Мер Рівного про дискримінацію журналістів: «Це особисте»

Володимир Хомко
Джерело
«Четверта влада»

Міський голова Рівного Володимир Хомко, під час звітування перед рівнянами, пояснив дискримінацію журналістів ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ тим, що це «особисте». 

Відповідаючи на питання журналіста ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ про причини вибіркового ненадання інформації журналістам про доходи членів своєї сім`ї та сімей своїх заступників, Володимир Хомко весь час переводив тему на доходи своєї дружини, які він пізніше оприлюднив на своєму сайті.

Щодо доходів заступників, то намагався переконати, що то їх відповідальність, відкривати доходи членів своїх сімей чи не відкривати. Робив вигляд, що не пам`ятає, що за своїм підписом надав копії їх декларацій з відкритими доходами членів їх сімей, як це і передбачено законом, для інших журналістів

– За свої дані я відповідаю сам, а заступники відповідають за свої, – каже Володимр Хомко. – Хочуть, хай відкривають, хочуть – не відкривають.

– Але за вашим підписом для громадських активістів з Кіровограду були надані повністю відкриті декларації ваших заступників з доходами членів їхніх сімей.

– Я не буду вказувати своєму заступнику, робити йому відкритими чи не робити.

– Але ви це вже зробили для «Transparenci International».

– Я вас запевняю. Я зроблю копію... своєї точно. В мене дружина... Я бачу тут колеги дружини моєї сидять. В мене дружина працює  на одну заробітну плату і має пенсію. Ніяких інших доходів моя дружина не має.

– Так питання ж по ваших заступниках. Чому відкрили для кіровоградських активістів, а для рівненських закрили?

– Ну, напевно щось особисте... Я вам обіцяю, що в майбутньому мої декларації, хоч я міг би й не робити цього, будуть відкриті.

Нагадуємо, Ще в серпні 2013 року ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до суду з вимогою зобов’язати міського голову Рівного та його заступників оприлюднити доходи членів своїх сімей.

Тому що рівненський мер Володимир Хомко, єдиний серед міських голів Західної України, котрий протиправно приховує доходи своєї дружини та доходи членів сімей своїх заступників. 

З'ясувалося також, що така принциповість щодо захисту інформації про доходи своєї дружини та членів сімей заступників у міського голови Рівного Володимира Хомка вибіркова.

Після подачі позову ЧЕТВЕРТОЮ ВЛАДОЮ на незаконне перешкоджання в доступі до публічної інформації, 6 вересня 2013 року у відповіді на аналогічний запит від «Transparenci International Ukraine» усі декларації міського голови та його заступників подані відкритими, без ретушування доходів сімей.

Такі ж повністю відкриті, згідно закону, власні декларації Володимир Хомко оприлюднив на своєму сайті.

Вибіркове надання інформації для різних ЗМІ медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін називає дискримінацією журналістів.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА подала апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, який легітимізував приховування мером доходів членів своєї сім`ї.

Хоча доходи мера, його заступників та членів їх сімей уже оприлюднені для «Transparenci International Ukraine», вважаємо за необхідне довести в суді протиправність відмови для інших ЗМІ, щоб у подальшому захистити громадскість від подібних правопорушень.

Також невдовзі оприлюднимо аналіз доходів членів сімей рівненських високопосадовців міської ради.

Від ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ:

Називаючи причини приховування інформації чимось особистим або ж питанням амбіцій, Володимир Хомко забуває, що він та юристи міськради, які на його вимогу приховують інформацію від рівнян, працюють на кошти платників податків. І ми, рівняни, фактично є його працедавцями.

І згідно закону маємо право знати про доходи керівників міста та членів їх сімей, щоб запобігти або ж проконтроювати можливі корупційні доходи.

Відмовляючи журналістам у цій гарантованій законом інформації, міський голова, очевидно, забуває, що журналісти беруть її не для себе, «із праздного любопитства», а для сотень, тисяч своїх читачів, глядачів, слухачів.

І якщо Володимир Хомко думає, що ці всі правопорушення йому безкарно минуться, то нагадуємо йому про його впевненість щодо потрапляння в парламент. Тоді він теж був переконаний, що він вже без п`яти хвилин депутат.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте