Депутати Рівнеради засекретили своє голосування від рівнян: список «героїв», коментар юриста

Голова постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, розвитку місцевого самоврядування Олександр Чубай (пройшов у раду від політсили Всеукраїнський політичний союз з Володимиром Хомком) пояснив журналістам, як тепер закриватимуть результати волевиявлення депутатів
Джерело
Усі фото ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ

25 липня під час скандальної сесії Рівнеради депутати внесли зміни до регламенту, якими затвердили основний спосіб голосування – закритий. Це означає, що жоден виборець не знатиме як і за що голосує його депутат.

Якщо ваш депутат голосуватиме за дерибан землі чи за отримання вигоди для його бізнесу – ви цього не знатимете.

Голосування на цій сесії здійснювалося, з подачі свободівців і при підтримці необхідної кількості депутатів, саме в поіменному режимі. Сьогодні прес-секретар рівненської «Свободи» Вікторя Мамотюк оприлюднила результати цього поіменного голосування у Фейсбук-групі «Рівненщина політична».

Ось список із 31 депутата, які бояться, що їхні виборці та люди, які на них можуть впливати, знатимуть як вони голосують (ці депутати підтримали зміни в регламент, які закріпили основне голосування – непоіменне):

Власне такий  порядок,  за якого основним способом голосування було непоіменне голосування, існував і раніше, до впровадження електронної системи «Рада». Вчора ж такий спосіб приховування результатів волевиявлення депутатів від виборців затвердили у регламенті. Тож надалі, як і раніше, щоб перейти у режим відкритого поіменного голосування, необхідно, щоб за це проголосувала третина присутніх депутатів.

– Сьогодні відбулася найбільша ганьба у сфері закритості депутатської роботи, – обурюється депутат обласної ради, «свободівець» Олексій Бучинський, який був присутній на сесії міської ради.

– Зміни, які підготувала «Партія регіонів» і внесла через [голову постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, розвитку місцевого самоврядування Олександра] Чубая, свого представника у раді (Олександр Чубай належить до партії «Всеукраїнський патріотичний союз» – авт.), вони були ухвалені в тому числі так званою опозиційною силою «Батьківщиною».

Депутат обласної ради, «свободівець» Олексій Бучинський під час сесії через те, що йому не давали слова перед голосуванням за зміни до регламенту, висмикнув з розетки шнур, без якого система "Рада" не працювала. Після цього нагадав усім депутатам, що сьогодні голосування здійснюється таки у поіменному режимі, тож прізвища усіх, хто хоче приховати результати свого голосування від громади, будуть відомі

– Під час обговорення на комісії цього питання, багато депутатів виступили проти відкритого поіменного голосування як основного, бо їм потім погрожують, коли дізнаються як вони голосували, – пояснює Олександр Чубай рішення комісії.

Олександр Чубай намалював для журналістів таку схему, пояснюючи як, згідно регламенту, може відбуватися голосування під час сесії

Як наразі відомо, ніхто з депутатів не звертався в правоохоронні органи стосовно погроз через здійснення ними депутатської діяльності.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулась до юриста, щоб почути коментар з приводу страху депутатів перед погрозами та про те, як законодавство захищає депутатів.

– Нехай тоді складають депутатський мандат, якщо вони не можуть відкрито виконувати своїх повноважень, – каже медіа-юрист Олександр Бурмаганін. – Вони працюють в представницькому органі, їхня діяльність має бути у всіх на виду. Хоча в Законі «Про місцеве самоврядування» немає зобов’язання сесії місцевих рад проводити у відкритому поіменному режимі. Однак місцеві ради, які, за прикладом Верховної Ради, основним голосуванням роблять відкрите поіменне, таким чином проявляють свою більшу відкритість і демократичність.

– Згідно Кримінального Кодексу, існує окрема відповідальність за посягання на життя чи майно депутата. І вони в цьому плані мають більший імунітет, ніж пересічні громадяни. Ця норма закону має вищу силу, ніж посягання на життя пересічних громадян, – каже Олександр Бурмагін.

Під час сесії депутат міської ради, «свободівець» Павло Шамшин пропонував внести зміни у цей проект рішення таким чином, щоб основним способом голосування було відкрите поіменне.

Павло Шамшин

– Ми пропонували таким чином: якщо депутати хочуть закрите голосування, будь ласка, третиною присутніх підтримайте це прохання, – пояснює Олексій Бучинський. – Вони ж зробили основне голосування закрите. Комісія напрацювала такі зміни, а їх підтримала наша «Батьківщина».

Серед депутатів міської ради, окрім «свободівців», на необхідності поіменного голосування наполягає також екс-свободівець Олександр Лащук, а також двоє представників «Батьківщини»: власний кореспондент телеканалу «1+1» на Рівненщині Олександр Курсик та Олександр Нестерук. Однак їхня позиція не знаходить підтримки у більшості фракції «Батьківщини».

– Але в будь-якому разі на кожній сесії ми будемо ставити питання про перехід у відкрите поіменне голосування, – каже Павло Шамшин.

Матеріали по темі:

Cесії Рівнеради транслюватимуть у прямому ефірі, а поіменне голосування буде уже в травні

Депутати Рівнеради протизаконно приховують від громади поіменні результати свого волевиявлення

Рівнерада оприлюднила результати поіменного голосування депутатів

Системі «Рада» у раді не раді? або Як депутати Рівнеради «кнопкодавами» ставали

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

16 лютого 2021 в 14:59
0
коментарі зі старого сайту
Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

16 лютого 2021 в 14:59
0
коментарі зі старого сайту
Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

16 лютого 2021 в 15:00
0
коментарі зі старого сайту