Платити чи не платити

Чому рівняни отримали платіжки за вивіз сміття від іншої фірми

Рівняни кілька місяців поспіль скаржилися на погану якість послуг «Санком Рівне» щодо збору сміття.
Джерело
Фото Олександра Безощука

Мешканці приватного сектору у Рівному отримали платіжки за вивезення сміття від нової маловідомої фірми ТОВ «Рівне Екосвіт». В соцмережах рівняни обурюються чому у них договори укладені із компанією «Санком Рівне», а платіжки надходять від зовсім іншої фірми. «Четверта влада» розбиралася в цій ситуації. 

Наприкінці листопада рівняни із приватного сектора отримали платіжки за послуги з вивозу побутових відходів від нової компанії ТОВ «Рівне Екосвіт». В соцмережах одразу почалися дискусії з цього приводу. 

«Замість рахунків від «Санкому» почали приходити від ТОВ «Рівне Екосвіт». Очевидно, що саме завдяки цій фірмі з баготорічним досвідом роботи (2 місяці) та супер статутним фондом (2000 грн) наше місто забуде про проблему зі сміттям», – написав рівнянин Роман Денисюк. 

«Ну якщо прийшли надавати послугу, то можна хоча б договори позаключати, або заявити про ребрендинг, або заявити якось про себе. Звичка, що і так проканає», – пише журналістка Інна Білецька. 

ТОВ «Рівне Екосвіт» створене 27 вересня цього року, а вже з 1 листопада компанія вивозить сміття із приватного сектору Рівного.

Його директор Микола Ніколайчук у 2014 році балотувався в депутати до Верховної Ради за списками партії «Опозиційний блок».

Також він з 2012 року очолює ще одне ТОВ «Рівне Дім Сервіс».

Два роки тому цій компанії віддали на обслуговування парк «Хіміків» у місті, у який перед тим вклали чимало коштів з бюджету. Також фірма тривалий час займається комплексним обслуговуванням будинків як управляюча компанія і співпрацює з ЖКП міста. 

«Рівне Екосвіт»: сміття вивозять, але не є надавачем послуг

«Четверта влада» звернулася за поясненням ситуації із сміттям до директора ТОВ «Рівне Екосвіт» Миколи Ніколайчука. Посадовець розповідає, що його фірма прийшла на допомогу ТОВ «Санком Рівне», яке в останні місяці не справлялося з роботою. 

– Два місяці тому була критична ситуація в місті із сміттям, скарги були по вивезенню, невчасному вивезенню сміття. «Санком» наскільки мені відомо мав певні труднощі.

Нам була пропозиція йти на підряд, що і було зроблено, щоправда в цьому випадку ми працюємо по договору доручення від їхнього імені, – пояснює Микола Ніколайчук.

Нам передали приватний сектор, вивозимо сміття з усіх вулиць приватного сектору міста. Ми працюємо від їхнього імені, відповідаємо за виконану роботу і ми безпосередньо виставляємо рахунки і ведемо взаємозаліки з ТОВ «Санком».

Ми не самовільно взялися, ми працюємо згідно договору з самим підприємством. 

– В такій ситуації чи не мали б ви переукласти договори зі споживачами послуг, оскільки ви ж фактично новий виконавець послуг? 

– Ні, ми не є виконавцями послуг. Всі пільги, субсидії – це все нараховується і за це несе відповідальність «Санком». Вони ведуть звітність, отримують інформацію по субсидіантам з соцзахисту, тобто людей ніхто ні в чому не ущемив.

Пільги і субсидії збереглись. Ми лише робимо роботу і виставляємо рахунки. «Санком» і далі є виконавцем послуги до проведення конкурсу в наступному році. 

– Чому не могло бути так, що люди оплачують «Санкому», а «Санком» вам? Чому ваша компанія стала виставляти рахунки?

– Бо ми вибрали саме таку форму договору, яка дозволяє нам це робити. Ми залишилися на тому самому тарифі, який був. Тому щоб не виконувати подвійну-потрійну роботу, ми вирішили на себе це взяти. Ми ведемо облік і робимо звірку з самим же «Санкомом». 

Микола Ніколайчук вже кілька років працює у сфері ЖКГ. Фото із vk.com

– Договори з клієнтами переукладатися не будуть? 

– Ми не маємо права цього робити, бо ми працюємо з «Санкомом». Він є надавачем послуги і договори з ними. Не розумію взагалі чому це стало новиною, бо перед тим як ми приступили до роботи, телефонували з усіх каналів місцевих, журналісти цікавилися, були на засіданні комісії в міській раді, це все озвучувалося.

Цікаво, чому люди не ставлять питання, що сміття вивозиться. Ми цей місяць майже цілодобово вивозили сміття. Раніше ми казали, що у нас є транспорт. Ми купили два сміттєвози, вони працюють.

– Хто інвестор, за чиї кошти придбана ця техніка, це ж очевидно немала сума для нової компанії? 

– Підприємство створене у формі ТОВ, я співвласник. Ми йшли на свій страх і ризик, ми вкладаємо кошти і сподіваюся, що будемо і заробляти. Державних коштів тут немає, жодної копійки.

Мені задали питання: можеш цей об`єм потягнути, витягнути, щоб не була гірша ситуація для мешканців? Я сказав, що можу. І під ці потреби я купив ту техніку, яку вважав за потрібне. Удвох з засновником. 

– Хто вас це запитав, хто вам запропонував цю співпрацю? 

– Ми з «Санкомом» співпрацювали, надавали їм деяку техніку в оренду. А сьогодні, коли постало таке гостре питання, то й було прийняте рішення. Я за свої гроші організував роботу, якщо вона комусь не подобається, хай озвучує питання. 

Разом з тим Микола Ніколайчук неохоче говорить про те, хто ж саме запропонував таку співпрацю із «Санкомом». Чи це була ініціатива «Санкому», чи самого «Рівне Екосвіт». 

– На рівні керівництва, а саме мене і ТОВ «Санком» було прийнято рішення про взаємовигідну співпрацю. Скарг на нас немає. Якщо вони є ми на них оперативно реагуємо, – зазначає директор підприємства. 

«Санком Рівне»: з`явилися добровольці допомогти...

Директор ТОВ «Санком Рівне» Микола Горбачук розповідає, що проблеми у його підприємства виникли зокрема через затримки надходжень коштів по субсидіях та через погану оплату послуг мешканцями приватного сектора.  

– Приватний сектор ми віддали по дорученню «Рівне Екосвіту». З різних причин. В нас є проблеми з технікою, не можемо вчасно відремонтувати, бо не вкладаємося в існуючий тариф. Тариф поки немає змоги підняти, бо це не від нас залежить.

Також з запізненням надходять кошти, бо багато людей отримують субсидії на осінні місяці, їх частка це десь 50% всіх надходжень. І щоб не погіршилася якість послуг ми віддали...

З`явилася у Рівному фірма, яка хоче працювати у цій сфері, вони купили нові машини, на жаль ми поки собі не можемо дозволити такого при цьому тарифі, і ми віддали їм по дорученню прибирати приватний сектор, – каже Микола Горбачук. 

– Як ця фірма з`явилася: вони побачили, що ви не справляєтеся і створили фірму щоб вам допомогти чи як? Як співпало, що у вас складнощі і з`вилася ця фірма? 

– Якась техніка була раніше у них, одна машина принаймні. Деталей не знаю, він працював у нас на підряді, але у нас теж не виходило з ним вчасно розраховуватися і тому вони запропонували, що якщо вони самі збиратимуть... В нас є проблеми з оплатою, в приватному секторі оплачує 60-70% вчасно.

В багатоквартирних будинках 90-95% оплата. Вони самі вирішили, що збиратимуть кошти. Можливо в них це вийде краще, ніж у нас, ми доручили це їм по договору доручення, ми маємо таке право.

– А вони не мали б переукласти договори? 

– Строк дії договору до тендеру, потім може вони братимуть участь у тендері і матимуть свій якийсь шматок роботи. Поки таким чином. 

– Вони самі запропонували допомогу, чи ви їх попросили? 

– Ну... розмови про це з владою були з травня. Які були проблемні питання... приватний сектор і сміттєкамери були проблемними питаннями. З`явилися добровольці, що хочуть так сказати... 

Микола Горбачук не відповідає на питання хто ж кому запропонував співпрацю зрештою. Фото із krapka.rv.ua

– Яка вигода вашій компанії від такої співпраці? 

– Поки що лише головна біль, бо якби ми хотіли мати вигоду, то віддали б на підряд. У нас вигода одна: зараз у них більш менш нормально виходить, спочатку були проблеми.

Я пропонував, щоб ми збирали далі кошти, а вони думають, що самі зберуть більше грошей, чи впевненіші, що отримають більше таким чином, може сумнівалися в чомусь, – каже посадовець. 

Щоб оцінити законність і умови співпраці «Санкому» та «Рівне Екосвіту» «Четверта влада» попросила в підприємства копію договору довіреності про який говорять директори обох підприємства.

Однак, директор зазначив, що порадиться з юристом чи зможуть вони надати її та сконтактують з журналістом. Та ніхто так і не повідомив остаточну відповідь. 

В той же час за умовами стандартного договору, який отримала редакція, між «Санкомом» і одним з його клієнтів, передбачено що плата вноситься безпосередньо на рахунок «Санкому». Не передбачено можливість оплати за послуги вивезення сміття будь-яким іншим фірмам.

– У деяких випадках закон дійсно пердбачає уступку права вимоги або переведення боргу на інших осіб, однак це не стосується сфери комунальних послуг і тому тут потрібна заміна сторони у договорі, – пояснює ситуацію на прохання «Четвертої влади» адвокат Олександр Бражніков.

– Тобто його переуклалення з новою дійсною стороною. Для уникнення непорозумінь слід з’ясувати в органах комунального господарства, чи припинено правовідносини з попереднім виконавцем, а потім вже вирішувати, чи вносити плату за послуги новому їх надавачеві.

Тож якщо у вас підписані договори із «Санкомом», то неплатити за ними підстав немає. Так само як і немає підстав платити за рахунками, які виставила фірма, що не має з вами договірних відносин.

Якщо ж вам припинять вивозити сміття, або вивозитимуть не за графіком, то, згідно з договором, ви маєте право на відшкодування і можете виставити претензії. Коли у вас немає договору, то яка підстава вимагати відшкодування?

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте