Як забудовник-правопорушник отримав у Рівному «ШОКОЛАДний» шмат землі: розслідування

Після серії скандальних будівництв «Набережний квартал» у Рівному, за сприяння чиновників Рівнеради та депутатів, отримав півтора гектари землі без аукціону. Тепер тут будують житловий комплекс під назвою «Шоколад».
Джерело
Фото зі сторінки комплексу Вконтактє.

Поки рівняни боролися з низкою незаконних будівництв, пов'язаних з «Набережним кварталом», міська влада віддає без конкурсу фірмі, пов'язаній з цією ж торговою маркою, понад півтора гектари землі.

В той час як на ринку вартість ділянки могла б коштувати понад мільйон доларів, скандальновідомомий забудовник офіційно заплатить місту менше півмільйона гривень.

Стаття 134 Земельного кодексу України визначає, що земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (наприклад, оренда), підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах).

У цій же статті наводяться винятки, за яких можна обійтися без конкуренції.

У Рівному давно діє схема, за якою приватні фірми отримують землю фактично поза конкуренцією, скориставшись підтримкою чиновників та прогалинами в законодавстві. А допомагає в цьому Управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому.

Саме з допомогою цієї структури, в розпал боротьби рівнян з «Набережним кварталом» (зокрема, з одним з його незаконних будівництв – «Ріверсайдом», фіктивною декларацією про завершення будівельних робіт комплексу «набережний квартал», а ще раніше – незаконною забудовою на Пагорбі Слави), структура, пов'язана з цим недобросовісним забудовником, отримала від міської ради в оренду півтора гектари землі.

Як земля вартістю близько мільйона доларів потрапила, без аукціону, в руки приватного забудовника

Ще у 2005 році сесією Рівнеради майже 4,7 гектари землі віддала в оренду на 5 років своєму Управлінню капітального будівництва «для будівництва та обслуговування житлових будинків з торговим комплексом у мікрорайоні № 92 «Ювілейний» (IV містобудівельний комплекс)».

І на цій же сесії звільнила УКБ від сплати оренди за цю ділянку, допоки тут розпочнеться будівництво.

Минуло 5 років і у 2010 році Рівнерада поновила, через сесію, для УКБ договір оренди на частину ділянки, знову на 5 років.

Цього разу про відміну оренди не йдеться. А у вересні 2014 року, за клопотанням УКБ, земельну ділянку розбивають на менші і, пізніше, без аукціону віддають в суборенду забудовникам.

Найласіший шмат землі, розміром півтора гектари, отримує ТзОВ «Сігірія». За землю, ринкова ціна якої, за оцінками ріелторів, може бути більше мільйона доларів, фірма має сплачувати трохи більше 78 тисяч гривень орендної плати за рік.

Також забудовник взяв на себе зобов`язання розрахуватися з боргом УКБ по оренді землі в розмірі 301 тисяча гривень.

Переглянути договір суборенди земельної ділянки можна за посиланням.

Подивимося, хто стоїть за ТзОВ «Сігірія». Сайт Мінюсту інформує, що засновником та директором товариства є Ільїн Володимир Феліксович.

Це ж ім`я часто зустрічається поряд з іменами засновників різних структур «Набережного кварталу».

Зокрема, поруч часто фігурує ім`я Анатолія Попова – засновника ЖБК «Набережний квартал Рівне» та «Набережний Квартал Рівне-1».

Анатолій Попов, разом Волдимиром Ільїним також є співзасновниками так званих житлово-будівельних кооперативів «Соборний-1», і «Соборний-2», за допомогою яких залучають кошти від громадян на будівництво «Шоколаду».

Та орендарі ділянки не сильно й ховають свій зв`язок із скандальновідомим у Рівному забудовником. Ось таку інформацію поширював забудовник на своєму сайті, почавши будувати на згаданій ділянці, за адресою Соборна, 285, житловий комплекс «Шоколад».

Але після того як в групі однієї з соціальних мереж ЧЕТВЕРТА ВЛАДА поцікавилася подробицями зв`язку комплексу «Шоколад» з «Набережним кварталом», то раптово на сайті забудовника словосполучення «команда «Набережного кварталу» було вилучене і замінене на скромне «наша команда».

Однак в багатьох інших інформресурсах забудовника, зокрема на сторінках у соцмережах забудовник хизується картою, на якій показано не лише зв’язок «Набережного Кварталу» з «Шоколадом», але і показано цілу мережу, так зване «сузір’я» своїх будинків, які збудувалися або будуються в 17-ти областях України.

Як працює схема уникнення аукціону

У Рівному вже третій рік поспіль не відбуваються аукціони землі. Чиновники знають низку схем, користуючись якими, можна віддавати бізнесмена землю на позаконкурентних основах. Використання Управління капітального будівництва – одна з таких схем.

Стаття 134 Земельно кодексу України, згідно з якою земля повинна продаватися на аукціонах, зазначає і ряд винятків, коли цього робити не обов'язково.

Одним з таких винятків є «надання земельних ділянок державним та комунальним підприємствам, бюджетним установам». Саме наявністю цієї статті заступник начальника УКБ Рівненського міськвиконкому Василь Гайчук пояснює можливість отримувати землю для УКБ без конкурсу.

Заступник начальника УКБ Рівненського міськвиконкому Василь Гайчук пояснює, чому земля дісталась недобросовісному забудовнику. Фото сайту ВСЕ

– УКБ було створене ще при Радянському Союзі, і через нього велося практично все будівництво в місті Рівному, – каже Василь Гайчук.

– І садочки, і школи, і житлове будівництво. Структура залишилася, і зараз через нас ідуть усі ці бюджетні об'єкти. В нас зараз ще є недобудована школа, недобудована поліклініка, недобудоване управління праці і соцзахисту, притулок для тварин, деякі дороги.

Як раніше кооперативні форми житлового будівництва йшли через УКБ, тобто кооперативи фінансували виконання будівельних робіт, так зараз [це роблять] інвестори, – каже посадовець.

В договорі з УКБ Рівнерада прописала можливість здавати землю в суборенду. Видимість конкурсу створюється проходженням рішення про суборенду землі через інвестиційну комісію, яка складається з депутатів Рівнеради.

– Ну є інвестиційна комісія, от її в свій час при Чайці створили, так що от нібито це колективне рішення, а не одноосібне, – пояснює Василь Гайчук.

Ось протокол одного з таких засідань комісії, на якому погодили передачу землі в суборенду і ТзОВ «Сігірія». Щоб переглянути протокол перейдіть за посиланням.

Після цього управління капітального будівництва, окрім договору суборенди (показаного вище – ред.) укладає із структурою «Набережного кварталу» ще так званий інвестиційний договір – договір про організацію будівництва.

І все. Вдалося, правда, «навісити» забудовнику попередній борг по оренді – 301 тисячу гривень.

Натомість громада Рівного втратила можливість отримати за цю ділянку її ринкову ціну – понад мільйон доларів.

Заступник начальника УКБ Василь Гайчук пояснює, чому УКБ не організовувало відкритого конкурсу, коли земля надавалася для ТзОВ «Сігірії»:

– Ще як там 2011, 2012 рік, ще трохи в 2013 у [газеті] «7 днів» по 2-3 рази в місяць давали оголошення, мовляв, звертайтеся, є земля. Ніхто не хоче будуватися, і в УКБ є проблеми з орендною платою. УКБ в таких боргах, що нема спасу.

– А зараз в нас навіть на оголошення грошей немає. Через те ми так, раз в місяць, або так, по старих оголошеннях хтось щось вичитає, то йдуть, то ми кажем, зараз бистренько, щоб не було розмов, даємо оголошення, вони місяць чекають і домовляються.

– Але зараз у будівництво влазити ніхто не хоче, – додає Василь Гайчук. – Там не все так просто. Знайти людину, у якої є гроші і яка готова будувати – проблема. От дай мені людину з торбою грошей – я йому найду хороший об’єкт.

На думку Василя Гайчука, при виділенні землі під будівництво житла через УКБ, люди, які вкладають кошти у це будівництво, більш захищені, на відміну від аукціону. Нібито тим, що інвестор не зможе втекти, перепродавши недобудоване будівництво.

– От чого «Золота підкова» залишилася? Там же аферюга назбирав у людей гроші, і якби не було УКБ, то вже продав би те незавершене будівництво, і люди з дулею залишились би. А так – те що люди заплатили, на ті гроші й збудовано. Просто що воно не доведено до логічного кінця. Із 170-ти квартир там 50 продано, а остальні – гроші кінчилися.

– Там зараз добудовує кооператив «Квартал»?

– Вони вкладають нові гроші , щоб завершити будівництво. Тим людям, які сплатили, вони виділять квартири без усяких доплат. Бо ж вони 100% передоплату зробили. Тим виділять, а тих 120 квартир будуть продавати і вертати собі гроші.

На думку депутатки Рівнеради, експерта-оцінщиці Людмили Туровської, подібні дії, коли земля через УКБ потрапляє у руки приватних фірм без конкурсу, законодавство не порушують.

Але головна проблема в тому, що перехід земель по суборенді через УКБ дозволяє отримувати інвесторам ділянки без аукціону.

Людмила Туровська
Депутатка Рівнеради Людмила Туровська вважає, що виділення землі через УКБ нівелює конкуренцію щодо отримання землі приватними фірмами. Фото з архіву

– По-друге, це перекладає орендну плату на плечі УКБ на термін довший ніж термін суборенди для інвесторів (в цьому випадку забудовник погодився покрити 301 тисячу гривень за оренду – ред.), –додає Людмила Туровська.

– По-третє, величина орендної плати для УКБ встановлюється мінімальною (3% від нормативної вартості земельної ділянки), а при конкурсі (аукціоні) орендна плата для інвесторів могла бути не тільки від 3 до 12%, але і вище.

Як стало відомо ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ, УКБ має ще ряд діючих договорів суборенди землі, укладених протягом 2012-2014 років. Коротко інформація про «щасливців», які без аукціону отримали можливість заробити на землі рівнян, виглядає так:

Назва підприєм-ства, ФОП

Засновники

Керівник

Кв. м.

Адреса ділянки

Договір укладено

Суб-орендна плата в рік, грн.

ПВП – фірма «Аванті»

Комаринський Сергій Михайлович

Комарин-ський Сергій Михайлович

6789

вул.Черняка

09.12.2014

38 560,53

ПП «АВ-Груп»

Войтко Едуард Васильович

Войтко Едуард Васильович

418

вул. Басівкутська

04.12.2014

9 075,82

ПП Усач Катерина Володи-мирівна

   

1860

вул. Поповича

15.04.2013

46 993,44

ТзОВ «Рівнежитло-будінвест»

Іванова Олена Володимирівна, Торгун Ольга Віталіївна

Іванова Олена Володи-мирівна

1969

вул. Міцкевича (біля житлового будинку №128)

20.12.2012

11 394,36

ТОВ "Офісний центр «Висока Вежа"

Концерн "Східно-Європейський будівельний альянс

Полоцький Олександр Сергійович

3971

вул.

Коновальця, 2

23.10.2013

33 610,69

ТзОВ "Будівельна компанія "Капітал-інвест"

ТзОВ Хіллдро-фінтер Адреса засновника: місто Лондон, Шепперд Маркет, буд.8, офіс 21

Давидчук Ігор Валенти-нович

7360

вул. Ювілейна

08.10.2012

40 371,49

ТзОВ "Сігірія"

Ільїн Володимир Феліксович

Ільїн Володимир Феліксович

15578

у мікрорайоні №92 "Ювілейний" (IV місто-будівельний комплекс)

15.12.2014

78 239, 70

"Юрист Кріон"

Перекрастов Віталій Вікторович

Перекрас-това Ольга Володи-мирівна

в районі вулиць Соборна-Корольова

Прийняте рішення про призна-чення інвестора

 

Загальна ж площа всіх земельних ділянок, які знаходяться в реєстрі УКБ становить близько 50 гектарів.

Правда, вільної землі, на яку могли б претендувати забудовники багатоповерхового житла, за словами Василя Гайчука, вже нема (якщо вірити Генплану Рівного – то це неправда – ред.).

– Та там близько 40-ка гектарів – масив Макарова-Пржевальського (судячи з документації УКБ – 35 га – ред.), це там індивідуальна забудова. А потім такі дрібнички по 30, по 50 соток , на Соборній 2-3 гектари є, «Золота підкова», то воно так і назбирається 45 гектарів.

– Нема жодної [вільної] ділянки, – додає чиновник. – Поділена ще в 2007-2008 роках.

– Просто воно дещо висить, дещо – незавершене будівництво, гроші закінчилися як то кажуть. Он «Золоту підкову» скільки років вже мучать.

Так само, як шістнадцятиетажка на Гагаріна, там земля через МЖК виділялася. Там, правда, забрали в Пандрака 5 чи 6 гектарів, але «глаз положив» «Рівбуд», який ви удачно розбомбили. За рахунок земель МЖК залишилися [вільні] землі в міста.

Водночас, як каже Василь Гайчук, землю для багатоповерхового будівництва можна знайти при бажанні.

– Можна відновити договори [Рівнеради з УКБ]. От навіть є ділянка, від якої ми відмовилися «з боєм» на Корольова. Там фундамент зроблений. І воно стоїть – бур’яном росте. Нема інвестора. В будівництво зараз затягнути людину, яка б хотіла взятись і будувати – дуже важко. Нема там нічого такого цікавого.

– Те що набудовано – багато непроданого. Погано продається. Он «Інтеграл-буд» збудував, «Реноме» отой квартал «Буковинський».

Міський голова Рівного Володимир Хомко каже, що землю під житло виділяти через аукціон недоречно, бо квартири будуть дуже дорогі.

Володимир Хомко
Міський голова Рівного Володимир Хомко каже, що переймається вартістю квартир для рівнян, тому землю забудовникам віддають фактично задарма​​​​​​

– Тому до останнього часу майже всі будинки будувалися безкоштовно, – говорить Володимир Хомко. – Майже все йшло через УКБ і давалося. До останнього часу робили так. І задовго до мене, і при мені.

ВІД ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ: Турботливий мер

Якщо вірити словам мера, то громада міста втрачає гроші на землі. Їх можна було б використати на асфальтування вулиць, будівництво дитсадків, ремонт шкіл тощо.

І втрачає вона для того, щоб кілька сотень людей могли купити квартири на 10% (15-20%???) дешевше. Така от соціальна «справедливість». А корупції на створенні неконкурентних умов через УКБ немає. В жодному разі.

Над публікацією працювали Роман Оксенюк, Тарас Боросовський, Світлана Скляр, Антоніна Торбіч, Володимир Торбіч


Публікація підготовлена в межах тренінгового проекту журналістських розслідувань за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди учасників проекту не обов`язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте