Житлово-будівельна афера: як дерибанять у рівнян землю на 3 мільйони доларів

Земельна ділянка орієнтовною вартістю три мільйони доларів може безкоштовно перейти у власність підприємливих ділків, за сприяння чиновників Рівнеради

Троє ділків, створивши так званий «житлово-будівельний кооператив», отримавши підтримку чиновників Рівнеради та Держземагентства, готуються привласнити 3,5 гектари комунальної землі. Ринкова вартість ділянки – близько трьох мільйонів доларів США. 

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА з'ясувала, як діє схема привласнення землі через житлово-будівельні кооперативи та хто відповідальний за розбазарювання майна громади ціною в десятки мільйонів гривень.

Звідки ноги ростуть

Про хитру схему розбазарювання міської землі стало відомо, коли на сайті Рівненської міської ради з’явився проект рішення про погодження проекту відведення земельної ділянки в районі вулиць Гагаріна та Струтинської для обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Рівбуд» (далі - ОК ЖБК «Рівбуд» – авт.).

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА також отримала копію цього проекту, на якій стоять підписи чиновників, котрі його вже погодили (документи клікабельні).

На запит до Рівненської міської ради та Держземагентства стосовно документів, які спричинили появу проекту такого рішення, стало зрозуміло багато важливих деталей.

Виявилося, що довідку про земельну ділянку під майбутню багатоповерхову забудову  обслуговуючому житлово-будіельному кооперативу «Рівбуд» визначили ще в липні 2014 року.

 

Цей документ, поряд з іншими, необхідний для наступного подання заяви до органу місцевого самоврядування з надання дозволу на складання проектної документації для відведення землі у місті.

ОК ЖБК «Рівбуд» так і зробив, звернувшися 9 жовтня 2014 року з клопотанням до Рівненської міської ради для отримання відповідного дозволу для передачі безкоштовно у власність земельної ділянки площею 3,49 гектара в районі вулиць Гагаріна та Струтинської.

Після цього «Рівбуд» чекає місяць, щоб на їх клопотання ніхто у міськраді не відреагував та, користуючись правом мовчазної згоди, повідомляє Рівненську міську раду про розроблення необхідної документації без надання такого дозволу.

 

Наразі проект рішення майже готовий для винесення на сесію Рівнеради. Не вистачає погодження земельної комісії Рівнеради.

Депутати, які входять до складу комісії, відклали прийняття рішення з цього питання. Голова комісії Антон Сачук каже, що ще не розібрався достатньо у цій темі, щоб скласти остаточну думку, однак вважає, що така роздача землі, поза аукціоном, не вигідна громаді.

За інформацією від місцевих ріалторів, орієнтовна вартість однієї сотки землі у Рівному складає від 8 до 10 тисяч доларів США. Шляхом нескладних математичних підрахунків отримуємо близько 3 мільйонів доларів.

На ділянці, за інформацією головного міського архітектора Сергія Семенця, передбачалося будівництво близько  десятка 9-поверхових секцій і ряду 12-поверхових будівель.

Заплановане для будівництва

Як працює схема привласнення землі фіктивним житлово-будівельним кооперативом

Розробники проекту рішення щодо такого щедрого подарунку землі від рівнян для ОК ЖБК «Рівбуд» посилаються, зокрема, на 41-у статтю Земельного Кодексу України. Тут дійсно йдеться про те, що для житлово-будівельних кооперативів земля можу передватися як безкоштовно у власність, так і на правах оренди:

«Житлово-будівельним (житловим) та гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.»

Що таке житлово-будівельний кооператив, пояснює вже Житловий кодекс Української РСР, який досі діє у незалежній Україні, і дозволяє громадянам об’єднуватися для побудови багатоквартирного житла, а також Примірний статут житлово-будівельного кооперативу.

Житлово-будівельний кооператив, створений з вимогами цих нормативно-правових документів, має право безкоштовно отримати у власність землю під будівництво житла – без аукціону і без торгів. Ось ці вимоги:

  • члени кооперативу повинні постійно проживати у місті, де будуватиметься житло;
  • потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі;
  • стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради;
  • мати вік до 30 років.
  • членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом членів кооперативу повинно бути стільки, скільки й квартир у запланованому будинку.

А як відбувається насправді. Троє ділків вирішують заробити на продажу квартир у багатоповерхівці. Для цього вони створюють, по суті, фірму. Щоб вона могла безкоштовно отримати у власність землю, вони називають її житлово-будівельним кооперативом – ЖБК.

При цьому вимоги Житлового кодексу для створення будівельного кооперативу відверто ігноруються. Бо завдання структури – не забезпечувати житлом своїх членів, а заробляти гроші.

Саме в такий спосіб наразі хочуть відібрати у громади землю приблизно на три мільйони доларів у Рівному.

На сайті Міністерства юстиції кожен бажаючий може знайти інформацію про засновників юридичних осіб. Тут знаходимо інформацію про трьох засновників: Олександра БабікаПетра Сачковського та Василя Немеша, про якого ЗМІ повідомляють як про зятя екс-нардепа-регіонала Миколи Сороки:

Як йдеться у відповіді Рівнеради, жоден із цих трьох засновників ОК ЖБК «Рівбуд» не перебуває на обліку громадян, котрі, бажають вступити до кооперативу.

То як так сталося, що на землю претендує кооператив, який не має необхідної кількості членів, члени якого не стоять на квартирній черзі? Хто винен? Спробуємо розібратися.

На перший погляд, є питання до державного реєстратора, який не мав реєструвати кооператив, що не дотримується вимог Житлового кодексу.

Та диявол ховається в деталях. Виявляється, житлово-будівельні кооперативи бувають двох видів. Один створюється на підставі Житлового кодексу, інший – на підставі Закону «Про кооперацію». Тоді це – обслуговуючий кооператив.

Обслуговуючому кооперативу достатньо мати трьох засновників, яким необов’язково стояти у квартирній черзі і бути молодшими за 30 років. Та й узагалі дотримуватися інших норм Житлового кодексу. Що не заважає йому додати у власну назву словосполучення «Житлово-будівельний кооператив».

Разом з тим, його діяльність повинна спрямовуватися на задоволення потреб своїх членів, перелік яких визначається при створенні кооперативу

«Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу». Проблема в іншому. Ані «обслуговуючому» кооперативу, ані ЖБК, створеному з порушеннями, надавати безоплатно землю не повинні.

Міська рада повинна враховувати мету створення ЖБК відповідно до Житлового Кодексу та Примірного статуту, – Верховний суд України

Подвійною нормою законодавства, яка регулює створення та діяльність кооперативів, власники «Рівбуду», за підтримки чиновників Рівнеради та депутатів скористалися ще у 2012 році. Тоді кооператив отримав майже 5 соток землі на вул. Дем`янчука, 1.

Тепер тут височіє багатоповерхівка, де усім охочим намагаються продати квартири.

У будинку, землю під який видіялли нібито для забезпечення житлом тих, хто стоїть на квартирній черзі, намагаються продавати квартири усім охочим

Рівненська прокуратура спробувала у 2013 році оскаржити рішеня Рівнеради про передачу у власність «Рівбуду» цієї земельної ділянки. Порушення вбачали в тому, що кооператив не відповідає вимогам житлового кодексу та Примірного статуту ЖБК.

– На час створення і державної реєстрації кооперативу, а також і на момент прийняття Рівненською міською радою оскаржуваного рішення засновники кооперативу на квартирному обліку не перебували, – пояснює прес-секретарка прокуратури Рівненської області Людмила Суржук.

– У статуті цього кооперативу не визначено кількості квартир у житловому будинку (будинках), які заплановано до будівництва кооперативом, що може призвести до здійснення ОКЖК «Рівбуд» діяльності, що суперечить меті створення обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу, – обслуговування членів кооперативу шляхом забезпечення членів кооперативу та членів їх сімей, а не будівництво житла для інших осіб.

Також, як звертають увагу у прокуратурі, при створенні та державній реєстрації Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Рівбуд» не було встановлено кількості членів, яка може вступити до нього та кількість квартир, яку буде збудовано.

Це суперечить наведеним вимогам Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу.

Однак у січні 2014 року рівненські прокурори програли суд. Представники ОК ЖБК «Рівбуд» звернули увагу суду, що вони діють згідно закону «Про кооперацію», який не ставить таких вимог для створення кооперативу. 

Рівненські прокурори виявилися не дуже наполегливими у цій справі. Програвши першу судову інстанцію, вони склали руки і не оскаржували рішення суду. А даремно. Адже вже в червні 2014 року Верховний суд України дав роз'яснення щодо подібних справ.

Цим роз'ясненням він фактично пояснив, що претендувати безкоштовно на землю громади має право житлово-будівельний кооператив, створений на основі Житлового кодексу та Примірного статуту ЖБК.

Тож правова позиція Верховного суду дослівно така:

«Даючи дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність ЖБК, відповідна рада має враховувати мету створення такого кооперативу, порядок його організації та діяльності відповідно до вимог Житлового кодексу та Примірного статуту».

Посадовцям Рівнеради рішення суду – не указ

Та посадовців виконавчих структур Рівненської міської ради рішення Верховного суду, здається, хвилює мало. Особливо коли йдеться про надання землі обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Рівбуд».

Ми поспілкувалися з чиновниками, підпис яких стоїть на проекті рішення, та з міським головою, на якому, зрештою, лежить відповідальність за дії підлеглих.

Начальник Управління земельних відносин Рівненського міськвиконкому Сергій Таргоній вважає, що в управління немає повноважень звіряти, наскільки діяльність кооперативу відповідає Житловому кодексу​​​​

– Повноважень проводити державну землевпорядну експертизу землевпорядної документації в управління земельних ресурсів немає, – вважає начальник Управління земельних відносин Рівненського міськвиконкому Сергій Таргоній.

– Ми перевірили наявність в проекті відведення висновків, і, відповідно, підготували проект рішення.

– А установчі документи ви дивилися?

– Відповідальність за склад проекту несе той орган, який його погоджує.

– В цьому випадку це який орган?

– Управління Держземагентства.

Начальник Держземагентства у Рівному Роман Гресько взагалі не знає, як можна з`ясувати інформацію про засновників організації, яка претендує на ласий шмат комунальної землі.

Начальник Держземагентства у Рівному Роман Гресько стверджує, що не має права з`ясовувати, хто засновник установи, котра претендує на безкоштовне отримання землі, хоч ця інформація є відкритою для будь-кого. Фото з архіву​​​​​​

– Вичерпний перелік, які в складі проекту землеустрою, регулюється законом про землеустрій, статтею 50-ю, – каже Роман Гресько.

– Там написано, чорним по білому, що ми не справі вимагати щось більше. А для нас, я вам скажу, …це комерційна таємниця знати засновників (нагадуємо, ця інформація є відкритою на сайті Мін`юсту – авт.)

А що вважає заступник мера Рівного Олексій Хмилецький, який завізував проект передачі у власність обслуговуючому кооперативу трьох з половиною гектарів міської землі?

Заступник міського голови Олексій Хмилецький каже, що розбиратися, має чи не має право отримати землю житлово-будівельний кооператив, повинні депутати на сесії рівнеради, а не він​​​​​​

– Всі зауваження, які будуть, будуть на сесії міської ради. Тобто в даному випадку рішення підготовлене, ми зобов’язані його пустити на розгляд сесії. Тому що це прерогатива Рівненської міської ради.

– Так, але ви, як заступник міського голови, могли перевірити, чи є засновники цього кооперативу хоча б у черзі?

– То ми разом на сесії це перевіримо.

Мер Рівного Володимир Хомко заявляє, що він тут узагалі ні до чого.

Міський голова Рівного стверджує, що не втручається у діяльність своїх підлеглих​​​​​​

– Посадовці виконкому, якщо допустять якусь помилку, відповідають по Кримінальному кодексу перед законом. Якщо там щось не так, я туда не втручаюсь. Якщо там не так, то тюрма за ними плаче.

Посадовці ніби вперше дізнаються, що їхня свідома чи несвідома бездіяльність сприяє дерибану землі міської громади. 

Ми двічі намагалися поспілкуватися із директором або співзасновником кооперативу «Рівбуд», а також залишили їм свої контакти, однак вони так і не вийшли на зв’язок. Мабуть, для цих кооператорів зараз важливіше – дочекатися рішення про надання ділянки.

Прокурор Рівного Тарас Ільящук каже, що прокуратура може реагувати на подібні дії чиновників лише після прийняття радою відповідного рішення.

Залишається сподіватися, що цей проект рішення чиновники не винесуть на сесію Рівнеради, щоб не осоромитися самим і не осоромити депутатів, які зможуть за нього проголосувати.

Над публікацією працювали Тарас Боросовський, Світлана Скляр, Роман Оксенюк, Антоніна Торбіч, Володимир Торбіч


Публікація підготовлена в межах тренінгового проекту журналістських розслідувань за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди учасників проекту не обов`язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте