Інтернет-видання «Волинські новини» насправді ніхто не купував. Чому ж звільнилися журналісти?

У соціальних мережах почали говорити про те, що у інтернет-видання «Волинські новини» з’явився новий власник. На сайті «ВолиньPost» користувач із ніком politglum висловив думку, що це – радник Луцького міського голови Василь Байцим. Майже весь колектив «Волинських новин» покинув своє робоче місце.

У коментарі для ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ Василь Байцим заперечив інформацію про те, що він є новим власником «Волинських новин».

– Може хтось і купив, але ж то був не я... Хоч інтернет-видання «Волинські новини» мені дійсно подобається і колектив там професіоналів, тому я б їх не звільняв би... Однак навряд чи в мене вистачить коштів, щоб домовитись з Ігорем Петровичем (народним депутатом України Ігорем Палицею – авт.), - сказав Василь Байцим.

Раніше ЧЕТВЕРТА ВЛАДА писала, що власником видання є нардеп Ігор Палиця. За інформацією ТСН, компанія «Мантімус Коммершиал ЛТД» з липня 2011 року до лютого 2013 року була основним інвестором футбольного клубу «Волинь». Власником клубу називають нардепа Ігоря Палицю.

Ця ж сама кіпрська компанія «Мантімус Коммершиал ЛТД» ще у лютому володіла 99-ма відсотками інтернет-видання «Волинські новини». Другим співзасновником тоді був директор видання Григорій Недопад.

Кілька днів тому у соціальній мережі «Facebook» журналісти, які працювали у «Волинських новинах» опублікували відкритий лист до читачів.

Вони заявили, що покинули видання «через те, що люди, які мають повноваження визначати інформаційну політику видання, впливати на ухвалення правлінських рішень пішли на непопулярні кроки, що негативно впливають на репутацію видання і можуть бути розцінені як наступ на свободу слова.

Зокрема, останньою краплею стало те, що на догоду амбіціям одного з працівників, куратори вирішили пожертвувати колективом».

«Колектив переконаний, що одним із таких непопулярних кроків було фактично усунення з посади директора і за сумісництвом головного редактора Поліщук В.Г.», – пишуть журналісти. 

Повний текст звернення. Документ клікабельний. Схоже, що почався конфлікт із непорозумінь у самому колективі

А вже 15 липня у соціальній мережі «Facebook» на сторінці «Волинських новин» з'явилось повідомлення, що вони й надалі продовжують працювати у звичному режимі. 

Однак, у власності «Волинських новин» і справді дещо змінилося. Зокрема, серед засновників ПП «Волинські новини» наразі значаться дві особи: Поліщук Вікторія Григорівна та Поліщук Ігор Ігорович. Обоє мають по 500 тисяч гривень внеску до статутного капіталу.

З 12 липня інтернет-видання має й іншого директора. Тепер ним став Максим Голубєв.

Тут виникає, як мінімум, низка запитань. Куди зник кіпрський «Мантімус Коммершиал ЛТД»? Чому серед засновників видання опинилася звичайний працівник і редактор Вікторія Поліщук? Хто такий Ігор Поліщук? Чому Вікторія Поліщук, будучи співзасновником і директором видання, зі слів журналістів у відкритому листі, була усунута з посади директора і головного редактора?

Сама Вікторія Поліщук коментувати листа колег відмовляється. 

– Я пішла за власним бажанням, – каже журналістка. – Те, що написали колеги, коментувати не можу. Я під ним не підписувалася. 

Вікторія Поліщук серед засновників видання з'явилася ще у лютому-березні цього року. Яким чином – не пояснює. Очевидно, що викупити 50 відсотків власності видання звичайна журналістка, яка не має жодного бізнесу, навряд чи могла.

Якщо ж співставити інформацію, викладену у відкритому листі журналістів видання і коментар Вікторії Поліщук, то виходить, що є ще якась третя сторона, яка, як пишуть журналісти «непопулярними кроками фактично усунула з посади директора і за сумісництвом головного редактора Вікторію Поліщук». Хто ця третя сторона, так звані куратори? 

Співзасновником видання також став Ігор Поліщук. Це юрист громадської приймальні народного депутата України Ігоря Палиці. Принаймні так його називають у сюжеті Волинської обласної державної телерадіокомпанії про роботу громадської приймальні народного депутата. 

За телефоном, що вказаний в ЄДР, як контактний з юридичною особою, ми почули голос Володимира Піха, який колись був співзасновником видання. Як сконтактувати із теперішнім директором Максимом Голубєвим він не знає. 

Отже, кіпрську офшорну фірму «Мантімус Коммершиал ЛТД» у засновниках просто поміняли на двох інших людей, одна з яких є представником того ж власника. Для чого це потрібно? 

Ймовірно, однією із таких причин може бути те, що видання вирішили легалізувати. Оскільки, в українських законах про медіа немає поняття «інтернет-видання», найпростіше – оформити його як інформаційне агентство.

Зараз воно є приватним підприємством і не підпадає під дію законів, якими регулюється діяльність журналістів.

Стаття 9 Закону України «Про інформаційні агентства» забороняє створення і діяльність інформагентств, у статутному фонді яких, сукупна частка, що належить іноземним юридичним особам, становить більш як 35 відсотків. До цього ж «Мантімус Коммершиал ЛТД» володіло 99-ма відсотками підприємства.

Зауважимо, що протягом цього часу вже не вперше змінюється колектив інтернет-видання.

Волинський медіа-простір інтернет-видань можна назвати нестабільним. Існування ЗМІ залежить в першу чергу від власників, а не редакції. Не сподобався журналіст чи певний матеріал – звільнення без пояснень. І професійність і фаховість грає другу роль у подібних ситуаціях, адже якщо не звільняєшся, доводиться коритись.

Відзначимо, що на сайті «Телекритика» є карта «медіа порушень». І кожен журналіст може повідомити про утиски свободи слова чи інші протиправні дії. Залишити скаргу можна за цим посиланням.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте