У Рівному на автостоянці оселився вовк

Хижий звір проживає у клітці, площа якої удвічі менша від норм чинного законодавства
Джерело
«Четверта влада»

У Рівному на вулиці Курчатова оселився вовк. Він знаходиться на території автостоянки між будинком Автошколи та стадіоном «Мототрек». Хижий звір проживає у клітці, площа якої удвічі менша від норм чинного законодавства. Невідомо чим його годують та як доглядають. На запитання чий він, та як там опинився охоронниця стоянки нам відповісти не змогла.

Вдалося дізнатися, що півторарічну тварину звати «Боня» та він «належить стоянці».  Зі слів охоронниці на інші запитання зможе відповісти лише її директор на ім’я Роман Петрович.

У розмові хазяїн тварини розповів, що новонароджене вовченя врятував два роки тому, під час прогулянки лісом на Володимиреччині. Маму звіра вбили браконьєри і восьмеро її дітей залишилися помирати, найімовірніше їх забрали та продали.

Кілька разів надходили пропозиції купити тварину, остання – за 500 доларів. Але відтавати її не планують, оскільки живе вона добре і потреби в переселенні не має. Утримання забезпечується лише власним коштом.

Їжа обходиться близько 800 гривень на місяць. Попри невелику площу звір почувається комфортно, а умови проживання цілком забезпечені, – каже господар вовка.

Клієнти стоянки непокояться долею тварини. Дехто обурюється:

– Шкода звичайно, якийсь облізлий такий, чому він тут? Якби вас у клітку посадити ви б теж не дуже виглядали, – каже водій Олександр.

Слова власника вовка підтверджує голова ГО «Зоозахист-Рівне» Лариса Деркач. Вона каже, що ситуація є сприятливою для звіра, який справді в гарному стані і любить хазяїна.

Ми поспілкувалися з фахівцем у питаннях утримання диких тварин, віце-президентом Асоціації зоозахисних організацій України Марією Труновою:

– Проблема всеукраїнського масштабу, оскільки, фактично, утримувати дику тварину може кожен. Наявність документів вимагається, лише для «червонокнижних тварин». Крім того норми регулювання цього питання чітко не прописані.

– Органи виконавчої влади бездіяльні, оскільки не дотримується закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», який вимагає видачу дозволів на утримання диких тварин в неволі.

– Єдині санкції у розмір 85-170 гривень можна пред’явити за невідповідність площі утримання диких тварин. І то за рішенням суду. Але найгірше не це, а те що часто тварин вирощених в неволі випускають або продають для притравки собак, що є дуже жорстоким явищем. В таких випадках кримінальні справи навіть не порушують і відповідальність ніхто не несе.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте