Суд про поновлення лікаря Думановського: що свідчили рівненські медики

Замість Костянтина Думановського на суд ходить його батько – Георгій Думановський. З ним – адвокатка Людмила Конончук
Джерело
«Четверта влада»

Майже рік тому у Рівненській обласній дитячій лікарні помер 5-річний Миколка Антонюк. Лікаря-хірурга Костянтина Думановського, якого звинувачують у неналежному наданні допомоги – звільнили.

Втім з січня він через суд намагається повернути роботу. Сьогодні у Рівненському міському суді заслухали медиків, які розповіли, як розвивалися події тієї ночі. 

Про це повідомляє журналіст «Четвертої влади» Дмитро Бондар. 

У позові Думановський вимагає поновити його на роботі, скасувати наказ про звільнення та наказ про застосування дисциплінарного стягнення, виплатити кошти за час вимушеного прогулу та стягнути моральну шкоду. Суд по цій справі неодноразово переносили і сьогодні заслуховували свідків.

На засідання з`явилися усі учасники справи. Втім, позивача Костянтина Думановського традиційно не було. Його інтереси представляли адвокатка Людмила Конончук і батько – колишній головний лікар дитячої лікарні Георгій Думановський.

На засідання з`явилися свідки з боку відовідача – Рівненської обласної дитячої лікарні. 

Першою свідчила медсестра приймального відділення Вікторія Берлінець, яка чергувала тієї ночі. Саме вона викликала Костянтина Думановського для огляду 5-річного Миколи Антонюка.

Вікторія Барлінець розповіла суду, як усе відбувалося. Каже тієї ночі весь час була на посту​​​​​​

Зі слів медсестри Барлінець, Думановський не спустився до дитини, а педіатра чи інших лікарів – не викликав.

– Якщо лікар викликає іншого лікаря, наприклад невролога, він каже, або мені, або дівчатам на посту і вони мені дзвонять, що є така дитина і до тієї дитини треба такі-то лікарі. Ми викликаємо тоді, – говорить Вікторія Барлінець.

– В той час Миколка був доставлений швидкою один. Ще була дитина біля 7-ї чи біля 6-ої.

Другим свідком в суді виступала палатна медсестра планової хірургії Лариса Фрідріх, яка розповіла про дії лікаря Костянтина Думановського, призначення та аналізи. Вона підтвердила, що лікар оглянув Миколу Антонюка лише через 40 хвилин після його госпіталізації до відділення.

Наступним свідком була медсестра планової хірургії Наталія Чудік, яка за призначенням лікаря робила Миколі Антонюку уколи.

Медсестра планової хірургії Наталія Чудік

Наталія Чудік зсвідчила те, що у відділенні планової хірургії Миколу Антонюка не реанімували.

Лікарці – пульманологу Наталії Гудимі, на відміну від інших свідків, поставили лише одне запитання: Чи викликали Костянтина Думановського на засідання лікарсько-консультативної комісії (ЛКК), що розглядала летальний випадок Миколи Антонюка?

Наталія Гудима повідомила суду, що не пам`ятає цього.

Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Микола Хоружий, який також був учасником ЛКК, підтвердив недоліки у роботі лікаря Думановського.

За його словами, реанімувати повинен той, хто першим діагностував клінічну смерть, а реанімаційні заходи необхідно проводити на місці. Втім реанімаційні заходи у відділенні планової хірургії не проводились, а надати необхідну допомогу під час транспортування неможливо.

Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Микола Хоружий

Також свідками були лікар відділення дитячої гнійної хірургії Ігор Сегін та завідувач відділення патології новонароджених Олександр Шевчук, що також був членом ЛКК.

Завідувач відділення патології новонароджених Олександр Шевчук 

Олександр Шевчук розповів, що на його думку летальний випадок зумовлений ставленням лікаря до пацієнта.

– Хворому не була призначена інфузійна терапія (крапельниця – авт.), яка могла б відтермінувати результат захворювання, – повідомив суду Олександр Шевчук.

Свідчення Олександра Шевчука викликали обурення Георгія Думановського, тому між лікарями виникла словесна перепалка.

Наступні чотири засідання попередньо призначили на: 

16 листопада о 15:30;

22 листопада на 11:30;

29 листопада об 11:00;

5 грудня на 14:30.

Нагадаємо, 13 жовтня екс-лікарю оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частоною другої статті 140 КК України – невиконання чи неналежне виконання медичним чи фармацевтичним працівником своїх професійних обов`язків, якщо це спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому.

Йому загрожує позбавлення волі до трьох років.

Завтра, 21 жовтня о 14:00 у Рівненському міському суді Костянтину Думановському обиратимуть запобіжний захід.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте