Непереможний «Ліон»: 800 гривень штрафу і земля рівненського парку - в твоєму розпорядженні

Ресторан «Ліон», що на території парку ім. Т. Шевченка.
Джерело
Фото Світлани Калько для «Четвертої влади»

Навіщо платити оренду за землю, якщо можна сплачувати штрафи по кількасот гривень і користуватися безкоштовно самовільно захопленою ділянкою рекреаційного призначення, отримуючи з неї прибуток.

А щоб «збити зі сліду» контролюючі органи, просто поміняти «вивіску». Такою схемою успішно користуються власники ресторану «Ліон», що у міському парку Рівного, ігноруючи і закони, і правоохоронні органи.

Поки дирекція Державно-комунального підприємства «Міське об’єднання парків культури та відпочинку м. Рівне» (ДКП «МОПКтаВ») шукає управу на спритних рестораторів, останні облаштовують територію.

І все б нічого – благоустрою у міському парку імені Шевченка таки бракує. От тільки райський куточок у природоохоронній зоні бізнесмени облаштовують, самовільно захопивши шматок землі, що згідно з Державним актом належить парку.

І ніхто їм не указ – ані прокуратура, ані земельна інспекція, ані депутатська комісія. Вочевидь, така поведінка власника ресторанного бізнесу може бути зумовлена єдиним – якщо чиясь дуже авторитетна рука надійно прикриває цей «благоустрій», твердять і депутати Рівнеради, і працівники об’єднання.

У травні 2013-го, коли дирекція об’єднання парків у черговий раз намагалася привернути увагу громадськості і влади до захоплення «Ліоном» землі, директорка ТзОВ «Ліоніс», якому належить ресторан, Наталія Цибульська палко запевняла журналіста «Четвертої влади», що жодних столиків на спірній ділянці не буде.

Казала, що вони лише благоустроюють ділянку, щоб повернути її парку, як того вимагають приписи контролюючих органів та рішення суду.

Та воно б нехай би був благоустрій, кажуть у парку, якби на ту ділянку землі товариство мало документи, а то ж використовує самозахватом. Уже третій директор змінився в об’єднанні, а знайти управу на «Ліон» ніхто так і не сподобився.

Заступник директора ДКП «МОПКтаВ» і депутат Рівнеради Анатолій Чугуєвець укотре під час сесії намагався привернути увагу депутатів до нахабної, на його думку, поведінки власників ресторану, мовляв, чому нікому нецікаво, що в природоохоронного об’єкта, яким є парк імені Шевченка, крадуть землю, використовуючи її для комерційних потреб.

Анатолій Чугуєвець

Поки Анатолій Чугуєвець апелював до депутатів і міського голови, інспекція сільського господарства з прокуратурою надсилали приписи, ресторатори остаточно довели, хто в домі, чи то, пак, парку, господар.

Встановили столики для відвідувачів на самовільно захопленій ділянці, перед цим огородивши її фігурним парканом і напнувши над кожним столиком тент.

Міський голова Рівного Володимир Хомко, відповідаючи на запитання журналіста «Четвертої влади» стосовно своєї реакції на ситуацію з «Ліоном», сказав  таке:

– А як мені реагувати? Піти повіситися в «Ліоні»?.. Є прокуратура, є міліція... Я зробив все, що треба... У мене немає військових формувань, я написав у ті інстанції, які повинні цим займатися. Якщо є рішення суду, то виконавча служба має це робити. Чому виконавча служба не виконує свою роботу, я не знаю

Володимир Хомко

Водночас, як повідомив заступник начальника міського відділу Державної виконавчої служби Павло Якобчук, на виконання рішення суду від 9.09.2011 року про повернення самовільно захопленої земельної ділянки парку, 28 грудня 2011 року було відкрито виконавче провадження.

Павло Якобчук. Фото з lib.znaimo.com.ua

Державним виконавцем 16 січня 2012-го року у присутності понятих, представників прокуратури, міської ради, дирекції «МОПКтаВ» було складено акт про те, що рішення суду виконано. Відтак, каже Павло Якобчук, його відомство свій обов’язок виконало.

Як можна було у пік зимового сезону, у січні, складати акт про повернення ділянки, адже ж зрозуміло, що тоді ніхто її не використовував під відкритий ресторанний майданчик, це ще питання.

Однак, заковика навіть не в цьому, а в тому, що рішення суду про повернення ділянки парку стосувалося ТзОВ «Саламандер», яке володіло рестораном «Ліон».

У серпні 2012-го року товариство «Саламандер» ліквідовано, натомість з’явився новий власник ресторану в особі ТзОВ «Ліоніс», але з тим же директором на чолі – Наталією Цибульською.

Відтак уже влітку 2012-го року «повернуту» парку ділянку ресторатори повним ходом використовували під літній майданчик.

Історія продовжилася навесні 2013-го, коли дирекція закладу заходилася облаштовувати майданчик капітально, вводячи при цьому в оману і дирекцію парку, і журналістів, що вони, мовляв, лише приводять ділянку до належного стану, щоб повернути парку.

Обурена ситуацією заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, яка курує гуманітарну сферу міста, звернулася до прокуратури Рівненської області із депутатським запитом (вона є депутатом обласної ради) щодо дотримання вимог земельного законодавства ТзОВ «Ліоніс», якому належить скандальний ресторан.

Галина Кульчинська

Прокуратура, у свою чергу, скерувала лист за належністю – до Державної інспекції сільського господарства у Рівненській області.

Інспектори під час перевірки встановили, що «ТзОВ «Ліоніс», самовільно зайняло земельну ділянку площею 5 соток (0,0500 га) за рахунок земель рекреації, які перебувають в постійному користуванні ДКП «Міське об’єднання парків культури та відпочинку» шляхом проведення благоустрою території та розміщенням тимчасової споруди біля ресторану «Ліон».

Документи, які посвідчують право користування земельною ділянкою у директора ТзОВ «Ліоніс» на момент перевірки відсутні і до перевірки не представлені, констатували інспектори.

Відтак, вони зафіксували порушення ст. 125 Земельного кодексу України, що кваліфікується як самовільне зайняття земельної ділянки за рахунок земель рекреації, відповідальність за що передбачена п. б ч.1 ст. 211 Земельного кодексу України та ст. 53-1 КУпАП.

Директора товариства притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 340 гривень.

Також нараховано шкоду, заподіяну земельним ресурсам внаслідок самовільного зайняття ділянки у розмірі 447 гривень 99 копійок.

Окрім цього, як встановили інспектори, ТзОВ «Ліоніс» використовує земельну ділянку орієнтовною площею 4,2 соток (0,0420 га) для розміщення та обслуговування ресторану «Ліон».

Приміщення ресторану фактично розміщено на земельній ділянці площею 178 кв.м. (0,0178 га), яка перебувала в користуванні ТзОВ «Саламандер» та на земельній ділянці площею 242 кв.м. (0,0242 га), яка перебуває в користуванні ДКП «Міське об’єднання парків культури та відпочинку», згідно з Державним актом від 14.06.2007.

Документи, які посвідчують право користування земельною ділянкою загальною площею 0,0420 га у директора ТзОВ «Ліоніс» відсутні, що є порушенням ст. 125 Земельного кодексу України та кваліфікується, як використання вказаної земельної ділянки без оформлення речових прав на неї.

Директору товариства внесено обов’язковий до виконання припис від 09.07.2013, яким її зобов’язано усунути виявлені порушення земельного законодавства упродовж тридцяти днів.

Наразі термін виконання припису спливає, а реєсторатори не тільки не квапляться його виконувати, а навпаки – експлуатують самовільно захоплену ділянку на повну.

Як зазначив головний спеціаліст Державної інспекції сільського господарства у Рівненській області Віктор Чибиряк, коли термін виконання припису спливе і жодних повідомлень від ТзОВ «Ліоніс» про його виконання не надійде, то тоді буде проведено перевірку виконаня припису.

Якщо його не буде виконано, то фахівці інспекції складуть акт про адміністративне порушення. За що директора товариства може бути оштрафовано на 255 гривень.

Наступний крок – новий припис з терміном виконання 30 днів. Якщо його знову не буде виконано, то тоді інспекція буде звертатися до органів прокуратури.

За словами Віктора Чибиряка, товариство повинно врегулювати земельне питання шляхом або звільнення самозахопленої ділянки, або її викупу (що неможливо, зважаючи на статус парку), або укласти договір оренди.

Однак, з його слів, досі жодних відомостей від керівництва ТзОВ «Ліоніс» щодо цього не надходило, хоча термін припису вже спливає.

Відтак, виходить, що власники і керівництво ресторану «Ліон», який з початку свого існування був кафе «Старець», уже не перший рік безкарно порушують земельне законодавство, змінюючи «вивіски».

Адже товариства «Саламандер», з яким об’єднання парків кілька років поспіль безуспішно воює за свою ж земельну ділянку, тепер немає. Є «Ліоніс», для якого, як каже Віктор Чибиряк, це перший припис про порушення.

Виходить, що, якщо через певний час товариство знову вирішить перереєстуватися на якийсь «Ліоніс-2», то порушення знову будуть «обнулені»? На це Віктор Чибиряк відповів ствердно, мовляв, закон не забороняє.

Відтак, чи не стане приклад безкарного самоуправства рестораторів сигналом для наслідування для інших орендарів у парку, хтозна...

Ласих до шматка рекреаційної землі у центрі міста, схоже, вистачає. Два роки тому, коли автор цих рядків публікувала матеріал про розтягування парківської землі, міський голова Рівного Володимир Хомко, коментуючи ситуацію запевнив:

– Поки я міський голова, у парку ніхто більше шматка землі не відщипне.

Виходить, щипають. Ще й як.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте