Як громадські активісти звільняли захоплену землю рівненського парку, а їм протидіяли футболісти (ФОТО, ВІДЕО)

Меблі ресторану на землю ресторану переносять громадські активісти

21 вересня вчетверте громадські активісти, які назвались у соцмережі Фейсбук  Громадським рухом «Захистимо Рівне», збираються на землі парку біля ресторану «Ліон». Цього разу акцію назвали «Влада не може – громада допоможе». Через протидію представників «Ліону» ледь не дійшло до бійки.

ПОВНА ФОТОГАЛЕРЕЯ: Звільнення захопленої землі парку ледь не переросло у бійку (37 фото)

Громадські активісти спочатку обговорили план дій і запитали в представників ресторану чи це їхні столики на землі парку і чи не збираються вони самі їх прибрати.

Також зачитали резулятивну частину рішення суду про звільнення території парку рестораном.

Спочатку адміністратор ресторану Альона каже, що ці столи ресторан поставив, щоб люди відпочивали. І ніхто на цих столиках не заробляє. Пізніше представники ресторану почали стверджувати, що це не столики, а торгові точки, і громадські активісти заважають їм заробляти гроші.

Стільці та столи громадські активісти занесли на територію ресторану «Ліон».

Чоловік, який назвався колишнім власником (як з’ясувала ЧЕТВЕРТА ВЛАДА, – це спонсор і нападаючий футбольного клубу «Малинськ» у селі Малинськ Березнівського району Анатолій Онищук), та ще один чоловік (його брат, президент футбольного клубу «Малинськ» Григорій Онищук), що був з ним, почали перешкоджати в цьому, провокуючи на бійку.

Виникла невелика штурханина.

Анатолій Онищук 
Та його брат Григорій Онищук – футболісти

Джерела ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, які побажали залишитись невідомими, стверджують, що насправді Анатолій Онищук – лише на паперах колишній власник, а насправді – реальний власник і має ще й інший бізнес у Рівному.

А зміна власника відбулася, зокрема, й для того, щоб відстрочити сплату кредиту для банку. Банку відсудив у ресторану понад 400 тисяч доларів. Дивитись рішення.

Суд також заборонив Рівненському БТІ «вчиняти будь-які дії, спрямовані на реєстрацію/перереєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна – ресторан «Ліон», загальною площею 297,8 кв. м.» і призначив будівельно-технічну судову експертизу. Експертиза має з’ясувати, яка вартість майна ресторану.

Однак підприємці зробили ще одну фірму. Було ТзОВ «Ліоніс», з яким судиться банк і яке зараз перебуває в стадії ліквідації, а стало ТзОВ «Фірма-Ліоніс». Дописали одне слово - і інша юридична особа.

Потім представники ресторану знову почали штурхатись, відстоюючи останній стіл. Сайт erveua.com зафіксував момент штурханини.

Зрештою виникла суперечка, під час якої чоловік почав стверджувати, що в нього є договір на оренду, але він його нікому не зобов’язаний показувати.

Обидві сторони викликали міліцію.

Виявилось, що договір на оренду землі насправді – це договір, яким надається дозвіл на здійснення «лоткової торгівлі морозивом, напоями, готовими кондитерськими виробами, холодними закусками» без зазначення де саме в парку і на якій площі (але із зазначенням, що в атракціонному містечку).

Під договором стоїть підпис директора парку Андрія Мощанецького. Сам Андрій Мощанецький на дзвінки не відповідає.

Але ще 1 вересня, перед першою громадською акцією, він спілкувався з активістами, стверджуючи, що цю земельну ділянку протиправно використовують більше часу, ніж він – директор парку. Тобто вже більше чотирьох років.

До речі, на печатці ТзОВ «Фірма Ліоніс» стоїть прізвище Мичко Олександр Анатолійович – це захисник того ж футбольного клубу «Малинськ».

Натомість заступник директора парку і водночас депутат Рівнеради Анатолій Чугуєвець (на передньому плані фото) не знає про такий договір.

Договір, підписаний директором парку, датований 17 липня 2013 року, тобто в розпал скандалу, коли міський голова Володимир Хомко розписувався у власній неспроможності щось зробити, щоб повернути землю у вільне користування громади.

В договорі мова йде про те, що ТзОВ «Фірма-Ліоніс» надається дозвіл на здійснення «лоткової торгівлі морозивом, напоями, готовими кондитерськими виробами, холодними закусками» на території парку.

За кожен день торгівлі, згідно договору, за кожну торгову точку (невідомого розміру та невідомого розташування в парку) власник має сплачувати парку 65 гривень у вихідні та святкові дні та 40 гривень – у будні.

Однак, згідно цього ж договору, плата може й не стягуватися, якщо у цей день «торгівля фактично не здійснювалася».

Пункт договору 4.1.2. про те, що парк має право визначати де саме торгуватиме ТзОВ «Фірма Ліоніс», але на території містечка атракціонів. Отже лоточна торгівля, це, очевидно, ті лотки з морозивом біля атракціонів.

Згідно з цим договором, його може розірвати будь-яка сторона договору, повідомивши іншу сторону за 10 днів.

Представники «Ліону» тепер вже заперечують свої попередні твердження, що це столики для рівнян, і ніхто на них не заробляє. Тепер вони стверджують, що під накриттям – це торгові точки. Підтвердження, що саме на цій ділянці торгові точки, представники ресторану не надали.

Коли їх запитали чому точок сім, а не шість, вони сказали, що сьома, яка найбільш святково облаштована, то не їхня.

Представники парку «відхрестились» від цієї «торгової точки»

Один із способів захисту, які використав підприємець-футболіст – наклепи на журналіста і заступника директора парку:

– Доки міський голова в розпачі розводить руками, мовляв, не знає що робити із зухвалими власниками «Ліону», доки громада виборює вкрадену в парку землю, призначений Володимиром Хомком директор парку Андрій Мощанецький підписує з непорядними підприємцями-«рестораторами», – обурюється журналістка Світлана Сирота.

– Насправді це договір на лоткову торгівлю. Але навряд чи альтанки і столики, встановлені «Ліоном», а також цей павільйон є лотками, з котрих торгують морозивом. Сьогодні телефоном міський голова Рівного Володимир Хомко мені повідомив, що нічого не знав про цю угоду і зазначив: якщо це правда, то директор парку Андрій Мощанецький буде звільнений.

Адміністратор ресторану Альона і директор ресторану Наталія Цибульська

– Ми щомісяця по 9 тисяч сплачуємо парку за цим договором, – каже жінка, яка підтвердила журналістам, що вона Наталія Цибульська (відомо, що Наталія Цибульська не пізніше як з 2010 року є директором ТзОВ «Саламандер», фірми, яка «на папері» передала ресторан у власність ТзОВ «Ліоніс». Очевидно, що вона могла бути директором і раніше. А тепер вона директор ресторану «Ліон» – ред.).

– Ми щороку пишемо звернення до міської влади з проханням виділити нам цю землю в оренду, але нам її не надають.

Начальник Рівненського міського управління земельних відносин Василь Парчук сказав газеті «Рівне вечірнє», що наприкінці минулого року власник звернувся за оформленням землі. Але не зміг це зробити, бо не надав усіх необхідних для цього документів.

Міліціонери, яких викликали громадські активісти під час сутички, схоже, вперше почули про конфлікт навколо парківської землі. Або робили вигляд, що вперше. І не розібралися, що договір укладений на лоточну торгівлю в містечку атракціонів, а не біля ресторану «Ліон».

Депутат Анатолій Чугуєвець відчитав міліціонера за те, що міліція бездіє. Пані, що назвалася представником ресторану Альоною, знову почала стверджувати, що земля в оренді ресторану. Пізніше вже визнала, що все ж таки земля парку. А договору оренди землі немає.

А Анатолій Онищук розповів, як він закидав у машину заступника директора парку, бо не знав хто він.

Все це на відео:

Жодних дій по відношенню ні до ресторатора, ні до громадських активістів не вчинили, тільки послухали пояснення обох сторін.

Столи й далі продовжують виносити:

Анатолій Чугуєвець розповів, що дозволу на проведення будівельних робіт на цій ділянці парку ресторан не отримав:

А ось що в законодавстві про тимчасові споруди, які ресторан поставив на землі парку:

1.3. Тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (далі - ТС) - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

2.7. Паспорт прив`язки тимчасової споруди  оформлюється органом з питань містобудування та архітектури протягом десяти робочих днів з дня подання зазначеної заяви.

Цей паспорт виготовляється безкоштовно. Жодного паспорту привязки семи тимчасових споруд на землі парку представники ресторану не показали. Що може означати, що альтанки встановлені незаконно.

На найближчій сесії Рівнеради громадські активісти вирішили звернутися до депутатів з вимогою прискорити розгляд подальшої долі незаконно влаштованого літнього майданчика на Комісії з питань звільнення території міста Рівного від незаконно встановлених тимчасових споруд.

Після акції рівняни пили чай і їли печиво, обговорюючи подальші дії. До них підійшла адміністратор та директор ресторану. Спочатку звинувачували, що громадських активістів хтось підкупив, а потім попросили: «то допоможіть взяти цю землю в оренду».

Передати цю земельну ділянку в оренду ресторану забороняє Закон України «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах».

Позиція громадських активістів наразі така, що не можна сприяти протиправній схемі «вкрав-узаконив» і давати привід для подальшого дерибану парку.

А щоб ресторан надалі не захоплював ділянку, обговорюється ідея влаштування на цій ділянці майданчика з дитячими пісочницями, гойдалками та лавочками для батьків з дітьми.

Це вже четверта акція громадських активістів на захист землі парку Шевченка від самозахоплення.

Перша акція – у вигляді пікніку на захопленій землі парку – відбулася 1 вересня цього року.

Під час другої акції, яка відбулася 7 вересня, рівняни захищали землю парку музикою.

Під час третьої зустрічі домовилися звернутися до міськвиконкому з приводу демонтажу протизаконно встановлених альтанок та меблів, а також вирішили організувати «суботник», який, власне, і відбувся 21 вересня.

Лише після звернення громадських активістів, під час останнього засідання міськвиконкому, міський голова Рівного Володимир Хомко дав доручення Комісії з питань звільнення території міста Рівного від незаконно встановлених тимчасових споруд вивчити питання про знесення цього майданчику. 

Однак ця процедура, очевидно, затягнеться до зими, коли ресторатор і сам буде зацікавлений прибрати звідси усі свої меблі.

Нагадуємо, нещодавно ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ стало відомо, що саме в ресторані «Ліон» міський голова, за бюджетний кошт, харчувався разом з офіційною делегацією з Польщі.

Продовження теми:

Рівненський ресторан «Ліон» намагається відкупитись за захоплену землю

Виявилося, що справжній власник ресторану, який захопив землю парку у Рівному – депутат від Партії регіонів

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте