Роздають 67 земельних ділянок у Рівному: подробиці депутатського скандалу

В районі зоопарку рівненські депутати планують надати 20 земельних ділянок «садівникам»

Схоже, головною інтригою другого засідання сесії Рівнеради, що відбудеться у четвер, 25-го липня, буде розгляд двох проектів рішень щодо виділення землі під так звані садові ділянки для 67-ми рівнян.

Ці два питання уже спричинили скандал під час першого пленарного засідання, однак, оскільки до їх розгляду тоді черга так і не дійшла, крапку в цій історії не поставлено.

Нагадаємо, шо йдеться про виділення 20-ти ділянок під індивідуальне садівництво на вулиці Київській неподалік зоопарку та 47-ми ділянок у районі вулиць Погоринська-Федіна, що поблизу басівкутського водоймища (дивіться карту).

Переглянути Роздача землі в Рівному на карті більшого розміру

Власне причиною скандалу стало звинувачення з боку партійців ВО «Свобода» у Рівнераді на адресу депутатів з інших фракцій, а особливо ВО «Батьківщина».

Ті, буцімто, віддали свої голоси за передачу КП РМР «Теплотранссервіс» в оренду приватному «Рівнетеплоенерго» в обмін на безоплатне виділення цих ділянок для себе та для своїх родичів.

Саме безоплатна передача земельних ділянок близьким до влади людям та членам їхніх родин, причому, в обхід земельної черги, і викликала обурення представників опозиції.

З цього приводу перед початком першого сесійного засідання навіть зібрали під стіни Рівнеради гучний пікет. Однак умільці Рівнеради з «гасіння полум’я» переформатували порядок денний так, щоб до цих питань черга тоді не дійшла.

Вочевидь, сподівалися, що до наступного засідання, 25-го липня, хвиля обурення ущухне. Проте заповзяті «свободівці» уже оголосили, що за будь-яку ціну не допустять «дерибану» землі, й знову влаштують пікет під стінами сесійної зали.

– У місті є земельна черга, у якій люди перебувають ще з 90-х років, – каже депутат Рівненської обласної ради, колишній депутат міськради з фракції ВО «Свобода», який регулярно відвідує сесії Рівнеради, Олексій Бучинський.

– Було б логічним віддавати вільні земельні ділянкі черговикам, згідно з датами надходження їхніх заяв. Але їм чомусь землю ніхто не пропонує. Натомість її роздають за хабарі людям, які в черзі не перебувають.

Щодо цих ділянок під садівництво, то, за наявною у мене інформацією, 30 з них призначаються депутатам міської ради, у тому числі 15 ділянок – депутатам від «Батьківщини» (кому саме, пан Бучинський відмовився називати, – авт. ). Це плата міської влади депутатам за позитивне голосування щодо передачі в оренду «Теплотранссервісу».

Олексій Бучинський. Фото ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ

– Більше того, мені відомо, що «перемовник» (назвати його Олексій Бучинський також не захотів – авт.) з владою від «Батьківщини» під час обговорення цього питання зазначив, що для депутатів його фракції потрібно 15 ділянок.

Хоча насправді землю вимагали 10 депутатів, а ще 5 «перемовник» вписав сам без їх відома, маючи на меті згодом підставити у список своїх людей. Відтак, п’ятеро депутатів загалом не знають, що на них виділено землю.

Щодо депутатів з інших фракцій, то мені відомо, що дехто вписував у цей список родичів, дехто працівників підконтрольних їм підприємств, щоб потім ці ділянки взяти собі.

Якби усю цю землю виставити на аукціон, про який постійно говорять депутати фракції ВО «Батьківщина» у Рівнераді, то місто могло б отримати щонайменше 30 мільйонів гривень.

Олексій Бучинський закликає рівнян, у разі, якщо вони побачать серед претендентів на землю на вулицях Київській, Погоринській, Федіна, прізвища родичів чи близьких депутатів Рівнеради, повідомляти працівникам ЗМІ або депутатам від «Свободи».

Сам же обласний депутат обіцяв завтра під час другого пленарного засідання Рівнеради озвучити прізвища деяких «садівників».

У додатках до проектів рішення міської ради, які було опубліковано на офіційному сайті міської ради Рівного, вказано такий перелік громадян, які претендують на земельні ділянки площею 0,12 га на вулиці Київській та 0,6-0,10 га на Погоринській-Федіна.

Списки отримувачів земельних ділянок можна переглянути ТУТ і ТУТ.

Почути відповідь щодо вищенаведених закидів ЧЕТВЕРТА ВЛАДА намагалася від очільника фракції ВО «Батьківщина» у Рівнераді Юрія Запорожця. Однак його телефон постійно був або «поза зоною», або просто ніхто не відповідав на дзвінок.

Дотелефонуватися вдалося до керівниці міської організації ВО «Батьківщина», депутатки Рівнеради Марії Конощук. Вона категорично відкинула звинувачення Олексія Бучинського на адресу своїх однопартійців, назвавши їх домислами.

А ще зазначила, що, мовляв, у фракції є власна позиція і пропозиції щодо цих двох питань і земельних питань зокрема, які вона пообіцяла озвучити на сесії 25-го липня. Проте текст майбутньої заяви надала ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ у письмовій формі.

Керівниця міської організації ВО «Батьківщина», депутатка Рівнеради Марія Конощук

Марія Конощук також зазначила, що депутати їхньої фракції виражають свою опозиційність конкретною роботою. Зокрема пропонуватимуть розробити прозорий механізм розподілу земельних ділянок у місті.

Заявили про своє несхвалення такого способу розподілу землі й «ударівці» вустами голови виконавчого комітету Рівненської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Олексія Муляренка:

Голова виконавчого комітету Рівненської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Олексій Муляренко

– Наша політсила завжди стояла на необхідності продажу земельних ділянок з аукціону. Причому, ми переконані, що аукціон слід проводити відкрито та прозоро, щоб усі охочі знали, хто та за які кошти придбав ту чи іншу ділянку.

Адже виручені гроші на такому аукціоні не можна буде «пустити в тінь». За найскромнішими підрахунками, якщо продати ці 70 ділянок з аукціону, місто могло б отримати додатково близько 30 мільйонів гривень. Навряд чи для міської казни ці гроші були б зайвими.

Адже ми часто чуємо про нестачу коштів на ремонт житлового фонду міста, доріг, дитячих майданчиків. Натомість промерська більшість планує безоплатно передати цю землю. Та ще й в обхід офіційної черги на отримання землі в межах міста.

Це не може не обурювати. Тому наша політсила виступає проти такого «дерибану» міської землі й закликає депутатів міськради не брати участі в ньому.

Щоправда, це голос, так би мовити, з-за стін міської ради, й чи буде ця позиція озвучена у самій міській раді, хтозна... Оскільки щодо цієї політсили у Рівнераді, то ситуація пікантна.

Єдиним представником «УДАРу» у Рівнераді поки що залишається Віктор Вівсянник. Як відомо, Святослава Євтушенка виключили з лав партії за недотримання партійної дисципліни.

Як повідомило поінформоване джерело, яке побажало залишитися неназваним, не виключено, що й пана Вівсянника може спіткати така доля за позитивне голосування по передачі в оренду «Теплотранссервісу» всупереч позиції партії.

Про свої сумніви щодо такого розподілу земельних ділянок заявляє і позафракційний і безпартійний колишній член ВО «Батьківщина» у Рівнераді Анатолій Чугуєвець.

Депутат Рівнеради Анатолій Чугуєвець збирається захищати городи Басівкутців

Його турбує, зокрема, доля майже 5-ти гектарів наділів, що у районі вулиць Погоринська-Федіна, де мешканці Басового Кута облаштували і вже багато років обробляють городи.

Люди зібрали понад сто підписів під зверненням до міського голови Рівного і депутатів з проханням не чіпати їхні ділянки.

Водночас, Анатолій Чугуєвець припускає, що на завтрашній сесії ці два скандальні питання про ділянки під садівництво або буде знято з розгляду, або перенесено на одне із подальших засідань.

З його слів, за позитивне голосування з цих питань у Рівнераді голосів немає. Як він каже, у розмові з колегами-депутатами 28 з них заявили, що не підтримають такого рішення.

«Принаймні 15 депутатів з «Батьківщини» точно не голосуватимуть», – запевнив депутат. Водночас, за його словами, були й такі, які ухилилися від відповіді.

Нейтральну позицію, принаймні публічно, займає міський голова Рівного Володимир Хомко, який на запитання журналістів щодо скандальних садових ділянок по завершенню першого засідання сесії Рівнеради відповів ухильно:

– Будь-хто може подати документи на отримання земельної ділянки, і ми будемо змушені це питання виносити на сесію міської ради. Інше питання, чи проголосують депутати за виділення цієї ділянки.

Якщо ж прохання про виділення землі не розглянемо, то людина може звернутись до суду, і нас зобов’яжуть винести це питання на сесію. Такі прецеденти вже були.

Відтак, чи проголосують міські обранці за проекти рішень під номерами 75 та 84, стане відомо уже завтра. Хоча, скидається на те, що скандал, який набув публічності, намагаються «зам’яти». Чому б це, якщо з тими ділянками усе чесно?

На запитання, що це за люди у списках, і чому саме вони претендують на безоплатне позачергове володіння саме цими земельними ділянками, ЧЕТВЕРТА ВЛАДА шукає відповіді.  

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте