На Рівненщині провели «ідеальний тендер» на закупівлю автобусів: очікувана економія – майже 7 мільйонів

На Рівненщині закупили10 шкільних автобусів за ціною нижчою ніж в деяких інших областях
Джерело
Ілюстраційне фото goloskarpat.info

У квітні-червні Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації проводило тендер на закупівлю десяти шкільних автобусів. Її проводили у рамках співпраці Рівненської ОДА та громадської ініціативи «За чесний тендер». У результаті переможцем тендеру стала фірма, яка пропонувала найдешевці автобуси, які відповідали вимогам замовника. 

Про це пише керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

Активісти громадської ініціативи «За чесний тендер» та керівництво Рівненської облдержадміністрації розглядали закупівлю як «ідеальний тендер», тобто показуваний аби продемонструвати зацікавленість у справді прозорому та безкорупційному витрачанні бюджетних коштів. За оцінками громадських активістів така ініціатива виправдала себе.

Святослав Клічук

– У співпраці з владою ми хочемо показати, що є бажання та воля проводити державні закупівлі відкрито та чесно, – розповідає керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

– Для цього обрали кілька тендерів, серед них і закупівлю шкільних автобусів для освітян області, і прагнули зробити їх «ідеальними». Проаналізувавши документацію конкурсних торгів, поспілкувавшись з представниками бізнесу, запропонували внести зміни до початкової документації, аби збільшити конкуренцію, освітяни дослухалися.

Ми також, як представники громадськості зверталися до бізнесу, потенційних учасників, аби запросити їх до участі в цьому тендері. Як результат – 5 учасників, в той час коли по Україні беруть участь по 2. Тобто, по цьому показнику ми найкращі, – каже Святослав Клічук.

Запропонована переможцем ціна є найнижчою в Україні – 1 320 000 грн. за один автобус. В інших областях теж були такі пропозиції, але є й випадки, коли купували і за майже 2 млн. грн., як це зробив Відділ освіти Бершадської райдержадміністрації Вінницької області.

Детальніше у таблиці.

Замовник Дата К-сть учасників Результат
103924 Відділ освіти Ужгородської районної державної адміністрації 20.05 2, одне відхилення 3 360 000,00, торги скасовані. Фірма в реєстрі порушників
100704 Відділ освіти, молоді та спорту Перечинської райдержадміністрації Закарпатської області 19.05 жодної Не відбулися
112175 Відділ освіти Ямпільської райдержадміністрації Вінницької області 15.06    
87105 Відділ освіти Полтавської райдержадміністрації 27.04 2 1 510 500 грн.
87193 Відділ освіти Богодухівської райдержадміністрації Харківської області 30.05 2 1 659 000 грн.
82269 Відділ освіти, молоді та спорту Пирятинської районної державної адміністрації 21.04 2 1 320 000 грн
80606 Відділ освіти, сім`ї та молоді Котелевської районної державної адміністрації Полтавської області 21.04 2 1 320 000 грн
71869 Відділ освіти Харківської райдержадміністрації 11.04 2 1 510 500 грн
69159 Відділ освіти Бершадської райдержадміністрації Вінницької області 08.04 2 1 999 500 грн.
107855 Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації 07.06 5 1 320 000 грн.

– Рівненщина точно не переплатить, а потенційна економія складає на 10 автобусах до 6,8 млн.грн, – каже пан Клічук.

Наразі комітет з конкурсних торгів ще вивчає подані пропозиції. Про факт економії можна буде говорити лише після підписання договору та поставки автобусів,

– Приємно, що співпраця громадськості та влади як мінімум збільшила кількість учасників, а це означає що бізнес повірив у можливість чесних тендерів. Громадські активісти обіцяють продовжувати подібну роботу і надалі, і нині готуються до впровадження системи Прозорро, – зауважив Святослав Клічук.

Олексій Муляренко

– Сьогодні вже впевнено можна говорити, що рішення про залучення громадських активістів до проведення тендерів було правильним. Адже навіть попередні підрахунки демонструють чималу економію коштів. Тож я переконаний, що ми і надалі співпрацюватимемо з громадськими активістами щодо реалізації «ідеальних» тендерів в Рівненській ОДА, – прокоментував голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.


Моніторинг закупівель відбувається у рамках проекту Рівненського агентства журналістських розслідувань «За чесний тендер на Рівненщині та Волині», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте