«Лишаємо 10 метрів проходу», – забудовник розповів про будівництво на березі Басового Кута у Рівному

Поруч з Басовим Кутом виросла триповерхова будівля. Представник забудовника Іван Шевчук запевняє, що вона використовуватиметься для відпочинку, хоч і платно.
Джерело
Для колажу використані фото Володимира Кудріна і «Четвертої влади»

Кілька тижнів рівняни спостерігають за будівництвом майже на березі озера Басів Кут. Тут дуже швидко виросла триповерхова будівля, яка, якщо дивитися здалеку, знаходиться майже впритул до води.

«Четверта влада» з`ясувала, що обіцяє забудовник, та чи порушуються норми Водного кодексу цим будівництвом. А також вимоги Генплану Рівного, в якому зазначено, що ділянка, на якій зводиться будівля, відноситься до зони природніх ладшафтів.

Перше, що перевірили – відстань від будівлі до води. Адже Водний кодекс визначає захисну смугу довкола середніх рік та водоймищ як мінімум 50 метрів. Наші заміри цифровою рулеткою показали, що ця норма дотримана. Від води до будівлі – понад 50 метрів.

На будівельному паспорті читаємо, що Олександра Ілліч тут будує спортивно-відпочинковий комплекс:

Паспорт об"єкта

Хоча на фото будівлі виглядають як триповерхові котеджі.

Будівництво, згідно з кадастровою картою, ведеться на приватній земельній ділянці, котра належить Олександрі Ілліч, і має цільове призначення «Для будівництва та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення».

Ніби все добре: відстань до води дотримана, цільове призначення відповідає місцю розташування, але бентежить інше. На сайтах продажу нерухомості – оголошення про продаж житла, рекламні фото якого практично віддзеркалюють те, що показано на будівельному паспорті спортивно-відпочинкового комплексу. І називається це вже котеджним містечком «Приозерна перлина».

Окрім цього, в центрі продажу «Приозерної перлини», розповідають, що можна у них придбати котеджі на відстані від 100 до 500 метрів до води. Якщо це правда, тоді спортивно-відпочинковий комплекс насправді – котеджне містечко, ймовірно з якимось рестораном, басейном і спортзалом.

Поки ми перевіряли цю інформацію, представник забудовника сам запропонував приїхати в редакцію і показати документи. Іван Шевчук розповідає, що власниця Олександра Ілліч будує кілька об`єктів. Окрім спортивно-відпочинкового комплексу, ще кілька котеджів. На будівництво всіх об`єктів показує зареєстровані декларації про початок будівельних робіт.

Котеджні комплекси, за його словами, знаходяться далі від озера, на інших земельних ділянках, які вже мають цільове призначення «для будівництва та обслуговування житлового будинку». А подібність зображень спортивно-відпочинкового комплексу із котеджними комплексами – суто зовнішня і приблизна.

Іван Шевчук показує на документах, де саме знаходиться спортивно-відпочинковий комплекс стосовно зонування Рівного та прибережної зони:

Генплан

План

Чоловік розповідає, що землю, на якій будується комплекс, а також ділянку, яка знаходиться поруч, біля самої води, Олександра Ілліч придбала кілька місяців тому у попередніх власників. А сама земля, за його словами, передана у власність ще вкінці 90-х років. 

– На той час не було прийнято Водного кодексу, не було прийнято Земельного кодексу і не було б норм, які б обмежували приватизацію земельної ділянки в прибережній смузі, – пояснює Іван Шевчук. – До 2002 року людина (попернедній власник – авт.) вже мала право власності від КСП «Волинь» на невеличкі земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. Це не пайова земля, а отримана для ведення особистого селянського господарства, що надавали громадянам відповідно до ЗУ «Про особисте селянське господарство».

Пізніше, за словами Івана Шевчука (але ще до придбання його довірителької цієї землі – авт.), цільове призначення деяких ділянок у цьому масиві змінили з «сільського господарства» на «будівництво та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення». Як власне сталося і з ділянкою під комплексом. Однак сусідня ділянка, та що відразу біля водного плеса, досі залишаєтья зі старим цільовим призначенням:

Кадастр
Обидві верхні ділянки, котрі лежать майже впритул до озера, належать Олександрі Ілліч. Її представник обіцяє залишити вільним прохід до озера, але основна частина ділянки, за його словами, буде закрита для безкоштовного доступу: тут будують «спортивно-відпочинковий комплекс». Ділянки, обведені червоним поодаль від озера, належать Олександру Іллічу –  на них планують будувати котеджі. Скрін-шот з кадастрової карти

Іван Шевчук запевняє, що спортивно-відпочинковий комплекс лишиться комплексом, а не буде перетворений на житло, хоча оскільки він приватний, то вхід до нього буде платним.

– Планується більярдний зал, тенісний зал, приміщення, – каже представник забудовниці. – Якщо будуть у нас фахівці, то можемо відкрити секцію по боротьбі, боксу.

Іван Шевчук каже, що є плани і на ділянку, котра відразу біля води (та що зараз має сільськогосподарське призначення). Каже, що для загального користування зрештою планують залишити метрів 20 від водного плеса.

– Будуватися там неможливо, але можливе розміщення бігових доріжок, спортивних майданчиків... облаштування, а не будівництво, – наголошує представник забудовниці. – Тобто там просто буде облаштовано, але тоді, коли ми проведемо зміну цільового призначення, а до цього часу на ній нічого не можна розміщувати. Облаштуємо пірс. Лишаємо в [загальне] користування ще 10 метрів проходу-проїзду, хоча там так вистачає 10 метрів землі комунальної власності.

Іван Шевчук каже, що тішиться увазі, яка прикута до будівництва комплексу та котеджів.

– Будь-яка інформація, навіть негативна – то реклама, – чоловік посміхається. – А я її стільки вже отримав на старті будівництва. І все – безкоштовно.

В той же час управління ДАБІ в Рівненській області повідомило депутата Рівнеради Володимира Кудріна, у відповідь на його звернення, що готує позапланову перевірку цього будівництва щодо дотримання будівельних норм та відповідності законодавству.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте