«Будують все що хоч»

Чому комісія Рівнеради не «дала добро» на оренду 20 га рекреаційної землі

Начальниця управління комунальною власністю виконкому Рівнеради Наталія Поліщук не змогла переконати бюджетну комісію в необхідності продати право оренди на 20 га рекреаційної землі
Джерело
«Четверта влада»

Як мінімум три місяці у кулуарах Рівнеради «гуляє» проект рішення, за яким хочуть продати право оренди 20-ти гектарів рекреаційної землі на вулиці Костромській, біля монументу Вічної Слави. Призначення земельної ділянки – «для будівництва та обслуговування спортивно-розважальних комплексів та інших цілей». 12 жовтня бюджетна комісія Рівнеради пригальмувала спробу віддати цю землю забудовникам.

Представила проект рішення членам бюджетної комісії начальниця управління комунальною власністю виконкому Рівнеради Наталія Поліщук.

– Це третій етап розгляду рішення про продаж земельних ділянок, – каже посадовиця. – Перший етап – це надання дозволу на розробку включення, другий етап – сесія Рівнеради затверджує проект землеустрою. І третій етап – наше управління готує проект рішення, тобто ми формуємо лот. Тобто ми визначаємо ціну, замовляємо розрахунок орендної плати, і відображаємо це в проекті рішення.

карта
У Рівному планують віддати в оренду 20 га рекреаційної землі поруч з парком Слави. Скрін-шот з кадастрової карти

Наталія Поліщук зачитує розлоге формулювання призначення земельної ділянки: «для будівництва та обслуговування спортивно-розважального комплексу та для інших цілей, передбачених чинним законодавством за умови, що їх дозволяється здійснювати в зонах рекреаційного призначення».

– Тобто в нас буде такий собі на 20 гекратів спортивний комплекс, – з сарказмом коментує членкиня комісії, заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська.

А член комісії, депутат Рівнеради Олександр Довжаниця запитує чи є на ці 20 гектарів детальний план забудови.

довжаниця
Депутат Рівнеради Олександр Довжаниця вважає, що без детального плану забудови рекреаційної ділянки там набудуть все що завгодно

– Я не знаю, – Наталія Поліщук.

– Якщо ми даємо без плану забудови 20 гектарів  землі в оренду, як ми знаємо що там будуть будувати? Шкода, що архітектури нема (на час розгляду питань в залі не було представника управління містобудування та архітектури Рівнеради – авт.), – Олександр Довжаниця.

– Архітектура ці проекти погодила, значить, вони з чогось виходили, коли підписували..., – Наталія Поліщук.

Такі аргументи посадовиці, вочевидь, виявилися для членів бюджетної комісії не надто переконливими, тож проект рішення про продаж оренди цієї землі не підтримали. 

– Треба щоб архітектура розробила детальний план забудови, де буде показано, що це аквапарк, а тут стадіон і так далі, і тоді іншого не побудують, – вважає Олександр Довжаниця. – А якщо віддаємо в оренду [без детального плану забудови] – будують все шо хоч.

З цим погодилися й інші присутні члени комісії, тож відклали розгляд питання до того часу, поки управління містобудування та архітектури Рівнеради не представить детального плану забудови цих ділянок. 

Водночас після голосування за таке рішення голова комісії Олег Карпяк припустив, що депутати Рівнеради все одно можуть «з голосу» запропонувати колегам проголосувати за це питання на сесії, в обхід погодження бюджетної комісії. Інші члени комісії запевняли, що така спроба, якби й була, то була незаконною, адже проект рішення перш повинні докладно розглянути на бюджетній комісії. А наразі його розгляд відклали.

«Четверта влада» вже вивчала, як рекреаційна земля з оренди переходить у приватну власність, а потім на ній планують будувати висотки замість суто спортивно-оздоровчого використання. За подібною схемою планували висотки поруч з Басовим Кутом, а також готові були продавати квартири майже на березі цього озера. 

Практика використання рекреаційної землі свідчить, що у громади недостатньо механізмів, щоб захистити її суто рекреаційне призначення.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте