Екс-директора France Telecom звинуватили в доведенні до самогубства 35 співробітників

Экс-голава France Telecom Дідьє Ломбар відповість за самогубства співробітників компанії
Джерело
Фото із сайту delo.ua

Колишній голава компанії France Telecom Дідьє Ломбар звинувачується в загибелі своїх співробітників. Слідчі вважають, що саме він несе відповідальність за самогубства працівників компанії, що відбулися в 2008 і 2009 роках. За цей період покінчили із собою 35 людей.

Деякі з них залишили передсмертні записки, в яких причиною свого рішення називали нестерпні умови праці.

Сам Ломбар звинувачення на свою адресу категорично відкидає. За його словами, жорстку політику він проводив для того, щоб уберегти компанію від банкрутства, пише Дело.

Перед будівлею паризького суду 70-річного управлінця зустрічали свистом і образами. Дідьє Ломбара, голові France Telecom, офіційно пред'явили звинувачення в психологічному тиску на співробітників. Представники профспілок впевнені: саме він повинен нести відповідальність за смерть 35 осіб, які наклали на себе руки в 2008-2009 роках.

Тоді збиткову державну компанію вирішили приватизувати. Для того, щоб скоротити збитки і врятувати France Telecom від фінансового колапсу, керівництво звільнило понад 20 000 службовців.

Кадрова політика відносно решти була досить жорсткою: постійні переклади з місця на місце в рамках програми ротації кадрів, стрес, некомфортні психологічні умови праці, страх звільнення.

Профспілки стверджують, що саме це і довело більше 30 чоловік до межі. Багато із загиблих в своїх останніх записках прямо звинувачували в смерті France Telecom.

"Поки що суд не визнав їх винними, але ситуація вже починає прояснюватися, спливають нові імена керівників, налаштувавшись цю систему таким чином, що їх підлеглим вона коштувала життя", - говорить один з членів профспілки.

Рада директорів схаменулась - для вирішення проблеми довелося круто змінювати курс і на якийсь час забути про прибутки. Робочий день скоротили, службовці могли в будь-який момент скористатися послугами психолога. Всього на антистресову програму виділили близько мільярда євро.

Розслідування хвилі самогубств почалося в 2010 році. За цей час поліція досконально вивчила 14 випадків суїциду, спроб суїциду і клінічної депресії.

Найближчим часом слідчі повинні допитати й інших керівників France Telecom, які проходять по цій справі.

Ломбар своєї провини не визнає. На його думку, тільки заходами жорсткої економії і суворою кадрової політики можна було допомогти компанії в той час. Однак чітко пояснити це в суді, за словами французьких ЗМІ, у нього так і не вийшло.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте