Скандальна сесія Рівнеради уникла розгляду земельних питань: подробиці (фото)

Народний депутат і новопризначений виконувач обов’язків голови обласної організації ВО «Батьківщина» Микола Кучерук каже, що Батьківщина не голосуватиме за ці земельні ділянки.
Джерело
Усі фото ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ (Антоніна Торбіч)

Демарш у Рівнераді влаштувала фракція ВО «Батьківщина», фактично зірвавши друге пленарне засідання 28-ї сесії міської ради. «Білосердечні» погодилися повернутися до зали після тривалої перерви на перемовини, аж о 16-й годині.

Опозиція – проти опозиції. Під таким девізом минув день 25-го липня, коли мало відбутися друге пленарне засідання 28-ї сесії міської ради.

ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ: Секретар Рівнеради вважає проект виділення ділянок «потрібним людям» під садівництво неадекватним

Натомість під стінами сесійної зали – мітингувальники з прапорами ВО «Свобода» та партії «УДАР» із обвинувальними плакатами на адресу колег по об’єднаній опозиції депутатів від ВО «Батьківщина» у Рівнераді та закликами до них не голосувати за скандальні «садові» ділянки, у залі – аншлаг із «свободівців» і прихильників цієї політсили, у будівлі та довкола – міліція у цивільному, у звичайній формі та спецпризначенці (чого ніколи не було раніше) у повній амуніції.

Вхід до зали – за перепустками, журналісти, як і під час першого засідання, 4-го липня, з боєм беруть місця для ЗМІ.

Оргвідділ міської ради ніяк не сподобиться організувати розсадку запрошених у залі так, щоб вони не займали місця, відведені для журналістів. І це попри обіцянку міського голови Володимира Хомка навести з цим лад.

У повітрі зависло тривожне очікування. Два проекти рішення у порядку денному засідання – про виділення земельних ділянок під садівництво на вулицях Київській, Погоринській, Федіна для 67-ми осіб – спричинили войовничу обстановку. Однак розгорнутися бойовим діям  у повному обсязі так і не судилося, принаймні у цей день.

Одразу після початку засідання слово попросив депутат фракції ВО «Батьківщина» Олександр Курсик, який від імені однопартійців висловив обурення тим, що відбувається під стінами зали та всередині.

Депутат Олександр Курсик оголосив позицію фракції

– Ми не в цирку, і не в драмтеатрі. Ми працюємо для громади. У нас найбільша фракція. Те, що зараз відбувається під стінами міськради і в сесійній залі, мене як журналіста ображає. Я звик отримувати інформацію з трьох джерел, а не оприлюднювати те, що пишуть на парканах чи на плакатах (мається на увазі звинувачення на адресу депутатів від «Батьківщини» у отриманні земельних ділянок на знак позитивного голосування за передачу в оренду «Теплотранссервісу» – авт.).

– Кожен з депутатів готовий відзвітувати перед громадою за те, що він робить (хоча досі публічних звітів за пів каденції усіх депутатів ВО «Батьківщина» немає – ред.). Ми розуміємо, що це вже почалася виборча кампанія 2015 року, вона вже стартувала. А тому наша фракція залишає залу, ми не братимемо участі у сьогоднішньому засіданні.

Дивіться також: Гримнули дверима: депутати від «Батьківщини» залишили сесію Рівнеради

Виступ однопартійця доповнив очільник «білосердечної» фракції Юрій Запорожець.

– Партія влади використовує своїх прибічників і робить все, щоб заплямувати «Батьківщину». Ми не бажаємо перетворювати сесію у майданчик для «піару» деяких політичних сил.

Слова голови найбільшої фракції у Рівнераді потонули у сміхові та вигуках з боку прихильників «Свободи», а «Батьківщина» тим часом дружно залишила сесійну залу.

Відтак, на рядах, де сиділи опозиціонери, залишилися тільки позафракційний і позапартійний колишній член «Батьківщини» Анатолій Чугуєвець, колишній член «Фронту Змін» Тарас Максименко, який не так давно на одній із сесій оголошував про своє приєднання до об’єднаної опозиції «Батьківщина», та діючі «фронтовики» Антон Сачук та Олексій Керницький.

Антон Сачук та та Олексій Керницький залишились

А тим часом до мікрофонів потягнулися охочі виступити з приводу подій, що відбуваються. Щурами, які біжать із потопаючого корабля, назвав фракцію «Батьківщина» у міськраді Рівного депутат обласної ради Олексій Бучинський.

Депутат обласної ради Олексій Бучинський під час мітингу перед сесією

Він зазначив, що вважає сьогоднішні події маленькою перемогою громади міста, яка не дозволила нечесним депутатам розкрасти міську землю. А також запропонував: мовляв, якщо колеги не хочуть працювати, то складаймо мандати і йдемо на вибори.

Він також зазначив, що якщо «Батьківщина» вважає обвинувачення на свою адресу вигаданими, то, чому ж тоді ніхто з них не встане і не скаже, що у скандальних списках на садові ділянки немає їхніх родичів? Запитання залишилося риторичним. Тільки Володимир Хомко раптом зреагував:

– Не дивіться у мою сторону (до «свободівців», – авт.), – моїх там немає родичів.

Заступився за однопартійців народний депутат і новопризначений виконувач обов’язків голови обласної організації ВО «Батьківщина» Микола Кучерук, який закликав колег зі «Свободи» не руйнувати єдність опозиції.

Народний депутат і новопризначений виконувач обов’язків голови обласної організації ВО «Батьківщина» Микола Кучерук

Він також просив не сприймати вихід із зали фракції «Батьківщини» як виклик, а навпаки – як запрошення до діалогу. На що інший нардеп – «свободівець» Олег Осуховський зауважив, що, мовляв, треба було не виходити із зали, а проголосувати проти тих двох скандальних проектів рішень.

Відтак, обмінявшись заявами, деякі з яких були на межі фолу, депутати розійшлися кожен задоволений собою. «Свободівці», що не дозволили «дерибану» землі, «Батьківщина» – що нібито відстояли свою честь, «регіонали»  – подякувавши за «піар» (під час перепалки Володимир Хомко зазначив, що, мовляв, щоб не трапилося, завжди звинувачують Партію регіонів), решта обранців – просто задоволені, що не беруть участі у цьому дійстві.

Депутат міської ради від Партії регіонів, заступник голови Рівненської ОДА Олексій Губанов подякував опозиціонерам за піар. У відповідь йому нардеп-свободівець Олег Осуховський порадив не тішитись, бо у списках на садові ділянки є і його знайомі

Міський голова, оголосивши сесію неправомочною (у залі залишилося 22 депутати з 54-х), зазначив, що вестиме перемовини з головами фракцій, щоб знайти компроміс і провести сесію. Домовитися змогли лише пообіді.

Відтак, на 16-у годину 41 депутат Рівнеради знову в залі. Проте порядок денний «утиснуто» до 10-ти питань, вирішення яких нагальне. Проектів рішень по садових наділах у цьому списку немає.

Володимир Хомко обіцяє утриматися при голосуванні за садові ділянки на наступному засіданні Рівнеради

На запитання журналістів, що буде далі з цими питаннями, міський голова Володимир Хомко зазначив, що вони залишаються у порядку денному 28-ї сесії. А їхню подальшу долю мають вирішити самі депутати на наступному, третьому пленарному засіданні сесії, яке відбудеться ймовірно на початку вересня.

Щодо своєї особистої позиції з питань виділення землі під садівництво, які спричинили скандал, Володимир Хомко сказав, що при голосуванні утримається.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Рівне – це село: міський (сільський?) голова пояснив чому земля під садки

Роздають 67 земельних ділянок у Рівному: подробиці депутатського скандалу

Стало відомо, хто у Рівному вибирає отримувачів земельних ділянок

«Батьківщина» пішла: депутати на сесії Рівнеради 25 липня 2013 – частина 1 (68 фото)

Мер сам «рішає»: депутати на сесії Рівнеради 25 липня 2013 – частина 2 (31 фото)

У «Рівненщині політичній» висміяли депутатів, які хочуть роздати землю під садівництво

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

23 серпня 2021 в 17:51
0
коментарі зі старого сайту