Чому суд відмовив забудовнику-порушнику в його претензіях на парк

і до чого тут громадскість

Нині рівняни вкотре рятують парк Слави від чагарників та байдужості посадовців
Джерело
«Четверта влада»

В єдиному реєстрі судових рішень з`явився повний текст важливої постанови Рівненського апеляційного господарського суду. Цією постановою забудовнику-правопорушнику – фірмі «Офіс-дизайн», яка з орбіти «Набережного кварталу» – не дозволили легалізувати неіснуючу будівлю в парку Слави. В постанові неодноразово згадуються докази у справі, здобуті громадським рухом «Захистимо Рівне».

Нагадуємо, Господарський суд Рівненської області, в особі його судді Оксани Андрійчук, у 2016-му році погодився із аргументами забудовника і визнав частину (майже 72 кв.м.)  закинутого зарослого пустиря на Пагорбі слави у Рівному самовільним будівництвом, дозволивши його узаконити. Натомість судді Рівненського апеляційного господарського суду у липні 2017-го року шукали неіснуючу будівлю і не знайшли.

У нинішній постанові судді апеляційного господарського суду звертають увагу на те, що основним доказом, який підтверджував наявність нерухомого майна, право власності на яке просив визнати за ним позивач, є висновок експерта за результатами проведення судової земельно-технічної та будівельно-технічної експертизи.

«Зокрема, під час проведення дослідження експертом встановлено, що на земельній ділянці площею 0,0830 га наявні поліпшення у вигляді об`єкта незавершеного будівництва (а.с. 114 у т. 1), при цьому, в наступному абзаці експерт приходить до висновку, що самочинно збудований об`єкт нерухомого майна (вул. Київська, 87 м. Рівне). Тобто експерт робить два абсолютно протилежні висновки щодо одного і того самого об`єкту дослідження», – йдеться в постанові.

Також суд у своїй постанові нагадує, що у Рівненській області перебуває кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 384 КК України – за фактом складання експертом завідомо неправдивого висновку. Нагадуємо, що це представники громадського руху «Захистимо Рівне» за тиждень здобули докази, які підтверджують те, що фірма-сателіт групи компаній «Набережного кварталу» ППФ «Офіс-дизайн» замовила і надала в суд сфальсифіковану будівельну експертизу. Свої докази рівняни подали в поліцію, саме через це тут і відкрили провадження, яке розслідують вже понад півроку.

Суд звертає також увагу на таку невідповідність доказів забудовника:

«Позивач стверджує, що він за допомогою генерального підрядника здійснив будівництво у жовтні-листопаді 2008 року, але як вбачається з висновку експерта (а.с. 115 у т. 1) та звіту про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об`єкта (а.с. 39 у т. 1), будівля збудована відповідно до державних будівельних норм в 70 роках ХХ століття».

Через кілька абзаців у своїй постанові суд знову згадує громадський рух «Захистимо Рівне». Описує результати експертизи, проведеної на замовлення рівнян, яка не виявила жодних будівель у парку Слави. А також акт обстеження земельної ділянки, який має подібні висновки.

Натомість «безпосередньо в судовому засіданні представник позивача зазначив, що наразі об`єкт у стані готовності 100 (сто) %, що зафіксовано в протоколі судового засідання від 06.07.2017 року», – пишуть судді.

Саме через таку кричущу невідповідність доказів забудовника і матеріалів рух «Захистимо Рівне» суд вирішив дослідити ділянку на власні очі, що й зробив 6 липня.

«Проведеним оглядом встановлено, що будь-яких об`єктів незавершеного будівництва на земельній ділянці за адресою Київська, 78 (від перехрестя вул. Буковинська до зупинки "Обласна лікарня" по вул. Київська) та в глибину парку немає. За зазначеною адресою, по вул. Київська, 78, вздовж тротуару складені бетонні блоки та плити (Протокол огляду речових доказів у місці їх знаходження від 06.07.2017р.)», – йдеться у постанові суду, підписаній суддями Юрієм Дем`янчуком, Анжелою Маціщук та Антоніною Гуловою.

У 2014 році близько 300-т рівнян вийшли на толоку, щоб викинути з парку забудовника, який захопив землю парку і намагався там звести багатоповерхівки. До цього часу ніхто із тих, хто захопив парк, не покараний.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте