«Діамантовий» нардеп з Рівного із родичами-мільйонерами у бізнесі

Народний депутат Вадим Сидорчук каже, що всі корпоративні права, якими володів у бізнесі, передав третім особам. Однак ці фірми – досі під впливом його родини. Фото зі сторінки нардепа у Фейсбук.

Народний обранець з Рівненщини від «Народного фронту» Вадим Сидорчук, який раніше був засновником та керівником низки фірм, нині декларує півмільйона доходу від роялті, мільйони готівки, діаманти дружини. Мама нардепа, судячи з офіійних реєстрів – також мільйонерка.

Про це йдеться в електронній декларації Вадима Сидорчука.

Народний депутат, окрім півмільйона гривень роялті від ТОВ «Нова Пак», задекларував також зарплату в сумі  79 тисяч 237 гривень.

Із нематеріальних активів пан Сидорчук задекларував упаковку для сипких продуктів.  Патентування цієї упаковки, згідно декларації нардепа, принесло йому у 2015 році півмільйона гривень.

Вадим Сидорчук охоче пояснює подробиці свої декларації, відразу піднімаючи слухавку на кількаразові дзвінки журналіста.

– Це форма у вигляді фігурного мішечка для пакування сипучих продуктів,  цьому випадку приправ, – пояснює Вадим Сидорчук «Четвертій владі».

– Ця продукція присутня в національних торгових мережах. (під тоговою маркою фірми «Любисток», директором якої Вадим Сидорчук був до того, як став народним депутатом  авт.). Вона запатентована на мене як на фізичну особу-розробника. Компанія користується цією розробкою і, згідно з домовленістю, сплачується мені фіксована сума.

Ось так виглядає упаковка, яка приносить нардепу по півмільйона у рік

– Я з 2004 року був підприємцем в галузі продуктів харчування, відповідно і розробив винахід саме в цй галузі, – додає нардеп.

– За 10 років підприємництва у мене було багато промислових зразків. Використовував роботу дизайнерів, інших людей-підприємців, оплачув цю роботу, давай їм технічні завдання, що саме мені потрібно. На сьогодні за мною залишився один промисловий зразок – ось це фігурне упакування.

Попри те, що Вадим Сидорчук передав свої корпоративні права, ставши нардепом, бізнес, з яким він був пов`язаний, досі знаходиться під контролем його родини.

Як йдеться на аналітичній платформі YouControl, до складу засновників ТОВ «НОВА-ПАК», яке виплатило нардепу півмільйона, входить мати Вадима Сидорчука – Галина Аврамівна. Її внесок до статутного фонду підприємства – 1 мільйон 960 тисяч гривень.

Жінка також числиться, разом із сестрою дружини нардепа Людмилою Собченко, співзасновницею Рівненського комбінату святкових прикрас із внеском до статутного фонду 2 мільйони 450 тисяч гривень.

– Моя мати – вже 15 років як підприємець, – каже Вадим Сидорчук. – Завдяки цьому змогла відкласти такі кошти.

Мати нардепа Галина Сидорчук входить до складу співзасновників фірми, яка виплачує півмільйона роялті у рік  її сину. Також вона має спільний бізнес із сестрою дружини нардепа. На схемі показані зв’язки.

Ключ до схеми, який показує що означають кольорові стрілки і піктограмки:

На банківських рахунках обранця – 866 944 гривень. Також нардеп декларує 1 мільйон 800 тисяч гривень та 35 тисяч доларів США готівки.

В першій декларації, яку подав нардеп, готівка не показана – каже, що поспішав подати і не помітив цього нового рядка у декларації. Вадим Сидорчук розповідає, що це кошти відкладені з часів його підприємницької діяльності.

– Я підприємцем був з 2004-го року, директором ряду компаній, в тому числі, і «Любистка», – каже Вадим Сидорчук.

– У «Любистку» я був і співзасновником. Свої корпоративні права у цій фірмі я продав, ставши депутатом, сестрі своєї дружини Людмилі Собченко. Вона займається схожим напрямком, тільки кондитерським бізнесом. Вона – технолог харчової промисловості. Їй також продав свої права у фірмі «Караван С».

Має нардеп і фінансові зобов’язання, виплачуючи кредит  для банку:

– Кредит у сумі понад два мільйони гривень, взятий на купівлю квартири у 2006 році (вартість квартири на момент продажу значиться 260 тисяч, однак через зміну курсу долара і відсотки по кредиту загальна сума зобов`язань по ньому зараз майже в 10 разів вища); у 2015 році Вадим Сидорчук сплатив по ньому понад 100 тисяч гривень;

– Кредити на суму 256 тисяч декларант брав на підприємницьку діяльність, під заставу згаданої квартири. За цим кредитом у 2015 році сплатив 80 тисяч гривень.

Дружина нардепа Собченко Леся Олександрівна отримала трохи менше 22 тисяч гривень виплат по народженню дитини (сім’я виховує трьох дітей – авт.). Також вона отримала тисячу гривень процентами з банку. 

Крім таких скромних доходів, дружина нардепа задекларувала чимало ювелірних виробів з діамантами.

Серед них: шість каблучок з діамантами, комплект сережок з діамантами, три браслети з діамантами та один ланцюжок на шию з діамантами. 

– Це за 15 років сімейного життя дружина використовує як вкладення капіталу, – розповідає Вадим Сидорчук. – Частину дружина сама купувала. Кілька виробів подарував на 15 років сімейного життя, не думаю, що то настільки багато. Останнє що пригадую, вартість одного виробу була близько 40-ка тисяч гривень.

Подавши декларацію за 2015 рік, за деякий час Вадим Сидорчук додає повідомлення про суттєві зміни у 2016-му році.

У липні 2016 року мама нардепа, як йдеться у повідомленні, подарувала йому будинок у Рівному на 330 кв.м. та 8,5 соток землі під ним.

Але зазначена вартість будинку і землі в рази менша ринкової – трохи менше 165 тисяч гривнь, землі – 241 тисяча гривень.

Як видно із сайтів оголошень, орієнтовна ринкова вартість будинку такої квадратури в Рівному станом на 2016 рік – понад 5 мільйонів гривень. А вартість 8,5 соток землі, залежно від місця розташування –  від 300 тисяч до понад мільйона гривень.

Нардеп пояснив, що на таку суму оцінили експерти.

– Земельна ділянка придбана у 2009 чи 2008 році, початок будівництва – у 2012 році. Було оформлено на матері, тому що я в той час фактично перебував в обласній раді (був депутатом облради – авт.). І з самого початку на сімейній раді було вирішено на матір оформити земельну ділянку. Експертна оцінка була проведена, не пам`ятаю станом на яке число, [і так було визначено згадану вартість будинку та землі].

Нагадаємо, «Четверта влада» вже писала про декларації шести рівненських нардепів: Олександра Дехтярчука, який хоче ліквідувати телестанцію, найбагатшого народного депутата Рівненщини Василя ЯніцькогоЮрія Вознюка, який не відмовився від матеріальної допомоги за кошт платників податків, «е-холостяка» Олега Осуховського, радикала Андрія Лозового та його антикваріат, елітні колекції і мільйони готівки та Сергія Євтушка, який пояснив звідки у нього з дружиною півтора мільйони готівки.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте