Ганна Чайка сидить в одній камері з жінкою, яка продавала власну дитину

Джерело
«Четверта влада»

Фігурантка однієї з найрезонансніших для Рівного медичних кримінальних справ – Ганна Чайка – досі перебуває у слідчому ізоляторі Рівного.

Вона наполягає, що грошей за працевлаштування у мешканки Радивилова не вимагала. Мовляв, потерпіла сама запропонувала їй винагороду за посаду акушерки.

Однак, як зазначив прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк, слова Ганни Чайки повністю спростовуються доказами.

У такий спосіб Ганна Чайка хоче добитися перекваліфікації злочину з частини 3-ї ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабара в особливо великому, розмірі поєднане з вимаганням) на ч. 2-у цієї ж статті – одержання хабара у великому розмірі без вимагання.

А це, каже Василь Присяжнюк, дещо легший злочин, що, відповідно, дасть їй підстави вимагати більш м’яке покарання.

За словами прокурора Рівненської області, наразі досудове слідство у кримінальній справі з обвинувачення головного лікаря рівненського пологового будинку №2 Ганни Чайки завершено. Матеріали справи з обвинувальним висновком 6 січня 2012 року скеровано до суду для розгляду по суті.

Як каже Василь Присяжнюк, обвинуваченій інкримінується лише один епізод – вимагання і одержання хабара у сумі 1,5 тисячі євро. Щодо чуток, що нібито в кабінеті лікарки під час обшуку знайшли ще кілька конвертів з грошима, то прокурор області їх спростував.

З його слів, вину свою Ганна Чайка визнає частково, відкидаючи факт вимагання.

Щодо отримання реального покарання у вигляді позбавлення волі, Василь Присяжнюк запевняє, що у справі достатньо доказів вини Ганни Чайки. А щодо можливої амністії, умовного покарання чи відстрочки (як це дуже часто буває саме у лікарських справах, -– авт. ), то пан прокурор запевнив, що амністія у даному разі неможлива, бо злочин особливо тяжкий.

– А відстрочка, чи умовне… Не думаю. Хоча все залежить від суду, – зазначив Василь Присяжнюк.

Він також розповів про умови, в яких утримується обвинувачена. Назвав навіть номер камери – 31. Разом з Ганною Чайкою у камері розміром 9,2 квадратного метра перебувають ще двоє жінок.

Одна з них – фігурантка ще однієї резонансної справи громадянка Коваль – торік засуджена судом першої інстанції (наразі прокуратура оскаржує м’який, на її погляд, вирок, -– авт.) за продаж власної дитини.

Як твердить Василь Присяжнюк, умови утримання в Рівненському СІЗО відповідають усім європейським нормам: годують добре, на прогулянку виводять регулярно, речі першої необхідності можна отримати у передачі.

Ганні Чайці було навіть дозволено побачення з близькими, що у період слідства, як правило, не дозволяється.

Принаймні, зі слів пана прокурора, скарг на умови утримання від Ганни Чайки не надходило.

Щоправда, її адвокат і родичі намагалися оскаржити міру запобіжного заходу й замінити тримання під вартою на підписку про невиїзд, однак, каже Василь Присяжнюк, характер даного злочину не дає підстав для такої заміни.

Наразі судове слухання у справі ще не призначено.

А тим часом, як зазначив Василь Присяжнюк, медичні посадовці Рівненщини нехай начуваються – не виключено, що невдовзі з’являться ще подібні лікарські справи.

– Над цим зараз працюємо, – підсумував прокурор.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте