Правозахисники порадили рівнянам протестувати всупереч заборонам суду

Рішення судді Оксани Дудар про заборону мирних зібрань у Рівному правозахисники називають незаконними і пропонують скаржитися на її дії в прокуратуру
Джерело
«Четверта влада»

Правозахисна організація Інститут «Республіка» наголошує, що Рівненський окружний адміністративний суд в особі судді Оксани Дудар у своїх останніх рішеннях стосовно мирних зібрань в місті Рівне встановив обмеження свободи мирних щодо невизначеного переліку суб’єктів.

Таким чином дані обмеження встановлено, образно кажучи, для всіх мертвих, живих і ненароджених, повідомляється на сторінці Всеукраїнської ініціативи "За мирний протест!"

«Людей не було належним чином поінформовано ні про відкриття проваджень, ні про призначення судових засідань. Таким чином люди були позбавлені прав, гарантованих ст. ст. 10, 11, 16, 49, 51 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС).

Люди були позбавлені можливості бути присутніми на судових процесах, за результатами яких їх обмежено в праві на свободу мирних зібрань.

Таким чином, було порушено принцип змагальності сторін і конституційне право рівності учасників судового процесу перед законом (ст.129 Конституції України).

Відповідні адміністративні суди порушили право людей на справедливий суд, гарантоване ч. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод» – йдеться в повідомленні.

Нагадуємо, наразі рівняни оскаржують обидва рішення судді Оксани Дудар, котрі стосуються заборони мітингу під стінами Рівненської ОДА та міліції.

Активісти Інституту «Республіка» також радять для подолання заборони звернутися до Генеральної та відповідної місцевої прокуратури, щоб ті, відповідно до ст. 121 Конституції України та законодавства про прокуратуру, захистили інтереси людей і здійснили нагляд за додержанням законів державними органами, оскарживши згадані рішення Рівненського окружного адміністративного суду про обмеження свободи мирних зібрань.

На думку активістів цієї правозахисної організації, також існують всі підстави для кримінального переслідування судді Оксани Дудар за ст.375 (“постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови”) Кримінального кодексу України.

А поки триватиме слідство та судова тяганина, члени правозахисної організації радять протестувальникам:

1) Не боятися виходити на протести всупереч таким автоматичним судовим заборонам мирних зібрань, коли суди неправосудно обмежують свободу зібрань геть усім на певній території на певний час.

Такі заборони є апріорі неправосудними, незаконними та необґрунтованими, є такими, що порушують конституційне право людей на свободу мирних зібрань.

2) Організатори таких мирних зібрань мають бути додатково захищені від міліцейських і судових репресій силами правозахисників, юристів чи народних депутатів. Зокрема, кваліфіковану допомогу можуть надати експерти Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!”

3) Протестувальників має бути багато – це зменшує ймовірність незаконних дій з боку міліції.

4) Не боятися встановлювати намети з метою проведення мирних зібрань, якщо існує автоматична судова заборона встановлювати намети. Проте обов’язково додатково захистити право встановлювати намети, перш за все, присутністю великої кількості протестувальників.

5) Розраховувати на власні сили при охороні безпеки учасників зібрань.

Інститут Республіка наголошує, що згідно з ст.60 Конституції України ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази, а за віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

«Виконання явно злочинних наказів або розпоряджень, та незаконне перешкоджання організації або проведенню мирних зібрань є порушенням не тільки прав та свобод, а й є кримінальним злочином.

Такі дії працівників міліції, прокуратури та судових виконавців можуть бути кваліфіковані за:

  • ст.340 (“незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій”),
  • ст.364 (“зловживання владою або службовим становищем”),
  • ст.365 (“перевищення влади або службових повноважень”),
  • ст.41 (“виконання явно злочинного наказу або розпорядження”),
  • ст.371 (“завідомо незаконні затримання, привід або арешт”),
  • ст.372 (“притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності”)» – йдеться у повідомленні.

За додатковою інформацією можна звертатися за телефонами:

  • +380503806268 (Володимир Чемерис),
  • +380681217741 (Михайло Лебедь),
  • +380674042646 (Михайло Каменєв)

Нагадуємо, на думку виконавчого директора РОГО КВУ, адвоката Миколи Глотова, відкриття кримінального провадження за фактом хуліганства, яке нібито полягало в запуску повітряних кульок із зображенням Президента України в небо, більше схоже на політичне переслідування організаторів та учасників цієї акції.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте