Як «садоводи» у Рівнераді переформатувалися під «європейців»

Депутати «Батьківщини» у Рівнераді, які підтримали виділення землі «обраним», в обхід земельної черги, створили нову фракцію
Джерело
«Четверта влада»

Скандали, які останнім часом супроводжують діяльність фракції ВО «Батьківщина» у міській раді, зрештою вилилися у розкол найбільшої опозиційної фракції. Таке переформатування, як офіційно його називають очільники партії, вочевидь, суттєво позначитися на ротації політичних сил у Рівнераді в цілому.

Про створення депутатського об’єднання «Європейське Рівне», до якого мають увійти депутати, котрі поділяють курс чинного міського голови Володимира Хомка з подальшою підтримкою його на мерських виборах, давно повідомляли джерела, наближені до міського голови та у депутатському корпусі Рівнеради.

З’явитися нове депутатське утворення ймовірно мало на початку 2014-го року. Однак, виключення з партійних лав низки членів «Батьківщини», котрі знехтували партійною дисципліною, прискорило появу нової депутатської групи.

Як відомо, напередодні сесії Рівнеради з партійних лав виключили 13 депутатів, за якими закріпилася назва «садоводів»:

  1. Володимир Грудницький,
  2. В’ячеслав Малашинський,
  3. Марія Конощук,
  4. Володимир Зиль,
  5. Ніна Кімстач,
  6. Микола Радько,
  7. Любомир Гладун,
  8. Ірина Виноградова,
  9. Сергій Сидоришин,
  10. Юрій Запорожець,
  11. Віталій Першогуба,
  12. Станіслав Рязанов,
  13. Ольга Покальчук.

Вони окреслили свою позицію щодо цієї події у заяві, короткий зміст якої виголосили під час сесійного засідання 26-го грудня.

Повний текст заяви, адресованої голові партії Юлії Тимошенко, політраді партії, бюро обласної та міської організацій, надали для ознайомлення журналістам.

Підписанти у своїй заяві в основному зосередилися на критиці нинішнього керівництва «Батьківщини», зазначаючи, що «дії і методи керівництва партією перестали відповідати ідеологічним принципам і демократичним засадам, задекларованим Юлією Тимошенко».

«Диванні» партії здійснили рейдерське захоплення «Батьківщини» і руйнують її, прикриваючись ім’ям лідера і водночас нічого не роблячи для її звільнення. «Заслужених партійців через цинічні схеми обливають брудом», йдеться у заяві.

«У Рівненській області керівництво партією здійснюють призначенці з Києва, яким партійці не надавали мандату довіри», «...Рівненська міська парторганізація фактично знищена руками олігархів-мільйонерів, народних депутатів, які особисто заохочували і підтримували приниження і цькування у ЗМІ членів фракції у міській раді».

Особливо дісталося від колишніх однопартійців в.о. керівника обласної організації «Батьківщина» нардепу Миколі Кучеруку.

Його роботу недавні ще колеги охарактеризували так: «Хамський характер управління, низький інтелектуальний рівень, самодурство».

Не обійшлося без закидів і на адресу колег з «Фронту Змін», яких звинуватили у продукуванні «тушок», а об’єднання з цією політсилою назвали помилкою.

Поскаржилися на неможливість донести власну позицію через місцеві ЗМІ, оскільки власники їх, як пишуть заявники, «не бажають псувати стосунки з місцевими олігархічними кланами».

На думку підписантів, від «Батьківщини» нині залишився лише бренд, який безсоромно використовують нечисті на руку політики.

А підсумували свою гнівну заяву так: «...не бачимо можливості та потреби виконувати накази партійних рейдерів, які стали інструментом у руках злочинної влади. Ми призупиняємо членство в партії, але  залишаємося членами команди лідера Юлії Тимошенко і вимагаємо її визволення з неволі».

І жодного слова про злощасні садові ділянки, які й спричинили масштабний скандал та подальші ротації у «білосердечному» таборі Рівнеради.

Виконувач обов’язків голови обласної організації ВО «Батьківщина», народний депутат Микола Кучерук так прокоментував створення нової депутатської групи «Європейське Рівне»:

Микола Кучерук

– Це ті «садоводи», яких було виключено з партії. Нехай ідуть у вільне плавання. Зараз вони почали шукати якусь політичну силу, яка захоче їх «пригріти». Нехай ідуть до Партії регіонів.

– Але виборець у нас розумний. Він знає, що той, хто зрадив один раз, буде зраджувати і другий, і третій. Ми просили їх, умовляли  підписати цю заяву (із зобов’язаннями, – авт.) і будемо вважати тему вичерпаною. Але ж меркантильні інтереси переважили. Якщо ти член партії, то мусиш виконувати статутні вимоги.

– Усе має бути прозоро, а у нас чогось увесь час якийсь «мутняк». От, подейкують, що, аби щось вирішити, треба було йти до Запорожця... Хіба це нормально? Тому нині дуже видно, хто є хто. І не треба прикриватися ім’ям Тимошенко.

Виконувачка обов’язків керівника міської організації ВО «Батьківщина» Галина Кульчинська, на запитання журналіста, чи це не бунт проти неї, адже, як відомо, чимало «білосердечних» мало не у штики зустріли її призначення, відповіла:

Галина Кульчинська

–  Ні. Це особисте рішення людей. Позиція партії – земля має йти з аукціонів. На засіданні бюро Рівненської обласної партійної організації «Батьківщина» було поставлено крапку в земельних питаннях, бо питання затягнулося.

– У сьогоднішній (розмова відбувалася під час перерви у сесійному засіданні 26-го грудня, – авт.) заяві я не почула, що «ми виходимо з партії»... А поняття призупинення членства чітко визначено в статуті. Призупинити можна, коли на військовій чи міліцейській службі тощо. Немає такого, що я собі вирішив, і призупинив.

– Члени фракції «Батьківщина», які не погодилися із вимогою обласного бюро написати заяву стосовно своєї партійною позиції щодо земельних ділянок, були виключені із партії.

–  Що буде з фракцією «Батьківщина» у Рівнераді? Фракції немає?

–  Є 9 осіб, які підписали заяву, вони й складуть фракцію. На підставі рішення бюро і їхніх заяв фракцію буде переформатовано. Буде обрано голову і подано на ім’я секретаря Рівнеради відповідну заяву й на наступній сесії оголосимо, хто є членом фракції «Батьківщина».

Почути думку керівника новоствореної групи Юрія Запорожця щодо цих подій (тим паче, що підписанти скаржилися на неможливість висловити свою позицію у місцевих ЗМІ), не вдалося.

Юрій Запорожець категорично відмовився, мотивуючи тим, що «не хоче нічого коментувати «Четвертій владі», бо, на його думку, необ’єктивна. І додав, що, мовляв, не зобов’язаний нікому нічого коментувати.

Юрій Запорожець. Фото з архіву 2012-го

Звісно, примусити пана депутата ніхто не може, однак стосовно «не зобов’язаний»... Будь-яка діяльність у рамках депутатства (у даному разі призупинення членства у партії, обрання керівником новоствореної групи, майбутня діяльність цієї групи) має бути прозорою і публічною. А отже інформувати про цю діяльність пан депутат зобов’язаний, попри його симпатії чи не симпатії до тих чи інших ЗМІ.

Натомість колеги Юрія Запорожця охоче спілкувалися, хоча їхні коментарі були, як під кальку.

Усі критикували вище парткерівництво, не оминаючи і місцевого, звинувачували у розвалі партії. Водночас, запевняли у відданості Юлії Тимошенко з обіцянками боротися за її визволення.

Разом з тим старанно оминали тему земельних ділянок і своєї причетності до скандалу. Одностайно заперечували й створення групи «під Хомка», мовляв, навіщо це Хомкові, у якого й так максимальна підтримка у депутатському корпусі.

Екс-керівниця міської організації Марія Конощук:

– Вони не доклали зусиль до визволення Юлі Тимошенко, а розвалювали партію. Як можна було призначати в.о. керівника міського осередку  заступника мера міста? Хіба ми провладна партія? Ми призупинили членство в партії, але залишаємося на чітких євроінтеграційних позиціях, будемо боротися за визволення Юлі Тимошенко.

– Ми ні під кого не створювали «Європейське Рівне» (на запитання, щодо створення групи «під Хомка» для підтримки його на майбутніх виборах, – авт.). А можливо серед нас буде майбутній мер?

До речі, щодо останнього, то, у депутатських кулуарах обговорюють, що Юрій Запорожець не позбавлений амбіцій щодо посади міського голови.

Депутат Любомир Гладун:

– Заяви із зобов’язаннями, які нам пропонували підписати, мені нагадують компартійні часи, це далеке від демократії. Тим паче, я проти останнього пункту заяви (не підтримувати розгляд питань щодо виділення 47 земельних ділянок в районі вулиць Погоринської-Федіна). Стосовно того, чи залишатимемося ми опозиційними, то ми оприлюднимо свою позицію після обговорення.

Любомир Гладун також заперечив, що групу створено для підтримки на наступних виборах чільного мера Володимира Хомка. Водночас, не відкидає, що, у разі, якщо їхня група працюватиме плідно, то до них, можливо, приєднаються інші депутати.

Депутатка Ольга Покальчук:

– Не бачу резону залишатися у партії, принаймні поки Тимошенко у тюрмі. Причина, що нас виключили з партії, зовсім не земельні ділянки. До тих земельних ділянок немає моїх інтересів ніяких. Вони хотіли нас виключити, а ми зробили красиво – написали заяву про призупинення членства у партії.

– Просто отримали вказівку розігнати «Батьківщину». Людей, які давно в партії, вигнали, і заводять інших, з «Фронту Змін». Поки Конощук була (на посаді керівника міської організації – авт.) – був рух. А зараз що? Чи будемо в опозиції до міської влади? Я не вважаю, що Володимир Хомко робить щось таке кримінальне, щоб до нього бути в опозиції. Це неправда, що наша група створена «під Хомка».

– Вважаю, що міський голова справляється з покладеними на нього обов’язками, й у нього й так достатня підтримка у Рівнераді.

Депутат Володимир Грудницький:

– Виконання забаганок політичних керівників і взагалі те, що депутати-мажоритарники в органах місцевого самоврядування займаються політикою, тільки шкодить виконанню їхніх повноважень і робочих функцій.

– Ми зрозуміли, що вже досить і відходимо від великої політики. Займатимемося безпосередньо своєю роботою і потребами виборців (дружина Володимира Грудницького одна з можливих власників земельних ділянок під садівництво – ред.).

– Я приходив у партію насамперед завдяки тому, що поділяв погляди Тимошенко. Нині ситуація в партії украй змінилася. Вона не відповідає тим критеріям і завданням, які були при Тимошенко.

Коментуючи створення групи «Європейське Рівне» секретар ради Андрій Грещук зазначив, що це право депутатів. А щодо розколу найбільшої опозиційної фракції сказав таке:

– Наскільки мені відомо, бо я член «Батьківщини», то дуже багато новообрані керівники, повноваження яких підтверджені відповідними київськими структурами, довго проводили переговори з приводу того, яким чином зберегти єдність фракції «Батьківщина» у Рівнераді.

– Ну, очевидно, не знайшли компромісу і керівництво прийняло необхідне рішення. Ну, а вже відповідна реакція депутатів – гуртуватися на підставі тих цінностей і пріоритетів, які вони собі уявляють.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, чи не збирається він вийти з партії, Андрій Грещук відповів, що негативно ставиться до людей,  які часто міняють вектори свого життя, мовляв, є певні цінності, які не можна міняти.

Міський голова Володимир Хомко також заперечив, що група «Європейське Рівне» створена під нього, і назвав це маячнею. Водночас, зазначив, що, мовляв, «Батьківщина» завжди підтримує конструктивні речі у Рівнераді, попри навіть вказівки з Києва.

–  Я ні до якої партії не маю відношення, – провадить мер. – Ані до «Батьківщини», ані до «Регіонів». Але в мене з «Батьківщиною» були конструктивні стосунки. Хоча, якби «Батьківщина» була цілою, то мені було б легше працювати. Щодо розколу, то я ще не розмовляв з ними, хоча знав, що там триває «броженіє», але в деталі не вникав навмисно. Бо я хочу з усіма тримати однакові стосунки, не хочу ставати на чийсь бік.

Відтак, чи стануть «єворопейці» кістяком майбутнього депутатського об’єднання «за Хомка», а чи вирушать своїм шляхом, підтримуючи свого кандидата, буде видно. У всякому разі зрозуміло, що складати депутатські мандати вони наміру не мають, попри обіцянку обласної організації ВО «Батьківщина» добитися цього через суд.

Натомість очевидно одне: найчисельнішої опозиційної фракції у міській раді Рівного більше не існує. Чи припинить своє існування й так звана об’єднана опозиція у цілому, і хто під кого буде переформатовуватися, стане зрозуміло невдовзі. Починається передвиборчий рік.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте