяців за гратами однокімнатна квартира колишнього сарненського прокурора Вадима Топольського – привід довести журналістам, що з нього кепський мафіозі.

Тут він живе з дружиною і двома дітьми. Після звільнення під заставу у 688 тисяч гривень готовий приймати у себе гостей із камерами.

Кадр з відео із застриманням Вадима Топольського

Відео, як 12 вересня 2016 року затриманого Топольського у кайданках вели до автомобіля спецпризначенців першим оприлюднив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Сарны, Ровенской области... сегодня… Судьба «бурштынового» прокурора района…» – писав у своєму фейсбуці Арсен Аваков

Від гучної фейсбук-заяви не втримався і генпрокурор Юрій Луценко.

«Сарненський прокурор зустрів гостей з Києва, показав, чим багатий і разом з друзями поїхав у наручниках в казенний дім.» – писав про Вадима Топольського генпрокурор Юрій Луценко

Навіть головний військовий прокурор Анатолій Матіос коментував гучне затримання:

– Законним шляхом була отримана бухгалтерія цих, ну рабовласників, які людей Полісся як кріпаків використовували для підпитки свого корупційного доходу, – каже Анатолій Матіос в одному з інтерв`ю.

Кадр з відео затримання на той момент заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика

Минулого року за гратами опинився заступник прокурора рівненької області Андрій Боровик, за ним – підполковник СБУ Вадим Федорук. Їх звинуватили в організації злочинного угрупування з нелегального видобутку та збуту бурштину.

Сотні обшуків і десятки затримань правоохронців, бурштинових бригадирів і звичайних копачів

І лише через два місяці черга дійшла і до Вадима Топольського. Йому інкримінують вимагання і отримання хабара, крадіжку автомобіля та перевищення службових повноважень.

– Тобто відношення до бурштинової мафії мені зовсім ніякого не інкримінують. А всі правоохорнні органи, тобто ті, хто там піарився, всі сказали, що «затримали бурштинового прокурора і він має відношення до кришування бурштину», – каже Вадим Топольський.

Це Олевськ. Промислова зона на околицях райцентру. Неподалік від підприємства, що належить місцевому депутату від Радикальної партії підприємцю Віктору Шапорді, – чимало автомобілів.

За відчиненими ворітьми – кипить робота. За місяць до затримання «бурштинових прокурорів», саме тут у червні минулого року, проходив обшук. За версією обвинувачення, саме у Шапорди прокурори Боровик і Топольський вимагали і зрештою отримали хабар.

Побачивши квадрокоптер Віктор Шапорда почав знімати журналістів на телефон

Журналісти «Слідства. Інфо» звернулися до Віктора Шапорди щодо інтерв’ю, він категорично відмовився спілкуватися на камеру, втім на запитання таки відповів.

– Ви ж розумієте, вони приїхали на територію Житомирської області. Це була заказуха. До мене, наприклад. І я не скажу, що в нас все так гладенько, чистенько, тим більше з нашим цим місцевим сегментом, – розповідає Віктор Шапорда.

– Ну тут же скупка була правильно? – запитує журналіст.

– Тута не важно шо було. Тут є тєріторія… – каже Віктор Шапорда.

Деталі з обшуку згадує Вадим Топольський:

– На територію цього складу зайшов хлопчик років дванадцяти, – розповідає Топольський, – і в нього в прозорому пакетику знаходився бурштин. Грам сто може до двісті було. Ми запитали, а що ти прийшов, що ти маєш тут робить? А він каже, я прийшов здавати бурштин, бо я знаю, що тут приймають бурштин.

Під часу обшуку на складі в Шапорди знайшли 22 кілограми бурштину і на додачу – гранату Ф1 у салоні його Лендкрузера.

– Мені гранату підкинули в Тойоту, [гранату] яку я ніколи не бачив в житті. В мене зброї взагалі немає, – запевняє Шапорда.

На його ж автомобілі та у супроводі учасників обшуку Віктора Шапорду повезли давати пояснення. Утім дорогою на автомобільній заправці автівки прокурорів наздогнали родичі підприємця, які подумали, що це викрадення. Зав’язався конфлікт.

– Дивлюся, що одного працівника СБУ особи близько 4-5 чоловік взяли в круг і наносять йому тілесні ушкодження, – згадує Топольський.

– Він намагається від них відбиватися, але у зв’язку з тим, що їх більше, він не міг це зробить. […] Коли ми вже підбігли ближче, я вже побачив, що він весь в крові, в нього з обличчя текла кров, ці люди розбіглися, посідали в свої автомобілі.

Через тиждень після інциденту Віктор Шапорда написав заяву про власне викрадення.

«Службові особи прокуратури Рівненської області внаслідок злочинної самовпевненості та безкарності здійснили викрадення людини…» – йшлося в заяві.

– Аналізуючи, то слава богу, що всі за мною полетіли. Ніхто ж не знав куда мене повезли, – розповідає Шапорда.

– А ви нікому не казали? – запитує журналіст.

– Ось тут всі стояли, вони кинули мене в машину і всі колоною вилетіли, – Шапорда.

– І ви нікому нічого? – журналіст.

– Ну а як я міг сказать, в мене ні телефона – нічого, – каже Віктор Шапорда.

Місяць по тому, вже після затримання Боровика, в одному з кабінетів військової прокуратури Шапорда розповів слідчим, як «бурштинові  прокурори» вимагали хабаря.

Нібито за те, щоб його родичів підозрюваних у побитті працівника СБУ не притягнули до відповідальні. Зі слів підприємця, підкуп обійшовся йому у 40 тисяч доларів.

– Але ви ж хлопці понімаєте, тут вже мусиш або… Тим більше в нас чотири справи на пацанів було. Я думаю система проста: якби їх не прикрили, вони ще з нас би крові такої попили, хлопці, – каже Шапорда.

«Справами» підприємець називає кримінальне провадження проти підозрюваних у побитті працівника СБУ на заправці після обшуку. Спочатку їх так і не відпустили. Втім, після того, як Боровик і Топольський потрапили за грати ті, кому загрожувало покарання за напад на правоохоронця стали свідками.

– Ну але їх затримали по ділу чи не по ділу? Вони ж побили СБУшника, – запитує журналіст.

– СБУшника вони не побили. Є на сьогоднішній день вже перекваліфікована справа в Рівненській воєнній прокуратурі є людина, яка прийшла з явкою і сказала, шо «це я ударив», – каже Шапорда.

– Одна людина? – запитує журналіст.

– Да, – каже Віктор Шапорда.

Тепер гучне затримання бурштинового прокурора Топольського матиме продовження в суді. У те, що екс-прокурора притягнуть до відповідальності Шапорда сумнівається.

– Ну але ж ви понімаєте, я вже зараз розумію фактажу по Боровику нема по грошам, по Топольському – нема, – каже Віктор Шапорда.

– Те, що вони там були в долі – звичайно. Ну фактажу по цих двох людях нема і абсолютно знаю, що… ну я вже це розумію. Але прокуратура теж робить свою роботу. Вони накидали да, тоді цей епізод наш їх, звичайно, і втопив. Що там казати, бо їх посадив в СІЗО.

Вадим Топольський переконаний, що не провів би 9 місяців за гратами, якби свідчив проти свого керівника.

– Там і допитували і погрожували мені різними способами, що «давай такі покази, які нам необхідні», – розповідає Топольський. – І що «кажи що все те організовував Боровик, самий старший там був Боровик». Тобто їх більше цікавив Боровик, ніж інші учасники.

Журналісти запитували у генпрокурора Юрія Луценка яким боком Топольський до бурштинової мафії під час останнього візиту у Рівне. Щоправда ще до пред`явлення обвинувачення. За його словами Топольський таки був частиною злочинної організації:

– Яким чином він відносився до бурштинової мафії? – журналістка.

– Як тільки буде оприлюднене обвинувачення ви все це побачите. Він був частиною злочинної організації. Стаття 28 це показує, це група осіб. Стаття 28 це коли якась особа вступає у змову з групою осіб.

Відповідно саме Топольський, за версією слідства, і це вписано в обвинувальному акті, вчиняв дії в складі групи осіб з перевищенням своїх службових повноважень з отриманням незаконної винагороди від незаконного видобутку бурштину, – відповів генпрокурор Юрій Луценко

Як і Вадим Топольський, Андрій Боровик вийшов 13 червня під заставу у мільйон гривень. Нині він лікується, чекаючи на початок розгляду справи у суді.

Підполковник СБУ Вадим Федорук вийшов у лютому, внісши заставу у 5,2 мільйона гривень.

За інформацією порталу «Судова влада», в березні 2017 року уклали угоди зі слідством екс-правоохоронець Сергій Родзін та інший фігурант Микола Рабешко.

Ще один екс-правоохоронець Анатолій Смолянець отримав вирок, зміст якого – не відомий, оскільки у єдиному реєстрі судових рішень його немає.

Тринадцять затриманих копачів отримали штрафи за незаконне видобування бурштину.

В результаті після численних резонансних затримань, на сьогодні не залишилося жодної особи за гратами. І зовсім не факт, що за грати хтось в результаті потрапить.

– Знаєте, я вам скажу просто. Там, ви ж розумієте, там йде заруба між ними. І всьо. Я думаю. Це таке моє бачення, – каже Віктор Шапорда.

– Між ким? – запитує журналіст.

– Між їхньою тією всією тусовкою мєнтовською, прокурорською, суддійською. То мене не цікавить, я далекий від цього. А просто ми попали отак, – каже Віктор Шапорда.

Тим часом на родовищах Рівненщини робота триває. Заявлений розгром бурштинової мафії залишився хіба що на сторінках соцмереж керівників силових структур.


«Програма і публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Program undertaken with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте