Науковці НУВГП пропонують розширити в Рівному дороги та замінити світлофори

Джерело
сайт НУВГП

У 2009 році рішенням Рівненської міської ради була затверджена "Програма підвищення безпеки дорожнього руху в місті Рівне". Вона передбачає здійснення комплексу організаційних заходів та проектів, які дозволяють знизити аварійність на дорогах міста та вбережуть людей від можливих травм у дорожньо-транспортних пригодах.

Чотири проекти, включені до програми, розробляли викладачі Національного університету водного господарства та природокористування. Досліджуючи можливості вдосконалення вулично-дорожньої мережі міста, вони зробили висновки, що на багатьох вулицях Рівного можна розширити дорогу аби зробити двосторонній чи чотириполосний рух.

Також зверталася увага на якість роботи технічних засобів регулювання руху: про світлофори та контролери, які забезпечують систему автоматичного координованого управління. На жаль, у нашому місті ситуація з цими технічними засобами не найкраща.

Іван Гонгало, старший викладач кафедри міського будівництва і господарства НУВГП:

- 90 % світлофорних об’єктів не відповідають вимогам інтенсивності, а також на деяких ділянках потрібно вводити нові світлофорні об’єкти.

За словами науковця Івана Гонгало, нові світлофори будуть, проте за рік місто може дозволити собі встановити лише один-два світлофори, адже найдешевше таке обладнання коштує від трьохсот до п´ятисот тисяч гривень.

Згадали проектанти і про варіанти вдосконалення маршрутної мережі пасажирського транспорту. Зокрема, науковий керівник Євген Тхорук, який досліджував це питання, розповів, що 21 шлях маршрутних таксі, із 35 існуючих пролягає через центр міста.

Євген Тхорук, кандидат технічних наук:

- Це підвищує інтенсивність руху, збільшує кількість транспортних засобів, спричиняє негативну ситуацію, яка стосується безпеки руху, збільшує кількість викидів шкідливих газів і погіршує якість обслуговування населення.

Також запропонували створити нові зупинки та на деяких вже існуючих, відокремити прибуття тролейбусів від зупинок маршруток. Позитивний результат приніс не так давно побудований автовокзал "Чайка". У планах і нічні автобуси, які курсуватимуть від житлових масивів до залізничного та автовокзалів.

Приділили увагу і парковкам, яких у місті катастрофічно не вистачає. Адже чисельність власників автівок невпинно зростає. Насамперед, їх потребує мікрорайон Північний, адже там проживає найбільша кількість людей.

Міський голова Рівного Володимир Хомко запевнив науковців, що ця програма не тільки має право на існування, а й найближчим часом буде втілена у життя.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- Ми на основі ваших рекомендацій створимо свої тематично-стратегічні плани із включенням в програму фінансування і бюджету. Ця програма перманентно буде продовжуватися довгі роки і ми будемо користуватися наслідками її розробки.

Науковці сподіваються, що ще не однією власною розробкою зможуть допомогти місту і його мешканцям. Вони запевнили, що впровадження цієї програми полегшить життя власникам автомобілів, зможе знизити аварійність на дорогах, а відтак і зберегти людські життя.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте